Heti elemzéseink - ICT2004-2005    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
br_it-b_2004_25.pdf [186.21 Kb]
IT-költségvetés - íratlan tervek

2004. július 14. 16:28
Írott informatikai költségvetést a hazai vállalatok mindössze öt százaléka készít, tízből kilenc cég semmilyen formában nem tervezi IT-kiadásait. A beruházások finanszírozása 96 százalékban saját forrásból történik.

Az IT-költések tervezése az informatika cégen belüli stratégiai szerepének, a vállalatok tudatosságának egyik fokmérője. A Magyar Infokommunikációs Jelentés most megjelent moduljában a hazai üzleti szféra büdzsékészítési gyakorlatát, a kiadások struktúráját és az év folyamán várható változásokat elemezte a BellResearch.

Tervezett kiadások

A legalább egy főt foglalkoztató, PC-vel rendelkező magyarországi cégeknek csupán 10 százaléka tervezi előre bármilyen módon informatikai kiadásait. A tudatosság legkevésbé a számarányát tekintve domináns mikrovállalati szegmenset jellemzi, ahol 3 százalékra tehető az írott költségvetést készítők aránya, és a cégek további 2 százaléka van tisztában azzal, mennyit költhetnek IT-re az év folyamán. A költségek tervezésének elhanyagolása nagyrészt azzal magyarázható, hogy e körben jellemzően az informatikai kiadásokra vonatkozó döntéseket is a cég első számú - és sok esetben egyetlen - vezetője hozza, s a beruházások sem előre lefektetett stratégiához igazodnak.

A felsőbb vállalatméreti szegmensekben is elsősorban az 50 fő feletti cégeknél találkozhatunk tudatosabb tervezéssel, a 10-49 fős kisvállalatok gyakorlata jobbára a mikrocégekéhez hasonlít. A középvállalatoknál viszont már számottevő arányban, mintegy 30 százaléknál találunk írott informatikai költségvetést - amit a cégek nagyobb részénél tételesen határoznak meg -, és további 14 százalék irányoz elő más módon IT-kasszát - a költések azonban e szegmensben is minden második vállalatnál esetlegesek.

A nagyvállalati kör jellemezhető a legszigorúbb költségtervezési gyakorlattal. A 250 fő feletti cégek közel kétharmada készít informatikai büdzsét - legtöbbjük tételesen -, további 13 százalékuk határozza meg egyéb, nem írott formában kiadásait, s 21 százalékra tehető azon vállalatok aránya, ahol az IT-költségeket semmilyen módon nem tervezik előre.

Előzetes felmérés

Azon 10 fő feletti hazai cégek körében, amelyek írásban vagy egyéb módon meghatározzák informatikai kiadásaikat, a költségvetés összeállítása legtöbb esetben (a válaszadók közel 60 százalékánál) a szervezet igényeinek előzetes felmérése alapján, a folyamatokhoz és a rendszerekhez igazodva történik - különösen igaz ez a legfejlettebb IT-kultúrájú nagyvállalati szegmensben.

A bázisszemléletű tervezés, azaz az előző évi kiadások nagyságához viszonyított költségmeghatározás szintén gyakorinak számít, összességében a cégek negyedénél, a nagyvállalatok közel felénél ezt a módszert is alkalmazzák. A "maradékelv", a priorizált egyéb beruházások és működési költségek után fennmaradó források használata valamennyi szegmensben viszonylag kis szerepet játszik (16 százaléknál), és a cégek mintegy 12 százaléka von be a költségvetés előkészítésébe külső segítségként szakértőt, tanácsadót, informatikai céget.

Forráskeresés

Az IT-vel összefüggő költségek finanszírozására a 10 fő feletti hazai vállalatok csekély hányada támaszkodik saját, belső anyagi eszközein kívüli forrásokra. Állami vagy önkormányzati támogatásokhoz és pályázati pénzekhez a cégek 4-5 százaléka jut, míg EU-s forrásokat, felzárkóztató programokat 2 százaléknál kevesebben vesznek igénybe. Hasonlóan alacsony az informatikai beruházások külső piaci forrásokkal, hitelekkel történő finanszírozásának elterjedtsége, ez a nagyvállalatok körében is csak 5 százalékra tehető.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2004/25-26. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 65 oldalas IT-költségvetés modul tartalmát, és az üzleti szegmens informatikai piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

 További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített cikksorozat második évfolyama. Ezúttal a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és az aktuális kiadás újdonságait mutatjuk be.
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Intézményi internetkapcsolatok
Intézményi adat-hang integráció
Intézményi távközlési eszközök
Intézményi mobilkommunikáció
Mobiltelefónia az intézményeknél
Vezetékes intézményi telefónia
Intézményi adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi IT-fejlesztések
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Intézményi PC-k
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági internethasználat
Otthoni internet
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
Otthoni informatika
Lakossági számítógép-használat
Távközlési eszközök
Távközlési költségvetés
Mobilalkalmazások a vállalatoknál
Adatkommunikáció
Cégeink a weben
Internet-ellátottság
IT-fejlesztések és -költségvetés
Vállalati IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható eszközök
Asztali számítógépek
Így készül a Jelentés
Intézményi IT-biztonság
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Internet az intézményeknél
Távközlési eszközök és szolgáltatások
Mobil távközlés közintézményekben
Vezetékes telefónia
Adatkommunikációs kapcsolatok
IT-szolgáltatások az intézményi szférában
Fejlesztések a közszférában
Intézményi alkalmazások
Hálózatok az intézményeknél
PC-k az intézményi szférában
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági Internet-használat
Internet-hozzáférés a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
IT-eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Alközpontok - digitális dominancia
Távközlési költségvetés
Vállalati mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció és telephelyek
Honlapok a cégeknél
Internet-kapcsolatok - felzárkózóban
Javul az informatikai biztonság
Outsourcing; ki, mit, miért helyez ki?
Üzleti alkalmazások; alkalmazzák-e?
Vállalati kiszolgálók: kevésnél sok
Hordozható számítógépek
Jelentés a végekről - Asztali számítógépek az üzleti szférában
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.