Heti elemzéseink - ICT2004-2005    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
br_it-b_2004_21.pdf [623.52 Kb]
Outsourcing; ki, mit, miért helyez ki?

2004. július 14. 14:18
Az outsourcing-formák között az alkalmazásszolgáltatás vezet.

Sok tőkeerős és professzionális szakembergárdával rendelkező hazai vállalat képes saját erőből megoldani a vállalat IT-rendszerének szakmai kompetenciát és tapasztalatot, anyagi és emberi erőforrásokat követelő tervezési, fejlesztési és üzemeltetési feladatait, számos cégnek azonban komoly gondot jelent az informatikai szükségletek megfelelő minőségű és költséghatékony kiszolgálása.

Ez utóbbiak számára jelenthet megoldást a tevékenységek, folyamatok kiszervezése az adott területre specializálódott informatikai szolgáltatóhoz. A BellResearch a mintegy 6400, legalább 50 főt foglalkoztató vállalat IT-vezetői körében vizsgálta a hazai outsourcing-piac helyzetét, amelyről a Magyar Infokommunikációs Jelentés frissen megjelent moduljában ad átfogó képet.

Jól informáltak klubja

Első lépésben az outsourcing fogalmának, illetve az informatikai erőforrás-kihelyezés különböző fajtáinak ismertségét elemezték a kutatók. A felmérés e részében meginterjúvolt mintegy 700 döntéshozó ötfokú skálán sorolta be ismereteit arra vonatkozóan, milyen előnyökkel járhat e konstrukció a vállalatok számára, és milyen befektetést, erőforrást igényel egy cég részéről az outsourcing igénybe vétele.

Az informatikai döntéshozók közel kétötöde [38 százaléka] van nagyrészt vagy teljes mértékben tisztában az erőforrás-kihelyezés fogalmával, s további egyötödük értékelte ismereteit közepesre, míg a válaszadók egyharmada kevéssé vagy egyáltalán nem ismeri azt. A közép- és nagyvállalati szegmens 2,85-ös és 3,77-es átlagértéke közötti jelentős differencia arra mutat, hogy a 250 fő feletti cégek sokkal informáltabbak az outsourcingról, mint a középvállalatok döntéshozói. Az átlagosnál szignifikánsan magasabb a konstrukció ismertsége e mellett a budapesti székhelyű, a pénzügyi és szolgáltató szektorban tevékenykedő, illetve a külföldi tulajdonban lévő társaságok körében.

Vezető bevezetők

A jelenleg alkalmazott vagy a közeljövőben bevezetendő outsourcing-formák között az alkalmazás-szolgáltatás [ASP] a legelterjedtebb, ezt a kiszerződő cégek közel 40 százaléka veszi igénybe. Némi lemaradással ugyan, de szintén "népszerűnek" számít az alkalmazás-menedzsment és a rendszer-kihelyezés, míg a rendszerinfrastruktúra-szolgáltatás jellemzően a 250 fő feletti cégek körében elterjedt, a középvállalati szegmensben viszonylag ritka, hasonlóan a vizsgált egyéb formákhoz.

A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy a kihelyezés iránti igény rendszerint a cégen belülről fakad; általában a konstrukció előnyeit, szükségességét felismerő vállalatok keresnek szolgáltatót, és nem fordítva. Sok hazai vállalatnál azért (is) tartják előnyösnek az erőforrás-kihelyezést, hogy a rutinfeladatokat átadják olyan cégeknek, amelyek alacsonyabb költséggel képesek azokat elvégezni, illetve ezáltal hozzáférnek a hiányzó eszközökhöz, megoldásokhoz. A nagyvállalatok számára emellett kiemelten fontos az IT-költségek, a létszám, illetve a beruházásra fordított összegek csökkentése.

Visszatartó erők

A visszatartó tényezők között első helyen a felismert szükség hiánya áll, a vállalatok legnagyobb része - szektortól függetlenül - azért nem alkalmazza az erőforrás-kihelyezést, mert nem látja előnyét a társaság szempontjából. Jelentősen kisebb, de nem elhanyagolható szerepet játszik a költségteher, és a kiszerződött tevékenység, folyamat feletti ellenőrzés elvesztésétől való félelem.

Az ellenérvek között alacsony viszont a gazdasági és operatív kockázatok súlya, a munkavállalók és a menedzsment ellenállása. A szolgáltatók kompetenciáját is kevesen - inkább nagyvállalati körben - kérdőjelezik meg, amit alátámaszt az is, hogy az eredményes bevezetések sikertényezőjeként a legtöbben a felek szakmai hozzáértését jelölték meg.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2004/21-22. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 24 oldalas Outsourcing modul tartalmát, és az üzleti szegmens informatikai piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

 További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített cikksorozat második évfolyama. Ezúttal a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és az aktuális kiadás újdonságait mutatjuk be.
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Intézményi internetkapcsolatok
Intézményi adat-hang integráció
Intézményi távközlési eszközök
Intézményi mobilkommunikáció
Mobiltelefónia az intézményeknél
Vezetékes intézményi telefónia
Intézményi adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi IT-fejlesztések
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Intézményi PC-k
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági internethasználat
Otthoni internet
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
Otthoni informatika
Lakossági számítógép-használat
Távközlési eszközök
Távközlési költségvetés
Mobilalkalmazások a vállalatoknál
Adatkommunikáció
Cégeink a weben
Internet-ellátottság
IT-fejlesztések és -költségvetés
Vállalati IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható eszközök
Asztali számítógépek
Így készül a Jelentés
Intézményi IT-biztonság
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Internet az intézményeknél
Távközlési eszközök és szolgáltatások
Mobil távközlés közintézményekben
Vezetékes telefónia
Adatkommunikációs kapcsolatok
IT-szolgáltatások az intézményi szférában
Fejlesztések a közszférában
Intézményi alkalmazások
Hálózatok az intézményeknél
PC-k az intézményi szférában
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági Internet-használat
Internet-hozzáférés a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
IT-eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Alközpontok - digitális dominancia
Távközlési költségvetés
Vállalati mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció és telephelyek
Honlapok a cégeknél
Internet-kapcsolatok - felzárkózóban
IT-költségvetés - íratlan tervek
Javul az informatikai biztonság
Üzleti alkalmazások; alkalmazzák-e?
Vállalati kiszolgálók: kevésnél sok
Hordozható számítógépek
Jelentés a végekről - Asztali számítógépek az üzleti szférában
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.