Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_23.pdf [102.25 Kb]
Üzleti alkalmazások

2006. június 14. 14:47
Az elmúlt egy évben az üzleti alkalmazások penetrációja nem változott számottevően; a nagyvállalatok közel fele integrált rendszereket használ.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés közelmúltban megjelent részpiaci modulja szerint a legalább egy darab személyi számítógéppel rendelkező cégeknek továbbra is csak kevesebb mint a fele használ az alapvető irodai szoftvereken túlmutató üzleti alkalmazásokat folyamatai támogatására.

A kutatási eredményeket a BellResearch átfogó felmérésének 2005-ös adataival összehasonlítva egyértelmûen kiderül, hogy a penetrációs mutató az elmúlt egy évben gyakorlatilag nem változott.

Méretarányok

Az üzleti alkalmazások használatának elterjedtsége egyenes arányban áll a vállalatmérettel. A 250 fő feletti nagyvállalatok körében mindenhol találunk legalább egy rendszert, és a középvállalati szegmensben is 90 százalék feletti az ellátottság, ugyanakkor a 10-49 fős kisvállalatoknak csupán a háromnegyede, a PC-vel rendelkező mikrovállalatoknak pedig csak alig 40 százaléka veszi igénybe ezeket; számottevő mértékű bővülés egyik méretszegmensben sem történt.

A stagnálás nem csak a használói kör nagyságát érinti: az üzleti alkalmazásokkal támogatott területek is hasonlóan alakulnak, mint egy évvel ezelőtt - mutatnak rá a BellResearch elemzői -, csupán néhány irányban tapasztalható kisebb, pár százalékpontos növekedés.

Alkalmazásterületek

A szoftveres megoldásokat igénybe vevő cégek háromnegyede alkalmaz az értékesítés és a számlázás folyamatában üzleti alkalmazásokat, és minden második cégnél használnak számviteli, állóeszköz-gazdálkodási, kontrolling feladatokat, illetve a vevői-szállítói kapcsolatok kezelésével kapcsolatos alkalmazásokat.

Szintén elterjedtnek számítanak a bérszámfejtési és munkaerő-gazdálkodási szoftverek [a cégek 45 százalékánál találunk ilyeneket], míg menedzsment-információs alkalmazásokkal, illetve anyaggazdálkodási és készletezési szoftverek minden harmadik vállalatnál üzemelnek.

Az üzleti szoftvereket alkalmazó cégek átlagosan három területet támogatnak informatikai megoldással; ez a szám a mikrovállalatoktól a nagyobb cégek felé haladva egyre magasabb: a kisvállalatoknál 4, a középvállalatoknál 5, míg a 250 fő feletti szervezeteknél 7 területet jelent.

Vegyesen, integráltan

A 10 fő feletti szegmensben a szoftveres üzleti megoldások a cégek több mint felénél vegyes rendszerként működnek, minden negyedik vállalatnál pedig kizárólag szigetalkalmazások üzemelnek. A vállalatméret növekedésével a cégek az integrált rendszerek felé fordulnak: ezek aránya a középvállalatoknál 29, míg a nagyvállalati körben 46 százalékra tehető.

Bevezetést fontolgatók

Az üzleti alkalmazások bevezetését az év végéig kevesebb mint minden tizedik vállalat tervezi; legnagyobb hányaduk azok közül a cégek közül kerül ki, amelyek valamely területen jelenleg is használnak szoftveres megoldásokat. A bevezetők közel háromnegyede mikrovállalkozás, és számottevő tömeget képvisel a kisvállalati kör is. A tervezett fejlesztések fontosabb területei az értékesítés, a munkaerő-gazdálkodás és a vevői-szállítói kapcsolatok lehetnek, e területek szoftveres támogatottságát az érintettek harmada kívánja javítani.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/23-24. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain az 55 oldalas Üzleti alkalmazások modul tartalmát, és az üzleti szegmens IT-piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.