Heti elemzéseink - ICT2004-2005    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
br_it-b_2005_35.pdf [122.90 Kb]
Adatkommunikáció

2005. szeptember 13. 14:19
A tíz fő feletti szegmensben ma is közel háromezer hazai vállalat kapcsolja össze telephelyeit; az adat-hang konvergencia nyújtotta lehetőségeket csupán minden hatodik ilyen cég használja ki.

A 233 ezer hazai, legalább egy főt foglalkoztató cég 17-18 százaléka, közel 40 ezer vállalat tart fenn több, egymástól földrajzilag elkülönülő telephelyet, s jelent ily módon potenciális piacot az adatkommunikációs WAN-kapcsolatok számára. A vállalatméret növekedésének természetes folyományaként nő a több telephelyes cégek aránya: míg a kisvállalati körben ez 30 százalékra tehető, addig a nagyvállalatok közel kétharmadának van a központin kívül legalább egy további telephelye.

A BellResearch kutatói szerint a több telephelyes szervezetek [mintegy 11 ezer cég] körülbelül negyede tart fenn adatkapcsolatot bármely két belföldi, egymástól távol eső egysége között. 2004 óta nem történt érdemi változás a telephelyei közötti adatátviteli kapcsolatot fenntartó, tíz fő feletti hazai cégek számát illetően, az igénybevevők tábora továbbra is 3 ezer körül alakul. A kis- és középvállalatok aránya ezen belül 40-40 százalék, a nagyvállalatok az adatátvitelt folytató cégek 20 százalékát adják.

Jellemző eltérések

A telephelyek közötti adatátvitel összefügg a vállalatok méretével: míg a 10–49 fős kisvállalatoknál csak 16 százalék, a középvállalati szegmensben meghaladja a 40 százalékot, s a 250 fő feletti nagyvállalatoknak már 70 százaléka tartozik ebbe a körbe. Tetten érhető a fővárosi koncentráció is: a WAN-kapcsolattal rendelkező cégek 45 százaléka budapesti székhelyű. A kutatók rámutattak az informatikai alap-infrastruktúra szerinti különbségekre is: az adatátvitelt kiépítő vállalatok átlagosan tízszer anynyi, körülbelül 140 darab asztali, illetve hordozható számítógépet használnak, mint az adatkommunikációt nem folytató szervezetek. Ezeknél a társaságoknál 100 alkalmazottra mintegy 70 darab PC jut, míg a telephelyeik között adatátviteli hálózati kapcsolattal nem rendelkezőknél csak 40 darab.

A háttér-demográfiai tényezők mellett szervezeti szempontból is jelentős összefüggéseket tárt fel a Jelentés: a szervezet központja a legalább két telephelyük között adatkommunikációt folytató cégek mindegyikénél adatátviteli végpontként is funkcionált. Ezek az "információközpontok" egyéb telephelyeik átlagosan 94 százalékával tartottak fent adatátviteli kapcsolatot 2005 első félévében.

IP-s hangátvitel

Jóllehet az adatkommunikációs összeköttetések felhasználási lehetőségei között találjuk a hangátvitelt is, a telephelyek közötti adatátvitelt folytató, legalább 10 fős társaságok csupán ötöde használja telefonálásra az adatátviteli hálózatot. A magasabb adatkommunikációs fejlettséggel jellemezhető nagyválla­latokra inkább jellemző, hogy ezzel a megoldással igyekeznek visszafogni költségeiket.

S hogy mit tartogat a jövő? A rövid távú fejlesztési, beruházási tervekről szóló prognózisok rámutatnak arra, hogy továbbra is azok a szervezetek jelentik majd a hazai adatkommunikációs piac növekedésének motorját, amelyek már rendelkeznek adatkommunikációs hálózati kapcsolattal.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2005/35-36. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 148 oldalas WAN kommunikáció modul tartalmát, és az üzleti szegmens távközlési piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!


 További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített cikksorozat második évfolyama. Ezúttal a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és az aktuális kiadás újdonságait mutatjuk be.
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Intézményi internetkapcsolatok
Intézményi adat-hang integráció
Intézményi távközlési eszközök
Intézményi mobilkommunikáció
Mobiltelefónia az intézményeknél
Vezetékes intézményi telefónia
Intézményi adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi IT-fejlesztések
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Intézményi PC-k
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági internethasználat
Otthoni internet
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
Otthoni informatika
Lakossági számítógép-használat
Távközlési eszközök
Távközlési költségvetés
Mobilalkalmazások a vállalatoknál
Cégeink a weben
Internet-ellátottság
IT-fejlesztések és -költségvetés
Vállalati IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható eszközök
Asztali számítógépek
Így készül a Jelentés
Intézményi IT-biztonság
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Internet az intézményeknél
Távközlési eszközök és szolgáltatások
Mobil távközlés közintézményekben
Vezetékes telefónia
Adatkommunikációs kapcsolatok
IT-szolgáltatások az intézményi szférában
Fejlesztések a közszférában
Intézményi alkalmazások
Hálózatok az intézményeknél
PC-k az intézményi szférában
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági Internet-használat
Internet-hozzáférés a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
IT-eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Alközpontok - digitális dominancia
Távközlési költségvetés
Vállalati mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció és telephelyek
Honlapok a cégeknél
Internet-kapcsolatok - felzárkózóban
IT-költségvetés - íratlan tervek
Javul az informatikai biztonság
Outsourcing; ki, mit, miért helyez ki?
Üzleti alkalmazások; alkalmazzák-e?
Vállalati kiszolgálók: kevésnél sok
Hordozható számítógépek
Jelentés a végekről - Asztali számítógépek az üzleti szférában
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.