Heti elemzéseink - ICT2004-2005    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
br_it-b_2006_16.pdf [111.46 Kb]
Intézményi honlapok

2006. április 25. 18:51
A közszférát továbbra is a hagyományos technológiákkal karbantartott, ritkán frissített honlapok jellemzik, és az oldalak "nyelvtudása" sem javult.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2005-ös adatai szerint mintegy 7100 hazai intézmény van jelen saját honlappal a világhálón. A BellResearch elemzői a Jelentésben részletesen vizsgálják a közszféra weboldalainak technológiai és tartalmi jellemzőit, illetve az online megoldások, szolgáltatások kiépítését.

Hagyományos túlsúly

Az intézményi honlapok technológiai háttere az elmúlt egy évben nem változott számottevően. Az oldalak több mint fele továbbra is teljes egészében egyedileg programozott, statikus html-oldalakból épül fel, a "hagyományos" megoldás dominanciája különösen az oktatási szférában jellemző.

Kisebb vagy nagyobb részben dinamikus tartalomkezelést a szervezetek alig több mint egyharmadánál találunk: minden negyedik honlapon alkalmaznak valamilyen megoldást a gyakran frissülő elemek szerkesztésére és megjelenítésére, de valódi, a honlap egészére kiterjedő tartalom-adminisztrációs rendszer az intézmények csak kevesebb mint egytizedénél, jellemzően szinte csak a központi vagy az önkormányzati forrásokból gazdálkodó körben áll az online megjelenés mögött; integrált szervezeti portálmegoldással pedig csak elvétve, szinte csak a központi költségvetési szegmensben találkozhatunk.

Aktuális tartalom

Az intézmények honlapfrissítési gyakorlata az elmúlt periódusban némiképp javult, de a weboldalak többsége továbbra is nélkülözi az igazán friss, aktuális tartalmakat. A szervezetek egynegyede legalább heti rendszerességgel rak fel új anyagokat a weboldalára, de minden harmadik intézmény csak havonta egy vagy néhány alkalommal, 42 százalékuk pedig ennél is ritkábban frissít.

Aktualitásukat tekintve a központi költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezetek honlapjai állnak az élen: közel minden harmadikon naponta [vagy akár gyakrabban], több mint 50 százalékukon pedig legalább hetente jelennek meg friss információk. Ezzel szemben az oktatási szféra intézményeinek közel 80 százaléka csak havonta vagy ritkábban aktualizálja oldalait.

A központi költségvetési forrásokból gazdálkodó körben a honlappal rendelkező szervezetek 69 százaléka lát el ügyfélkezelési feladatokat. Weboldalaik egyharmada csupán információkat, leírásokat közöl, további egyharmaduk pedig űrlapok, formanyomtatványok letöltésére is lehetőséget kínál - ezek online
kitöltése viszont csak 13 százaléknál lehetséges. Minden negyedik honlapon e-mailes vagy egyéb kapcsolat létesíthető az ügyintézővel. A központi intézmények honlapjainak 29 százaléka viszont még egyáltalán nem támogatja az online ügyintézést, míg ugyanez az arány az önkormányzati körben 54 százalék.

Bábeltől távol

A nyelvek terén az előző felmérés óta eltelt időszakban nem sokat javult a helyzet. A 7100 honlapból alig 2000 kínál idegen nyelvű tartalmakat, igaz, az egy évvel korábbi állapottal szemben most már az oldalak többsége érhetõ el idegen nyelven. A helyzet a központi szegmensben a legjobb [61 százalékos az arány], az egészségügyben viszont a honlapok mindössze 16 százaléka olvasható idegen nyelven.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/16. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 46 oldalas Internetes alkalmazások és megoldások modul tartalmát, és az intézményi szegmens internetpiaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

 További anyagok
Így készül a Jelentés
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített cikksorozat második évfolyama. Ezúttal a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és az aktuális kiadás újdonságait mutatjuk be.
Intézményi honlap-ellátottság
Intézményi internetkapcsolatok
Intézményi adat-hang integráció
Intézményi távközlési eszközök
Intézményi mobilkommunikáció
Mobiltelefónia az intézményeknél
Vezetékes intézményi telefónia
Intézményi adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi IT-fejlesztések
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Intézményi PC-k
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági internethasználat
Otthoni internet
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
Otthoni informatika
Lakossági számítógép-használat
Távközlési eszközök
Távközlési költségvetés
Mobilalkalmazások a vállalatoknál
Adatkommunikáció
Cégeink a weben
Internet-ellátottság
IT-fejlesztések és -költségvetés
Vállalati IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható eszközök
Asztali számítógépek
Így készül a Jelentés
Intézményi IT-biztonság
Intézményi honlapok
Intézményi honlap-ellátottság
Internet az intézményeknél
Távközlési eszközök és szolgáltatások
Mobil távközlés közintézményekben
Vezetékes telefónia
Adatkommunikációs kapcsolatok
IT-szolgáltatások az intézményi szférában
Fejlesztések a közszférában
Intézményi alkalmazások
Hálózatok az intézményeknél
PC-k az intézményi szférában
Eszközök és tartalmak
Internetezési szokások
Lakossági Internet-használat
Internet-hozzáférés a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefon a háztartásokban
IT-eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Alközpontok - digitális dominancia
Távközlési költségvetés
Vállalati mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció és telephelyek
Honlapok a cégeknél
Internet-kapcsolatok - felzárkózóban
IT-költségvetés - íratlan tervek
Javul az informatikai biztonság
Outsourcing; ki, mit, miért helyez ki?
Üzleti alkalmazások; alkalmazzák-e?
Vállalati kiszolgálók: kevésnél sok
Hordozható számítógépek
Jelentés a végekről - Asztali számítógépek az üzleti szférában
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.