Heti elemzéseink - ICT2004-2005    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
br_it-b_2006_15.pdf [487.76 Kb]
Intézményi honlap-ellátottság

2006. április 18. 18:56
A saját weboldallal rendelkező intézmények száma alig nőtt az elmúlt egy évben; továbbra is a "házon belüli" fejlesztés a leggyakoribb.

A BellResearch kutatói a Magyar Infokommuni-kációs Jelentés internetpiaci moduljaiban évente felmérik a közszféra helyzetét: a világhálóra alapozott megoldások elterjedtségét, az intézmények behálózottságát, valamint a döntéshozók fejlesztési terveit.

Az internetkapcsolattal mint az online szolgáltatások alapvető infrastrukturális feltételével rendelkező szervezetek száma a Jelentés legutóbbi kiadásának adatai szerint 15 ezerre tehető. Ezeknek az intézményeknek közel fele [47 százaléka], mintegy 7100 szervezet jelenik meg saját honlappal a világhálón.

Bizakodás után változatlan

Az intézmények informatikai-távközlési döntéshozói az egy esztendõvel korábbi kutatásban optimistán nyilatkoztak a tervezett webfejlesztésekről, és az elemzők erre alapozva számottevő növekedést prognosztizáltak. A penetráció emelkedése ennek ellenére jelentősen elmaradt a várakozásoktól, az érték mindössze 2 százalékkal gyarapodott - ez a minta egyébként alacsony hibahatárát sem éri el -, a honlapellátottsági arány tehát gyakorlatilag stagnál.

A bázis - az internetkapcsolattal rendelkező intézményi kör - az újonnan behálózott szervezetekkel szintén nőtt ugyan valamelyest, azonban a fejlesztést egy évvel korábban valószínűleg vagy biztosan tervező 2900 szervezetnek csupán nagyon kis hányada, néhány száz intézmény hozta létre ténylegesen online megjelenését.

Nem csökkentek a különbségek

A csekély gyarapodással az intézményi főágak ellátottsága közötti különbségek sem csökkentek - mutatnak rá a BellResearch kutatói. A sor élén a központi költségvetési forrásokból gazdálkodó kör áll, ahol a szervezetek bő 70 százalékának van már honlapja, és átlag feletti a penetrációs arány az önkormányzati
körben is [57 százalék]. Az oktatási szférában a mutató alig haladja meg a 40 százalékot, az egészségügyben pedig csak minden negyedik intézmény található meg a világhálón.

Egy év alatt nem változtak jelentős mértékben a közszféra honlapfejlesztési szokásai: közel minden második weblapot az intézmény munkatársa, informatikai vagy egyéb részlege hozta létre.

Saját munka

Kiugróan magas [közel 80 százalék] a belső fejlesztések aránya az oktatási szférában; itt - az esetek többségében - valószínûleg az informatikaoktatók és a webszerkesztést tanuló diákok látják el a honlap elkészítésével és fenntartásával járó feladatokat.A költségvetési szegmens intézményeinek oldalait szintén
jelentős arányban [24 százalékban] szerkesztik külsős magánszemélyek: hozzáértő ismerősök, szabadúszó programozók. A profi design-ügynökségek megbízása ritkának számít, a honlapok kevesebb mint egytizede készül ezeknél, az arány a nagyobb fejlesztési büdzsével gazdálko-dó központi szegmensben is csak 14 százalékra tehető.

A világhálón önálló oldallal megjelenő intézmények körülbelül fele szándékozik egy éven belül - a tartalmi frissítésen túl - átalakításokat végezni a honlapján. A legtöbben csupán kisebb mértékű változtatásokban gondolkodnak, lényeges fejlesztéseket csak nagyjából minden ötödik intézmény döntéshozója tervez.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/15. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 46 oldalas Internetes alkalmazások és megoldások modul tartalmát, és az intézményi szegmens internetpiaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített cikksorozat második évfolyama. Ezúttal a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és az aktuális kiadás újdonságait mutatjuk be.
Intézményi honlapok
Intézményi internetkapcsolatok
Intézményi adat-hang integráció
Intézményi távközlési eszközök
Intézményi mobilkommunikáció
Mobiltelefónia az intézményeknél
Vezetékes intézményi telefónia
Intézményi adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi IT-fejlesztések
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Intézményi PC-k
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági internethasználat
Otthoni internet
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
Otthoni informatika
Lakossági számítógép-használat
Távközlési eszközök
Távközlési költségvetés
Mobilalkalmazások a vállalatoknál
Adatkommunikáció
Cégeink a weben
Internet-ellátottság
IT-fejlesztések és -költségvetés
Vállalati IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható eszközök
Asztali számítógépek
Így készül a Jelentés
Intézményi IT-biztonság
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Internet az intézményeknél
Távközlési eszközök és szolgáltatások
Mobil távközlés közintézményekben
Vezetékes telefónia
Adatkommunikációs kapcsolatok
IT-szolgáltatások az intézményi szférában
Fejlesztések a közszférában
Intézményi alkalmazások
Hálózatok az intézményeknél
PC-k az intézményi szférában
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági Internet-használat
Internet-hozzáférés a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
IT-eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Alközpontok - digitális dominancia
Távközlési költségvetés
Vállalati mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció és telephelyek
Honlapok a cégeknél
Internet-kapcsolatok - felzárkózóban
IT-költségvetés - íratlan tervek
Javul az informatikai biztonság
Outsourcing; ki, mit, miért helyez ki?
Üzleti alkalmazások; alkalmazzák-e?
Vállalati kiszolgálók: kevésnél sok
Hordozható számítógépek
Jelentés a végekről - Asztali számítógépek az üzleti szférában
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.