Heti elemzéseink - ICT2004-2005    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
br_it-b_2004_48.pdf [229.48 Kb]
Intézményi alkalmazások

2004. december 20. 12:37
A hazai intézmények 73 százaléka használ informatikai megoldásokat szervezeti folyamatainak támogatására, az alkalmazások integrációja viszont egyelőre gyerekcipőben jár.

A központi költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezetek körében tízből kilencnél, az önkormányzati finanszírozású intézmények négyötödénél található valamilyen szoftveres megoldás a szervezeti folyamatok ellátására, támogatására.
Az egészségügyi intézmények helyzete valamivel kedvezőtlenebb, 71 százalékuknál találhatóak ilyen alkalmazások, az oktatás területén azonban ennél is alacsonyabb, csupán 67 százalékos penetráció mérhető - olvasható a Magyar Infokommunikációs Jelentés intézményi elemzéseiben.

Koordinált feladatok

Leginkább a bérszámfejtést, munkaerő-gazdálkodást segítő vagy végző szoftverek számítanak elterjedtnek az intézményi alkalmazások között - ilyen megoldást a közintézmények kétharmada használ. A kontrolling- és számviteli feladatok ellátása a második leggyakrabban támogatott terület: a vizsgált költségvetési szervezetek 56 százaléka vesz igénybe valamilyen számítógépes rendszert e feladatok koordinálására.

A dokumentumok számítógépes kezelése az intézmények 46 százalékánál fordul elő, nagyjából minden harmadik szervezetnél pedig ügyfélkezelési, illetve anyaggazdálkodási folyamatokat támogató rendszereket [is] használnak. A vezetők, illetve a felettes szervezetek információ-ellátását csupán négyből egy intézmény oldja meg célszoftverrel vagy informatikai rendszerrel, csakúgy, mint az értékesítés-számlázás támogatását - ez utóbbi alacsony arány valószínűsíthetően annak is betudható, hogy az intézmények jelentős hányada nem végez számlaadással járó tevékenységet.

A BellResearch kutatói rámutatnak: a központi költségvetés intézményei jellemzően minden területet nagyobb arányban támogatnak szoftveres megoldással, míg oktatási intézmények számára csak a három, általánosan is legjellemzőbb terület - a bérszámfejtés, a számvitel és a dokumentálás - tűnik fontosnak. A dokumentumkezelés és a vezetői információk előállításának, kezelésének, szoftveres támogatása sokkal jellemzőbb a központi költségvetés és az egészségügy intézményeire, míg az önkormányzati finanszírozásban lévő intézmények körében - tevékenységük jellegénél fogva - a kontrolling és a számvitel területén található az átlagnál nagyobb arányú számítógépes alkalmazás.

Manuális információáramlás

A közintézmények számítógépes rendszereinek vizsgálata alapján összességében az integráltság alacsony szintje jellemző: az intézményi folyamatok szoftveres támogatása mindössze a szervezetek 4-5 százalékánál történik teljesen automatizált és egymással összekapcsolt módon.
Jóllehet a központi költségvetési forrásokból gazdálkodó intézményekben és az egészségügy területén magasabb az integrált megoldások aránya, ez még így is mindkét körben 10 százalék alatt marad. Az alkalmazások összekapcsoltsága a fekvőbeteg-ellátás területén a legmagasabb, de itt is csak a szervezetek – jellemzően kórházak - harmadánál működnek integrált rendszerek.

A valamilyen alkalmazással rendelkező költségvetési intézmények döntő többségénél azonban - nagyjából fele-fele arányban -, vagy vegyes rendszert, vagy egymástól különálló szigetalkalmazásokat használnak.

A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2004/48. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 26 oldalas Intézményi alkalmazások modul tartalmát, és az intézményi szegmens IT-piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

 További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített cikksorozat második évfolyama. Ezúttal a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és az aktuális kiadás újdonságait mutatjuk be.
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Intézményi internetkapcsolatok
Intézményi adat-hang integráció
Intézményi távközlési eszközök
Intézményi mobilkommunikáció
Mobiltelefónia az intézményeknél
Vezetékes intézményi telefónia
Intézményi adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi IT-fejlesztések
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Intézményi PC-k
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági internethasználat
Otthoni internet
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
Otthoni informatika
Lakossági számítógép-használat
Távközlési eszközök
Távközlési költségvetés
Mobilalkalmazások a vállalatoknál
Adatkommunikáció
Cégeink a weben
Internet-ellátottság
IT-fejlesztések és -költségvetés
Vállalati IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható eszközök
Asztali számítógépek
Így készül a Jelentés
Intézményi IT-biztonság
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Internet az intézményeknél
Távközlési eszközök és szolgáltatások
Mobil távközlés közintézményekben
Vezetékes telefónia
Adatkommunikációs kapcsolatok
IT-szolgáltatások az intézményi szférában
Fejlesztések a közszférában
Hálózatok az intézményeknél
PC-k az intézményi szférában
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági Internet-használat
Internet-hozzáférés a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
IT-eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Alközpontok - digitális dominancia
Távközlési költségvetés
Vállalati mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció és telephelyek
Honlapok a cégeknél
Internet-kapcsolatok - felzárkózóban
IT-költségvetés - íratlan tervek
Javul az informatikai biztonság
Outsourcing; ki, mit, miért helyez ki?
Üzleti alkalmazások; alkalmazzák-e?
Vállalati kiszolgálók: kevésnél sok
Hordozható számítógépek
Jelentés a végekről - Asztali számítógépek az üzleti szférában
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.