Heti elemzéseink - ICT2004-2005    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
br_it-b_2004_17.pdf [186.32 Kb]
Jelentés a végekről - Asztali számítógépek az üzleti szférában

2004. július 14. 10:10
A magyar kisvállalkozások 7 százalékánál egyetlen asztali számítógép sincs - olvashatjuk a Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb kiadásában.

Míg a mintegy 33 ezer, legalább tíz főt foglalkoztató cég 94 százaléka rendelkezett asztali személyi számítógéppel 2004 elején, az ennél kisebb mikrovállalkozásoknál - amelyek száma 200 ezerre tehető - azonban már csak 77 százalék ez az arány, vagyis körülbelül 48 ezer cégnél egyetlen asztali személyi számítógép sincsen - állapították meg a teljes infokommunikációs piacot évente monitorozó BellResearch kutatói. Ugyanakkor a nagy- [LB, 250 főnél többet foglalkoztató] és közép- [MB, 50-249 fős] vállalatok körében már teljes lefedettségről beszélhetünk.

Összesen mintegy 1,033 millió asztali személyi számítógép üzemel a magyarországi gazdálkodó szervezetnél - becslik a BellResearch elemzői -, s ez az állomány az egyes vállalatméreti szegmensekben meglehetősen egyenetlenül oszlik meg. Míg a nagyvállalatok átlagosan 257 géppel rendelkeznek, a középvállalati körben már csupán 38 PC jut egy cégre, s az eszközök több mint kétharmada a tízfősnél nagyobb vállalatoknál, azaz a teljes üzleti szféra csupán 17 százalékát kitevő cégek gépparkjában üzemel. A koncentráció az összes hazai cég kevesebb mint 1 százalékát jelentő nagyvállalatoknál a leginkább szembetűnő, e kör használja az összes PC egyharmadát, mintegy 322 ezer számítógépet, míg az üzleti szervezetek 83 százalékát képező mikrovállalati körben a kutatók becslései szerint csupán mintegy 319 ezer asztali gép működik.

Régiós bontásban

Szembeszökőek a különbségek az egyes régiók számítógép-ellátottságát tekintve is: Budapesten található az összes asztali PC 54 százaléka, átlagosan mintegy 8 db; a fővárost az északnyugat-magyarországi régió követi, ahol a vállalatok az asztali gépek 14 százaléka, körülbelül 139 ezer PC felett diszponálnak.

A regionális eltérések a tíz vagy több főt foglalkoztató cégeknél a legnagyobbak, de a mikrovállalati körben is erőteljes a főváros dominanciája. A mintegy 319 ezer desktop több mint kétötöde [42 százalék] található itt, míg az egyes régiók csak 11-13 százalékkal részesednek a PC-állományból.

Gyarapodási mutató

Figyelemreméltó ugyanakkor a növekedés üteme: tavaly ugyanis minden negyedik hazai vállalat, ezen belül a legalább 10 főt foglalkoztató cégek 52 százaléka szerzett be új asztali PC-t. A legmagasabb arány [88 százalék] a nagyvállalatok körében volt megfigyelhető, míg a mikrovállalatoknál 21 százaléka vásárolt legalább egy darab új desktop számítógépet.

Elmozdulás figyelhető meg a piacon a márkás PC-k és a noname gépek arányát tekintve is. Míg 2002. év végén a vállalati szférában használt asztali eszközök 60 százaléka márkajelzés nélküli számítógép volt, a tavalyi új beszerzésekben már a nevesített gyártók konfigurációi kerültek túlsúlyba a teljes üzleti kört tekintve, ezen belül is a nagy- és középvállalati szegmensben - bár a beszerzéseknek a márkás gépek irányába történő eltolódása csak hosszabb távon, több év elteltével fordíthatja meg a teljes állomány alacsony márkázottsági arányát. Az 50 fő alatti cégek egyelőre még nagyobb részben névtelen PC-ket vásárolnak, azonban e vállalkozásoknál is érzékelhető a márkás eszközök fokozatos térnyerése - áll a Magyar Infokommunikációs Jelentés napokban megjelent moduljában.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2004/17. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 176 oldalas Hardver alapinfrastruktúra modul tartalmát, és az üzleti szegmens informatikai piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

 További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített cikksorozat második évfolyama. Ezúttal a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és az aktuális kiadás újdonságait mutatjuk be.
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Intézményi internetkapcsolatok
Intézményi adat-hang integráció
Intézményi távközlési eszközök
Intézményi mobilkommunikáció
Mobiltelefónia az intézményeknél
Vezetékes intézményi telefónia
Intézményi adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi IT-fejlesztések
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Intézményi PC-k
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági internethasználat
Otthoni internet
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
Otthoni informatika
Lakossági számítógép-használat
Távközlési eszközök
Távközlési költségvetés
Mobilalkalmazások a vállalatoknál
Adatkommunikáció
Cégeink a weben
Internet-ellátottság
IT-fejlesztések és -költségvetés
Vállalati IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható eszközök
Asztali számítógépek
Így készül a Jelentés
Intézményi IT-biztonság
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Internet az intézményeknél
Távközlési eszközök és szolgáltatások
Mobil távközlés közintézményekben
Vezetékes telefónia
Adatkommunikációs kapcsolatok
IT-szolgáltatások az intézményi szférában
Fejlesztések a közszférában
Intézményi alkalmazások
Hálózatok az intézményeknél
PC-k az intézményi szférában
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági Internet-használat
Internet-hozzáférés a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
IT-eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Alközpontok - digitális dominancia
Távközlési költségvetés
Vállalati mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció és telephelyek
Honlapok a cégeknél
Internet-kapcsolatok - felzárkózóban
IT-költségvetés - íratlan tervek
Javul az informatikai biztonság
Outsourcing; ki, mit, miért helyez ki?
Üzleti alkalmazások; alkalmazzák-e?
Vállalati kiszolgálók: kevésnél sok
Hordozható számítógépek
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.