Heti elemzéseink - ICT2004-2005    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
br_it-b_2004_23.pdf [660.95 Kb]
Javul az informatikai biztonság

2004. július 14. 15:29
A vírusok, férgek és egyéb informatikai kártevők több mint másfél évtizede keserítik a rendszergazdák és a felhasználók életét - a védekezés mégsem tökéletes.

Az adatvesztés, a helyreállítási költségek, a kiesett munkaidő és a céggel szembeni bizalomromlás komoly kártétel olyan cégek esetében is, amelyeknél az informatika nem tartozik az alaptevékenységbe vagy a működés, az üzletmenet szempontjából elengedhetetlen területek közé.

A BellResearch kutatói a Magyar Infokommunikációs Jelentés napokban megjelent moduljában feltérképezték a hazai cégek információbiztonsági helyzetét, az alkalmazott megoldásokat és a fejlesztési szándékokat.

A védelem bástyái

Vírusvédelmi alkalmazásokat a PC-vel rendelkező mintegy 185 ezer magyarországi vállalat 53 százaléka telepített számítógépeire vagy azok egy részére. Dacára annak, hogy az elmúlt években a média is igen komoly figyelmet szentelt a témának, és a piacon számos alkalmazás érhető el, a hazai cégek fele még mindig védtelen a vírusokkal és férgekkel szemben.

A statisztikát az 1-9 fős mikrovállalatok rontják le jelentősen, bár az átlagosan mintegy nyolc darab PC-vel rendelkező kisvállalatok körében is csak 76 százalékra tehető az ellátottság. Az antivírus-megoldások alkalmazása a vállalatméret növekedésével egyenes arányban emelkedik. Az 50 fősnél nagyobb cégek körében, ahol a fejlettebb informatikai kultúra részeként az információbiztonsági tudatosság is magasabb szintű, a középvállalatok 90 százaléka alkalmaz védelmi szoftvereket, a nagyvállalatoknál pedig gyakorlatilag minden szervezet. A cégméret mellett a külföldi résztulajdon is pozitív hatással bír, továbbá az átlagosnál magasabb a vírusvédelmi ellátottság a szolgáltató szektorban, illetve a több telephelyes vállalatok körében. Szintén a vállalatmérettel - és ehhez kapcsolódóan a rovatunk egy korábbi elemzésében már bemutatott szerver-ellátottsággal - függ össze a megoldások alkalmazásának módja is: míg a mikrocégek 90 százaléka csak a kliensgépeit óvja, a kisvállalatok egyharmada a PC-ket és a kiszolgálókat egyaránt védi, s a közép- és nagyvállalati körben a kombinált megoldás válik dominánssá.

Nagy falat

Az informatikai biztonság másik alapvető eszköze - a Jelentésben vizsgált számos egyéb megoldás mellett - a tűzfal, a hálózat vagy szegmenseinek határvédelme. Az elmúlt egy évben örvendetes módon a tűzfalat használó cégek száma több mint másfélszeresére emelkedett, ennek ellenére a hazai üzleti szféra védelme e téren még mindig komoly hiányosságokat mutat.

A legnagyobb hálózattal, informatikai büdzsével és szakembergárdával rendelkező nagyvállalati kör ellátottsága sem teljes, a cégek egytizede nem védekezik a támadások ellen. A kisebb vállalatok felé haladva a tűzfalellátottság jelentősen esik: a középvállalatok kevesebb mint kétharmada, a 10-49 fős kisvállalatoknak pedig csupán 46 százaléka használ egy vagy több eszközt.

Biztonsági szempontból a legrosszabb helyzetben a mikrocégek vannak, itt az internet-hozzáféréssel rendelkezők közül csak minden harmadiknál találunk ilyen megoldást; a közelmúlt pozitív fejlődési trendjei ellenére mintegy 30 ezer vállalkozás számítógépei még mindig védelem nélkül csatlakoznak a világhálóra.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2004/23-24. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain az 52 oldalas IT-biztonság és üzletmenet-folytonoság modul tartalmát, és az üzleti szegmens informatikai piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

 További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített cikksorozat második évfolyama. Ezúttal a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és az aktuális kiadás újdonságait mutatjuk be.
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Intézményi internetkapcsolatok
Intézményi adat-hang integráció
Intézményi távközlési eszközök
Intézményi mobilkommunikáció
Mobiltelefónia az intézményeknél
Vezetékes intézményi telefónia
Intézményi adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi IT-fejlesztések
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Intézményi PC-k
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági internethasználat
Otthoni internet
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
Otthoni informatika
Lakossági számítógép-használat
Távközlési eszközök
Távközlési költségvetés
Mobilalkalmazások a vállalatoknál
Adatkommunikáció
Cégeink a weben
Internet-ellátottság
IT-fejlesztések és -költségvetés
Vállalati IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható eszközök
Asztali számítógépek
Így készül a Jelentés
Intézményi IT-biztonság
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Internet az intézményeknél
Távközlési eszközök és szolgáltatások
Mobil távközlés közintézményekben
Vezetékes telefónia
Adatkommunikációs kapcsolatok
IT-szolgáltatások az intézményi szférában
Fejlesztések a közszférában
Intézményi alkalmazások
Hálózatok az intézményeknél
PC-k az intézményi szférában
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági Internet-használat
Internet-hozzáférés a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
IT-eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Alközpontok - digitális dominancia
Távközlési költségvetés
Vállalati mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció és telephelyek
Honlapok a cégeknél
Internet-kapcsolatok - felzárkózóban
IT-költségvetés - íratlan tervek
Outsourcing; ki, mit, miért helyez ki?
Üzleti alkalmazások; alkalmazzák-e?
Vállalati kiszolgálók: kevésnél sok
Hordozható számítógépek
Jelentés a végekről - Asztali számítógépek az üzleti szférában
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.