Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_22.pdf [118.42 Kb]
Hálózatok és szerverek

2006. június 1. 17:40
Az üzleti szegmensben közel 900 ezer PC üzemel hálózatban. A kliensekhez hasonlóan a kiszolgálók piacán is egyre nagyobb a cserék aránya, a nagyobb cégek márkás eszközöket választanak.

Mintegy 62 ezer cégnél, a legalább két darab PC-vel rendelkező hazai vállalatok 79 százalékánál található helyi hálózat - derül ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb részpiaci elemzéseiből.

A LAN-penetráció a 250 fő feletti nagyvállalati körben teljes, és a középvállalatoknál is magas, 90 százalékra tehető, míg a 10-49 fős kisvállalati szegmensben 75 százalékos. A mikrocégeknél azonban a többség még mindig egymástól független munkaállomásokat használ. A PC-park nagysága jelentősen befolyásolja a hálózati infrastruktúra meglétét, a cégek jellemzően 10 gép felett építenek ki LAN-t nagyobb arányban - mutatnak rá a kutatók.

A hálózatok elterjedtsége a múlt évi felmérés eredményeihez képest 2006-ra nem változott számottevően, a növekedés a BellResearch korábbi előrejelzésének megfelelően alacsony mértékű; a penetrációs mutató a döntéshozók terveire alapozott prognózis szerint idén is hasonlóan alakul majd.

A hálózatba kötött számítógépek száma az elmúlt egy évben szintén kis mértékben emelkedett, jelenleg egy - LAN-nal rendelkező - cégre átlagosan 14-15 darab ilyen gép jut.

A teljes állomány 2006 elején megközelíti a 900 ezer darabot, a magyar üzleti szféra összesen több mint 1,2 millió PC-jének tehát közel háromnegyede hálózatban üzemel.

Kiszolgálók: méretarányosan

Szervert a Jelentés eredményei szerint a helyi hálózattal rendelkező vállalatok 53 százaléka használ - hasonlóan az egy évvel korábbi adatokhoz -; a vállalatok száma összességében megközelíti a 33 ezret, ami az összes hazai cég mintegy 14 százalékát jelenti. A kiszolgálók elterjedtsége arányos a vállalatmérettel: a teljes ellátottságú nagyvállalati szegmenssel szemben csak a - gépeiket hálózatban használó - mikrocégek 42 százalékánál található legalább egy darab szerver.

A magyarországi üzleti szféra teljes kiszolgálóállományának háromnegyede a 10 fő feletti körben, az összes érintett vállalat mintegy felénél üzemel. Az egy cégre jutó szerverállomány nagysága a szegmensek között jelentős eltéréseket mutat: a mikrocégek csak egy, a kisvállalkozások pedig legfeljebb két darab kiszolgálót használnak, a nagyvállalatoknál ezzel szemben az átlagos darabszám több mint 16. A legtöbb szerver a fővárosi cégeknél üzemel: a 10 fő feletti körben a gépek 56 százaléka, míg a mikrovállalatoknál ugyanez az arány meghaladja a 60 százalékot.

Márkák, cserék, selejtezések

A Jelentésben a BellResearch kutatói részletesen elemezték az állományváltozást és a fejlesztéseket is. Az elmúlt egy évben szerverszámítógépet beszerző, legalább 10 főt foglalkoztató vállalatoknak kicsivel több mint egyharmada (36 százaléka) állított üzembe márkajelzés nélküli eszközt. A noname szerverek használata a vállalatméret növekedésével csökken: a nagyvállalatoknál csak minden tizedik cég vásárolt nem márkás gépet, darabszám szerint ezek az új szervereknek mindössze a 2-3 százalékát teszik ki.

Az elmúlt egy évben a korábbi adatokhoz képest a 10 fő feletti szegmensben a beszerzések volumenével együtt a selejtezések aránya is nőtt: míg 2004-ben csak 22 százalékos volt a cserehányad, tavaly nagyjából minden harmadik megvásárolt eszköz egy régebbi szervert váltott ki.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/22. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 165 oldalas Hardver alapinfrastruktúra modul tartalmát, és az üzleti szegmens IT-piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.