Heti elemzéseink - ICT2004-2005    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
br_it-b_2005_11.pdf [221.13 Kb]
Intézményi honlapok

2005. március 24. 17:22
A közszférát egyelőre a statikus honlapok jellemzik, az önkormányzati oldalak fele támogatja valamilyen formában az elektronikus ügyintézést, tízből hét intézményi honlap csak magyarul olvasható.

A BellResearch kutatói a közszféra honlap-ellátottságának feltérképezése mellett elemezték az oldalak technológiai és tartalmi jellemzőit is. A közel 6700 hazai intézményi honlap több mint fele egyedileg szerkesztett, statikus html-oldalakból áll, ami (lásd előző heti cikkünket) összhangban áll a házon belüli fejlesztés dominanciájával. A többi esetben a honlapok bizonyos oldalai - adatbázis- háttérre vagy egyéb alkalmazásra támaszkodva - dinamikus, gyakran frissülő tartalmat is megjelenítenek, de konkrét szerkesztőségi, illetve tartalomkezelő rendszerrel [CMS] egyelőre csak a szervezetek kevesebb mint egytizedénél találkozhatunk. Arra pedig, hogy a honlap az intézményt átfogó portálmegoldás, intranet vagy egyéb kommunikációs rendszer részeként üzemeljen, számottevő arányban csak a központi költségvetési szegmensben találunk példákat, itt viszont már nagyjából minden tizedik oldal ebbe a körbe sorolható.

Brosúra az első helyen

A közintézményi honlapok tartalmi kínálatában a brosúrajellegű információk állnak az első helyen, szinte valamennyi honlapon; híreket - mint viszonylag gyakran frissített tartalmat - ezzel szemben csak az oldalak kétharmada tartalmaz. Dokumentumgyűjteménnyel, archívummal a szervezetek 40 százalékánál találkozhatunk, és nagyjából ugyanilyen arányban szerepel társ- és egyéb intézmények címeiből összeállított linkgyűjtemény is az oldalakon. Amennyiben kommunikálni akarunk a szervezetekkel, a legkönnyebben a webmestert érhetjük el [az oldalak kétötödén], vendégkönyvet vagy fórumot legföljebb minden harmadik honlap kínál. Központi e-mailes vagy egyéb online információkérési lehetőséget az intézmények 16 százaléka nyújt, míg elektronikus hírlevelet csak minden tizedik szervezet használ.

Ügyintézés másik ablaknál

Ügyfélkezelés a szervezet tevékenységéhez a honlappal rendelkező, önkormányzati forrásokból gazdálkodó intézmények 87 százalékánál kapcsolódik, a BellResearch kutatói ebben a körben vizsgálták az online ügyintézési lehetőségeket. Az esetek egyharmadában a weboldalak általános információkat közölnek a szolgáltatásokról, semmilyen egyéb módon nem támogatják azonban az ügyintézést. Az intézmények mintegy 18 százalékánál lehet e-mailben vagy egyéb online módon kapcsolatot teremteni az illetékessel, és nagyjából minden nyolcadik-tizedik oldalon űrlapok, formanyomtatványok letöltésére is lehetőség nyílik - ezek elektronikus benyújtása azonban csak elvétve fordul elő, az ügyfélkezelésben érintett önkormányzati szervezetek 45 százaléka pedig még semmilyen formában nem támogatja az online ügyintézést.

Nyelvzavarban

Idegen nyelven az intézményi honlapok kevesebb mint egyharmada érhető el, többségüknél [17 százalék] csak az oldalak kisebb része. Az arány a központi szegmensben a legjobb, itt a weblapok többsége már a külföldiek számára is mond valamit, míg az önkormányzati költségvetésből finanszírozott szervezetek oldalainak közel háromnegyede a magyarul nem tudók számára nem olvasható. Az idegen nyelvek között magasan az angol vezet [75 százalék], és a német [53 százalékkal] áll a második helyen; a francia részaránya elenyésző [2 százalékra tehető], míg a többi nyelv jelenléte alig mérhető.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2005/11. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 43 oldalas Internetes alkalmazások és megoldások modul tartalmát, és az intézményi szegmens Internet-piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített cikksorozat második évfolyama. Ezúttal a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és az aktuális kiadás újdonságait mutatjuk be.
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Intézményi internetkapcsolatok
Intézményi adat-hang integráció
Intézményi távközlési eszközök
Intézményi mobilkommunikáció
Mobiltelefónia az intézményeknél
Vezetékes intézményi telefónia
Intézményi adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi IT-fejlesztések
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Intézményi PC-k
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági internethasználat
Otthoni internet
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
Otthoni informatika
Lakossági számítógép-használat
Távközlési eszközök
Távközlési költségvetés
Mobilalkalmazások a vállalatoknál
Adatkommunikáció
Cégeink a weben
Internet-ellátottság
IT-fejlesztések és -költségvetés
Vállalati IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható eszközök
Asztali számítógépek
Így készül a Jelentés
Intézményi IT-biztonság
Intézményi honlap-ellátottság
Internet az intézményeknél
Távközlési eszközök és szolgáltatások
Mobil távközlés közintézményekben
Vezetékes telefónia
Adatkommunikációs kapcsolatok
IT-szolgáltatások az intézményi szférában
Fejlesztések a közszférában
Intézményi alkalmazások
Hálózatok az intézményeknél
PC-k az intézményi szférában
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági Internet-használat
Internet-hozzáférés a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
IT-eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Alközpontok - digitális dominancia
Távközlési költségvetés
Vállalati mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció és telephelyek
Honlapok a cégeknél
Internet-kapcsolatok - felzárkózóban
IT-költségvetés - íratlan tervek
Javul az informatikai biztonság
Outsourcing; ki, mit, miért helyez ki?
Üzleti alkalmazások; alkalmazzák-e?
Vállalati kiszolgálók: kevésnél sok
Hordozható számítógépek
Jelentés a végekről - Asztali számítógépek az üzleti szférában
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.