Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_21.pdf [115.20 Kb]
Hordozható számítógépek

2006. május 24. 11:16
Tovább folytatódik a magyarországi cégek PC-parkjának mobilizációja, és az elmúlt évben a kéziszámítógépek száma is jelentősen emelkedett.

A BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb adatainak tanúsága szerint a 2006-os év elején a legalább tíz alkalmazottat foglalkoztató vállalatok között a hordozható számítógéppel rendelkező szervezetek aránya elérte az 50 százalékot.

Erősítő mikrovállalatok

Hordozható eszközzel a hazai vállalatok közül tavaly megközelítőleg 43 ezer, idén már 67 ezer társaság rendelkezett. Az elterjedtség jelentős mértékű növekedéséhez leginkább a mikro- és kisvállalatok beszerzési kedve járult hozzá - mutatnak rá a BellResearch elemzői. A penetrációs index - a magas, 95 százalékos ellátottságú nagyvállalatok kivételével - valamennyi méretszegmensben javult.

A korábbi trendeknek megfelelően a legdinamikusabban az 1-9 főt foglalkoztató vállalkozások mutatói nőttek: itt egy év alatt közel másfélszeresére, 17-ről 25 százalékra emelkedett az ellátottság.

Több mint 40 százalék

A Jelentés eredményei szerint a hordozható PC-k teljes állománya 2006 elején megközelítette a 160 ezer darabot. A mikrovállalati szegmens egyre erősödő piaci súlyát jól  mutatja, hogy részesedése a 2005-ös 36 százalékkal szemben idén már meghaladja a 40 százalékot.

Bővülés és struktúraváltás

Az asztali PC-khez viszonyítva jóval meredekebb felfutású laptop-piac dinamizmusát a hordozható számítógépekhez kapcsolódó előnyök egyre szélesebb körű elismerése biztosítja: a rugalmasság, az alkalmazások telephelyen kívüli használata, a távoli kapcsolódás igénye a vállalati rendszerekhez és az internethez mind ebbe az irányba hatnak.

A vállalati beszerzések alakulása a mobilitás iránti igény növekedését jelzi, hiszen míg 2005 elején a teljes PC-állományon belül 10 százalékot tett ki a hordozható eszközök aránya, addig 2006 elején ugyanez az arány 13 százalékra tehető, 2006 végére pedig 14-15 százalékra nőhet - hangsúlyozzák a BellResearch elemzői. Az egyre erősödő igények mellett - különösen a mikrovállalati szegmensben - a hordozható eszközök árának folyamatos mérséklődése szintén pozitívan befolyásolja a penetrációs mutatók alakulását.

A hordozható PC-k piaca nem csupán méretében, de belső struktúrájában is jelentős átalakuláson megy keresztül. A korábbi márkapreferenciák megváltoztak, néhány, azelőtt kevésbé jelentős gyártó komoly részesedésre tett szert. A magasabb árkategóriájú gépek arányának csökkenése, a hordozható számítógépek árának mérséklődése azt eredményezte, hogy 2005 folyamán a laptopok vonatkozásában jelentősen csökkent a vállalatok egy eszközre fordított kiadásainak nagysága.

Small is beautiful

A 2005-ös beszerzések volumene alapján a kéziszámítógépek, PDA-k állománynövekedése is igen intenzív: a legalább 50 főt foglalkoztató vállalatokat vizsgálva az eszközök száma a tavalyi év során összesen mintegy 54 százalékkal bővült - derül ki a Jelentésből. Összességében a vállalati piacon 2006 elején megközelítőleg 27 ezer darab kéziszámítógép volt használatban, ám a piaci trendeket figyelembe véve a növekedés dinamizmusa tovább emelkedhet.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/21. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 165 oldalas Hardver alapinfrastruktúra modul tartalmát, és az üzleti szegmens IT-piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.