Gyakori kérdések    
Válaszadóinknak
/
Gyakori kérdések
Nagy-, közép-, kis- és mikrovállalatok

2005. március 29. 11:10
E havi kérdésünk, amelyet egy hazai cég IT-vezetője intézett hozzánk: "Elemzéseikben gyakran hivatkoznak arra, hogy ez vagy az a mutató mennyivel nagyobb a nagyvállalatok körében, mint a középvállalatoknál. Tulajdonképpen mi is számít nagyvállalatnak ma Magyarországon, hogyan is kell ezt értelmezni?"

A kérdésre a BellResearch statisztikai-adatfeldolgozási osztályvezetője válaszol:

A Bellresearch kutatásai során a cégeket méretük [alkalmazottaik száma] alapján négy fő csoportba sorolja: nagyvállalatok, középvállalatok, kisvállalatok, illetve mikrovállalatok.

A nagyvállalati szegmensbe azok a cégek tartoznak, amelyek legalább 250 főállású alkalmazottat foglalkoztatnak. Korábban ez a besorolás 300 főnél kezdődött, de a Központi Statisztikai Hivatal - a nemzetközi gyakorlathoz alkalmazkodva - néhány évvel ezelőtt áttért a 250+ fős kategóriához. Középvállalatnak nevezzük azokat a társas vállalkozásokat, amelyek 50-249 főt foglalkoztatnak, kisvállalatnak minősülnek a 10-49 fős cégek, míg mikrovállalatként értelmezzük azokat a gazdálkodó szervezeteket, amelyek 1-9 alkalmazottal rendelkeznek.

Egyes kutatásainkban [több országban ez az elfogadott gyakorlat] nem csupán az alkalmazottak száma alapján, hanem az árbevételt is figyelembe véve kerül meghatározásra a besorolás. Ennek az osztályozásnak ma még Magyarországon sajnos több korlátja is van, amelyek a gyakorlati alkalmazást nehezítik, legfőképp a cégek hiányos adatszolgáltatása jelent problémát.

A jövő feltétlenül egy olyan szegmentációé, ami mindkét ismérvet figyelembe veszi, és a BellResearch munkatársai is dolgoznak azon, hogy ez mihamarabb megvalósulhasson.További anyagok
Válaszadói adatok változása
E havi kérdéseink, melyeket több válaszadónk is feltett kollégáinknak: ''Cégünk nemrég más címre költözött, milyen módon tudjuk ezt Önök felé jelezni? Az informatikai döntéshozónk, aki eddig a hírleveleket kapta, már nem dolgozik a cégnél, kaphatnánk más címre ezentúl a hírlevelet?''
Önkéntesség és anonimitás
Kérdőíves felmérések és mélyinterjús kutatások
Az interjúk hossza
Árbevétel-adatok és e-mail cím - hogyan, mire használják?
A kutatási eredmények reprezentativitása
Gyakori kérdések
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.