Heti elemzéseink - ICT2004-2005    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
br_it-b_2004_41.pdf [179.62 Kb]
Lakossági mobiltelefon-használat

2004. október 26. 11:22
A hazai háztartások közel háromnegyedében találunk mobil-előfizetést, a magyarok 56 százaléka mobilos. A készülékek legnagyobb részét az előfizetéssel együtt vásároljuk, a hosszú élettartam elsődleges fontosságú.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés május végi lakossági adatfelvételének eredményei szerint a 3 millió 863 ezer magyarországi háztartás 72 százalékában, közel 2,8 millió háztartásban él legalább egy aktív mobiltelefon-előfizetéssel rendelkező személy. A háztartások mobiltelefon-ellátottsága az elmúlt 12 hónapban jelentős mértékben emelkedett, a 2003-as év hasonló időszakában 65 százalékos volt a penetrációs mutató. A legmagasabb központi régió, a főváros és Pest megye háztartási mobil-ellátottsága [megközelíti a 80 százalékot], míg a vidéki országrészekben mindössze 64-72 százalékos.

Ifjú többség

A háztartások mellett a BellResearch kutatói az egyének szintjén is részletesen vizsgálták az ellátottságot és a használati mintákat. Aktív mobiltelefon-előfizetéssel hazai lakosság mintegy 56 százaléka rendelkezik, ez az 5,7 millió fő túlnyomó többsége a 15 éves vagy idősebb lakosságból kerül ki.

Korcsoportos bontásban vizsgálva a kérdést, a mobiltelefon-előfizetéssel rendelkezők aránya a 15-24 és a 25-34 évesek körében a legmagasabb, meghaladja a 80, illetve 90 százalékot is. A felsőbb kategóriákban a penetráció az életkor növekedésével csökken, de már a 60-69 évesek között is minden harmadiknak van mobilja. A legfiatalabbak körében mobiltelefonja ötből egy gyermekkorúnak van.

Hosszú távra

Az aktív mobiltelefon-előfizetéssel rendelkező hazai lakosok által használt készülékek döntő többsége [több mint 80 százaléka] saját tulajdonban áll, másik családtag nevén levő eszközt a megkérdezettek nyolcada használ. A beszerzési szokásokat tekintve a legtöbb telefont, a jelenleg használt készülékek közel háromnegyedét újonnan vásárolták, rendszerint a szolgáltatónál; ezen belül is az előfizetéssel együtt kapott készülékek erőteljes túlsúlya mutatható ki.

A használtan vásárolt, illetve a rokontól, ismerőstől használtan kapott készülékek aránya 11-11 százalékra tehető. A készülékek "életkorát" vizsgálva a kutatók felmérték, hogy a használatban lévő telefonok mintegy negyede nem idősebb 1 évesnél, és további 14 százalékuk kora sem haladja meg a másfél évet.

Persze nem csak új készülékeken telefonálnak a magyar mobilozók, az eszközök negyede-ötöde több mint 3 és fél éves - ami a készülékek kopási-avulási jellemzőinek ismeretében hazai viszonylatban is szép kornak számít.

Enyhébb kontroll

A lakossági mobiltelefóniában az előző heti elemzésben bemutatott vezetékes telefonáláshoz hasonlóan megragadható a költségérzékenység, azonban a hívások önkéntes kontrollja némiképp enyhébb. A 15 évesnél idősebb, mobiltelefon-előfizetéssel rendelkező lakosság fele közepes mértékben figyel oda a használat idejére és tartamára, a szigorúbb korlátokat érvényesítők, akik csak indokolt esetben veszik igénybe mobilkészüléküket, a használók egyharmadát jelentik, és mintegy 17 százalékra tehető azok aránya, akiket csupán keveset vagy semmit sem tesznek a költségek leszorítására.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2004/41. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 112 oldalas Lakossági mobiltelefon-használat modul tartalmát, és a lakossági szegmens telekommunikációs piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített cikksorozat második évfolyama. Ezúttal a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és az aktuális kiadás újdonságait mutatjuk be.
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Intézményi internetkapcsolatok
Intézményi adat-hang integráció
Intézményi távközlési eszközök
Intézményi mobilkommunikáció
Mobiltelefónia az intézményeknél
Vezetékes intézményi telefónia
Intézményi adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi IT-fejlesztések
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Intézményi PC-k
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági internethasználat
Otthoni internet
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
Otthoni informatika
Lakossági számítógép-használat
Távközlési eszközök
Távközlési költségvetés
Mobilalkalmazások a vállalatoknál
Adatkommunikáció
Cégeink a weben
Internet-ellátottság
IT-fejlesztések és -költségvetés
Vállalati IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható eszközök
Asztali számítógépek
Így készül a Jelentés
Intézményi IT-biztonság
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Internet az intézményeknél
Távközlési eszközök és szolgáltatások
Mobil távközlés közintézményekben
Vezetékes telefónia
Adatkommunikációs kapcsolatok
IT-szolgáltatások az intézményi szférában
Fejlesztések a közszférában
Intézményi alkalmazások
Hálózatok az intézményeknél
PC-k az intézményi szférában
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági Internet-használat
Internet-hozzáférés a háztartásokban
Vezetékes telefon a háztartásokban
IT-eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Alközpontok - digitális dominancia
Távközlési költségvetés
Vállalati mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció és telephelyek
Honlapok a cégeknél
Internet-kapcsolatok - felzárkózóban
IT-költségvetés - íratlan tervek
Javul az informatikai biztonság
Outsourcing; ki, mit, miért helyez ki?
Üzleti alkalmazások; alkalmazzák-e?
Vállalati kiszolgálók: kevésnél sok
Hordozható számítógépek
Jelentés a végekről - Asztali számítógépek az üzleti szférában
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.