Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_20.pdf [166.62 Kb]
Asztali PC a vállalatoknál

2006. május 17. 10:59
Az elmúlt évben az üzleti szférában az asztali PC-k állományának növekedése jelentősen lassult, a vállalatok életében a darabszám-bővítés helyett egyre inkább a gépek cseréje dominál.

A BellResearch idén immár hatodik alkalommal adja ki a Magyar Infokommunikációs Jelentést, amely teljes körképet ad a hazai telekommunikációs, informatikai és internetes piacról. A moduláris felépítésû Jelentés részpiaci kiadványainak sorát május elején az üzleti szegmens informatikai moduljai nyitják. Az elemzések alapját képező primer kutatás adatfelvételére január-február hónapokban került sor 1644 darab, legalább egy főt foglalkoztató hazai cég informatikai döntéshozójának megkeresésével.

Megtorpanás

A hazai üzleti szféra asztaliszámítógép-állománya jelenleg 1,1 millió darabra tehető - olvashatjuk a Infokommunikációs Jelentésben. A számok azt jelzik, hogy a hazai cégek PC-állományának emelkedése megtorpant, a piacot stagnálás jellemzi.

Csekély változás

Az asztali számítógépek számában sem regionális, sem ágazati bontásban nem mutatkozik jelentős eltérés a tavaly mért adatokhoz képest - mutatnak rá a BellResearch elemzői. Míg 2004 során az asztali PC-k állománya közel 7 százalékkal bővült, addig 2005-ben mindössze jó 4 százalékra tehető a növekedés. Az állományváltozás minden vállalatméret-szegmensben pozitív irányú, bár csekély mértékû. A legnagyobb gyarapodást a nagyvállalatoknál mutatták ki a kutatók, ebben a körben mintegy 6 százalékkal nőtt az asztali munkaállomások száma.

Az előző évi adatokkal összevetve 2005 folyamán a legtöbb szegmensben csökkent a bővülés mértéke; kivételt a kisvállalati kör jelent, ahol a 2004-ben mért, valamivel kevesebb mint 2 százalékos állománybővüléshez képest az elmúlt évben már közel 5 százalékos gyarapodás jellemzi a cégeket.Összességében a hazai gazdálkodó szervezetek asztaliszámítógép-állománya mintegy 44 ezer darabbal bővült.

Gépcsere

A selejtezést végrehajtó vállalatok teljes desktop-állományuk átlagosan felétől váltak meg. A 2004-es kutatási eredményekhez képest a legnagyobb változás az állománycsere arányában figyelhető meg: míg egy évvel korábban a beszerzett eszközök 62 százaléka váltott ki régebbi, leselejtezett számítógépet, addig 2005-ben már háromnegyed részük cseregép volt. Ez a tendencia folytatódni látszik a jövőben is: az előző években tapasztalt állománynövekedés volumene csökken, a beszerzések egyre nagyobb hányada régi, leselejtezésre ítélt eszközöket pótol. Ezt a trendet támasztja alá a 2006-ra tervezett beszerzések selejtezésekhez viszonyított aránya is.

Márkarend

Tavaly a legalább egy főt foglalkoztató hazai cégek egynegyede, a 10 fős vagy nagyobb vállalatoknak pedig közel fele szerzett be új asztali PC-t. A 10 fő feletti szegmensben a vizsgált időszakban vásárolt gépek közel kétötöde márkajelzés nélküli eszköz, míg az 1-9 fős mikrovállalatok körében ugyanez az arány magasabb, 56 százalékra tehető.

Összességében a vizsgált vállalati körbe 2005-ben bekerülő mintegy 165 ezer desktop PC-ből mintegy 72 ezer, azaz a beszerzett eszközök kicsivel több mint 40 százaléka volt márkajelzés nélküli számítógép.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/20. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 165 oldalas Hardver alapinfrastruktúra modul tartalmát, és az üzleti szegmens IT-piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.