Gyakori kérdések    
Válaszadóinknak
/
Gyakori kérdések
Önkéntesség és anonimitás

2006. március 9. 17:33
E havi kérdésünk, amelyet egy pénzügyi szolgáltató cég távközlési döntéshozója tett fel: ''Többször vettem már részt kutatásaikban. A felkérő levélben és az interjú során minden esetben biztosítottak arról, hogy a válaszadás önkéntes és anonim. Pontosan mit jelent ez, és hogyan biztosítják a névtelenséget?''

A kérdést Jakab Áron, a BellResearch kommunikációs igazgatója válaszolja meg.

A BellResearch a törvényi szabályozásnak, valamint a nemzetközi és hazai szakmai ajánlásoknak [az ESOMAR és a PMSZ alapvető etikai és üzleti alapelveinek] megfelelően kutatási projektjeiben az önkéntesség, az anonimitás és a titkosság elvét és gyakorlatát érvényesíti.

A kutatásainkban való részvétel és az egyes kérdésekre történő válaszadás minden esetben a válaszadó önkéntes együttműködésén alapul - a kutatócég nem hatóság, amely kötelezővé tehetné az adatszolgáltatást. A felmérés során megkeresett szervezetnek [cégnek, intézménynek], illetve személynek jogában áll elzárkózni a részvételtől, valamint megtagadni a választ a kérdőív bármely kérdésére. Tapasztalataink szerint a cégek és a döntéshozók túlnyomó többsége szívesen részt vesz a kutatásokban, és nyilvánít véleményt olyan témákban, amelyek őket is érintik, érdeklik.

A kutatási projektekben résztvevő szervezetek és személyek névtelenségét szigorúan védjük, a részünkre átadott információkat bizalmasan kezeljük. A kutatás során kapott válaszokat anonim módon, azaz a szervezet és a válaszadó személy egyértelmű azonosítását lehetővé tevő adatoktól elkülönítve, statisztikai aggregációs módszerekkel dolgozzuk fel. Az adatfájlban, amellyel az elemző kollégák dolgoznak, a válaszrekordokat egy-egy azonosító számsorozat jelöli. Az elemzések kategóriás változókkal jelölt csoportokra vonatkoznak [pl. 50-249 fős, budapesti székhelyű ipari vállalatok], sohasem egyénre vagy egy konkrét szervezetre; az eredményekből készített tanulmányban vagy prezentációban is összesített adatok szerepelnek.

Egyéni mélyinterjúk és fókuszcsoportos beszélgetések esetén a technikai eszközökkel [diktafonnal, videofelvevővel stb.] történő megfigyeléshez és rögzítéshez az interjú kezdete előtt kérjük válaszadóink beleegyezését. A felvételek feldolgozása és elemzése ebben az esetben is anonim módon történik.

Az anonimitás alól egyes speciális kutatási-adatfelvételi projektek kivételt jelenthetnek: erre az adatszolgáltatást megelőzően mindig felhívjuk válaszadóink figyelmét, és csak egyértelmű beleegyezésük esetén továbbítjuk az általuk jóváhagyott adataikat az előzetesen ismertetett megbízónak. Az önkéntesség természetesen ebben az esetben is fennáll: csak azokkal készítünk interjút, akik hozzájárulnak.

 További anyagok
Válaszadói adatok változása
E havi kérdéseink, melyeket több válaszadónk is feltett kollégáinknak: ''Cégünk nemrég más címre költözött, milyen módon tudjuk ezt Önök felé jelezni? Az informatikai döntéshozónk, aki eddig a hírleveleket kapta, már nem dolgozik a cégnél, kaphatnánk más címre ezentúl a hírlevelet?''
Kérdőíves felmérések és mélyinterjús kutatások
Az interjúk hossza
Árbevétel-adatok és e-mail cím - hogyan, mire használják?
A kutatási eredmények reprezentativitása
Gyakori kérdések
Nagy-, közép-, kis- és mikrovállalatok
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.