Heti elemzéseink - ICT2004-2005    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
br_it-b_2005_01.pdf [255.72 Kb]
Fejlesztések a közszférában

2005. január 18. 15:20
Több mint 13 ezer informatikust foglalkoztatnak a hazai közintézmények, de a szervezetek kétharmadánál egy szakember sincs. A fejlesztéseket a szűkös források mellett a tervezés hiánya is hátráltatja.

A mintegy 16 ezer haza közintézmény csupán alig több mint harmadánál, mintegy 5600 szervezetnél található belső IT-csapat, vagy áll alkalmazásban legalább egy informatikáért felelős személy.

Ez alól a központi költségvetési szegmens jelent kiugró kivételt, itt az informatikai infrastruktúra az intézmények 84 százalékánál megköveteli a belső informatikai munkatárs jelenlétét - állapítják meg a legfrissebb adatok alapján a BellResearch kutatói a Magyar Infokommunikációs Jelentésben.

Tényleges informatikai osztály, szervezet jellemzően csak a központi költségvetés alá tartozó intézményi körben működik, ahol az IT-csapat átlagos létszáma 7 fő körül alakul; a többi szegmensben mindössze 1-3 munkatársat találunk.

A végrehajtó szerv szerepében

A részletes elemzésből kitűnik, hogy a szervezetek egészét érintő, komplex IT-projektek fejlesztési prioritásait a költségvetési szféra számára leginkább a felettes intézmények követelményei, valamint az új rendeletek, szabályok határozzák meg. A legtöbb intézmény jellemzően csupán végrehajtó szervként viszonyul e kérdéshez [is], az esetek döntő többségében hiányzik a gazdasági racionalitásra épülő önálló gazdálkodási tudatosság - igaz, az anyagi fedezet is.
Olyan gazdasági szempontok, mint a költségmegtakarítás vagy a hatékonyságnövelés, csupán minden harmadik intézmény esetében játszanak szerepet az informatikai beruházások irányainak kijelölésében.

Természetesen az általánosan jellemző tendencia alól is van kivétel. A központi költségvetési szegmensben nagyobb százalékban találhatók olyan intézmények, amelyek hatékonyságjavító és innovációs céllal [is] hajtanak végre IT-fejlesztéseket, ezek mellett a felsőfokú oktatásban találkozhatunk ehhez hasonló szándékokkal.

Az ő esetükben a fejlesztésekkor jobban előtérbe kerül az új feladatok kiszolgálása, a hibalehetőségek minimalizálása vagy az intézményi folyamatok automatizálásának igénye, illetve a működési hatékonyság növelése és a törekvés az adatbiztonságra.

A stratégia hiánya

A fejlesztések legfőbb akadályát egyértelműen a szűkös gazdasági, anyagi lehetőségek jelentik - állítják a kutatásban megkérdezett döntéshozók. Emellett az intézmények 14-18 százalékánál a szakemberek hiánya, a központi költségvetési intézmények esetében pedig a szervezeti nagyságból adódó rugalmatlanság is jelentősen hátráltatja a beruházásokat.

Az említett korlátozó tényezők mellett a fejlesztések elé mindenképpen jelentős akadályt gördíthet az IT-tervezés hiánya. Írásos, részletesen kidolgozott informatikai stratégiája még a központi költségvetési szegmensben is csupán az intézmények 46 százalékának van, a többi szegmensben ez az arány még a 15 százalékot sem éri el. Mindezen tényezők mellett a beruházásokhoz a költségvetési intézmények csak mintegy ötödénél s az e szempontból élen járó központi költségvetési szegmensben is csak az intézmények egyharmadánál kapcsolódnak megtérülési számítások.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2005/1-2. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 104 oldalas IT-fejlesztések és -költségvetés modul tartalmát, és az intézményi szegmens IT-piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített cikksorozat második évfolyama. Ezúttal a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és az aktuális kiadás újdonságait mutatjuk be.
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Intézményi internetkapcsolatok
Intézményi adat-hang integráció
Intézményi távközlési eszközök
Intézményi mobilkommunikáció
Mobiltelefónia az intézményeknél
Vezetékes intézményi telefónia
Intézményi adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi IT-fejlesztések
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Intézményi PC-k
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági internethasználat
Otthoni internet
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
Otthoni informatika
Lakossági számítógép-használat
Távközlési eszközök
Távközlési költségvetés
Mobilalkalmazások a vállalatoknál
Adatkommunikáció
Cégeink a weben
Internet-ellátottság
IT-fejlesztések és -költségvetés
Vállalati IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható eszközök
Asztali számítógépek
Így készül a Jelentés
Intézményi IT-biztonság
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Internet az intézményeknél
Távközlési eszközök és szolgáltatások
Mobil távközlés közintézményekben
Vezetékes telefónia
Adatkommunikációs kapcsolatok
IT-szolgáltatások az intézményi szférában
Intézményi alkalmazások
Hálózatok az intézményeknél
PC-k az intézményi szférában
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági Internet-használat
Internet-hozzáférés a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
IT-eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Alközpontok - digitális dominancia
Távközlési költségvetés
Vállalati mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció és telephelyek
Honlapok a cégeknél
Internet-kapcsolatok - felzárkózóban
IT-költségvetés - íratlan tervek
Javul az informatikai biztonság
Outsourcing; ki, mit, miért helyez ki?
Üzleti alkalmazások; alkalmazzák-e?
Vállalati kiszolgálók: kevésnél sok
Hordozható számítógépek
Jelentés a végekről - Asztali számítógépek az üzleti szférában
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.