Heti elemzéseink - ICT2004-2005    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
br_it-b_2005_13.pdf [199.44 Kb]
Így készül a Jelentés

2005. április 12. 14:14
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2004-es kiadásának eredményeiből összeállított piacelemző sorozatunk végén a kulisszák mögé tekintünk: bemutatjuk, hogyan készül a terület legátfogóbb hazai kutatása.

A BellResearch idén ötödik alkalommal készíti el a hazai távközlési, internetes és IT-piacok tényadatokon alapuló, integrált elemzését. A Magyar Infokommunikációs Jelentés komplexitását és terjedelmét tekintve a hazai piac legnagyobb ilyen jellegű felmérése, amely egyedülálló megalapozottságá­ból és megbízhatóságából adódóan a szakma elismert információbázisává, egyfajta sztenderdjévé vált, 2002-ben elnyerte "Az Év Infokommunikációs Üzleti Alkotása" pályázat különdíját is.

A Jelentés úgynevezett dobozos, polcról levehető kutatás: nem egy megrendelő számára és igényei szerint készül, hanem egy olyan átfogó piacelemzés, amely - egészben vagy modulonként - bárki által megvásárolható és használható, az egyedi kutatásoknál kedvezőbb érték/ár aránnyal teszi azonnal elérhetővé a fontos piaci adatokat.

Indulástól mostanáig

A Jelentés 2001-ben a 10 fő feletti vállalati piac mutatószámaival indult, alig több mint 400 oldallal. Az elemzés a következő évfolyamtól terjed ki a teljes, legalább 1 főt foglalkoztató üzleti szegmensre, valamint az intézményi és a lakossági körre is, lefedve ezzel gyakorlatilag a komplett hazai piacot. Az elmúlt években a felmérés tematikáját és az elemzések mélységét, részletességét tekintve jelentősen bővült, a 2004-es kiadás már közel 4000 oldal.

A kutatók a sztenderd módon, évente felmért leíró adatok mellett új, innovatív megoldások, az aktuális "forró témák" iránti attitűdöket és keresletet is vizsgálják. Minden terület természetesen így sem fér bele a felmérésbe, a tartalmi prioritásokat az adatok használói, az ügyfelek igényei határozzák meg, velük a BellResearch rendszeresen egyezteti az aktuális tematikát.

Kutatás egész évben

A Jelentés keresleti oldali megközelítéssel, a felhasználók, a távközlési és informatikai döntéshozók megkérdezésével készül. A BellResearch a nagy mintás, kérdőíves adatfelvételek során pontosan tervezett, rétegzett mintavételi eljárást alkalmaz az alapsokaságok több szempontú reprezentálására, az esetleges eltéréseket az adatfeldolgozó osztály a sokasági alapstatisztikák alapján bonyolult, többdimenziós súlyozási eljárással állítja helyre; később itt zajlik az adatok logikai ellenőrzése és tisztítása is.

Az 1600 cégből álló üzleti és az 1000-es intézményi mintát a BellResearch saját vállalati és költségvetési adatbázisából állítja össze, amely magában foglalja a hazai cégeket és a közszféra szervezeteit, illetve ezek kompetens infokommunikációs döntéshozóit, akikkel a kérdőíves interjúk készülnek. A lakossági felmérésben 1600 háztartás és 1600 lakossági válaszadó személyes, valamint 500 Internettel rendelkező háztartás telefonos megkérdezése történik.

A kutatás közel egész évben tart. Az előkészítés januárban kezdődik, innentől az egyes szegmensek adatfelvételei és az elemzési munkálatok pontos időterv szerint folynak; ezekben a hetekben a 2005-ös üzleti kérdezés zajlik. A részpiacokat bemutató modulok májustól novemberig menetrendszerűen jelennek meg.

A Jelentés évről évre több mint 200 ember összehangolt munkájának eredményeképp jön létre. Az adatfelvétel az ország öt régiójában összesen mintegy 150 kérdezőbiztos részvételével zajlik, a telefonos interjúkat és a személyes megkérdezések előszervezését a BellResearch saját, 48 férőhelyes call centerében végzi 30 telefonos anketőr a cég szigorú minőségi sztenderdjei szerint. A kérdőívekből rögzített és tisztított adatok elemzésén tapasztalt kutatócsapat dolgozik, az egyes részeket az adott témában elmélyült szakemberek írják.

Modulok közt tallózva

A Jelentés moduljait az üzleti és kormányzati ügyfelek elektronikus formában kapják meg, és használják startégiaalkotáshoz, illetve napi információigényeik kielégítésére. Az eredmények "pályafutása" azonban itt korántsem ér véget: egyedi, célzott felmérések alapját adják, emellett a kutatók a meglévő adatokból másodelemzéseket is készítenek az ügyfelek speciális igényei, szempontjai alapján. A Jelentésből tallózva készíti el a BellResearch a szaksajtóban megjelenő publikációit, valamint azokat az összefoglaló anyagokat is, melyeket - köszönetképpen a kutatásban való részvételükért - válaszadói részére juttat el.

Az IT-BUSINESS-ben hetente közölt elemzésekkel rövid ízelítőt kívántunk adni a modulok tartalmából, hogy kedvet csináljunk a dobozos elemzések és az egyedi kutatások alkalmazásához. Bízunk benne, hogy az olvasók számára érdekes és hasznos volt a sorozat. Hamarosan a friss, 2005-ös kutatási eredmények kerülnek terítékre.További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített cikksorozat második évfolyama. Ezúttal a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és az aktuális kiadás újdonságait mutatjuk be.
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Intézményi internetkapcsolatok
Intézményi adat-hang integráció
Intézményi távközlési eszközök
Intézményi mobilkommunikáció
Mobiltelefónia az intézményeknél
Vezetékes intézményi telefónia
Intézményi adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi IT-fejlesztések
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Intézményi PC-k
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági internethasználat
Otthoni internet
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
Otthoni informatika
Lakossági számítógép-használat
Távközlési eszközök
Távközlési költségvetés
Mobilalkalmazások a vállalatoknál
Adatkommunikáció
Cégeink a weben
Internet-ellátottság
IT-fejlesztések és -költségvetés
Vállalati IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható eszközök
Asztali számítógépek
Intézményi IT-biztonság
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Internet az intézményeknél
Távközlési eszközök és szolgáltatások
Mobil távközlés közintézményekben
Vezetékes telefónia
Adatkommunikációs kapcsolatok
IT-szolgáltatások az intézményi szférában
Fejlesztések a közszférában
Intézményi alkalmazások
Hálózatok az intézményeknél
PC-k az intézményi szférában
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági Internet-használat
Internet-hozzáférés a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
IT-eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Alközpontok - digitális dominancia
Távközlési költségvetés
Vállalati mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció és telephelyek
Honlapok a cégeknél
Internet-kapcsolatok - felzárkózóban
IT-költségvetés - íratlan tervek
Javul az informatikai biztonság
Outsourcing; ki, mit, miért helyez ki?
Üzleti alkalmazások; alkalmazzák-e?
Vállalati kiszolgálók: kevésnél sok
Hordozható számítógépek
Jelentés a végekről - Asztali számítógépek az üzleti szférában
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.