Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_25.pdf [107.44 Kb]
IT-szolgáltatások

2006. június 27. 14:53
A szegmensek eltérő igényei, nagyvállalati forgalomkoncentráció és növekvő ráfordítások jellemzik az informatikai szolgáltatások hazai piacát.

A BellResearch a Magyar Infokommunikációs Jelentésben a legalább tíz alkalmazottat foglalkoztató üzleti körben vizsgálta az üzleti szolgáltatások piacát, valamint az informatikai feladatok külső szakemberekkel, illetve cégekkel történő ellátásának hazai gyakorlatát.

Vásárlóként a piacon

Az éve eleji adatfelvétellel végzett kutatás legfrissebb adatai szerint a kis-, közép- és nagyvállalati körbe tartozó körülbelül 31 ezer hazai gazdálkodó szervezet közel fele, mintegy 15 ezer vállalat jelent meg 2005-ben vásárlóként az informatikai szolgáltatások piacán. Bár az ügyfélkör nem növekedett az előző évhez képest, a vállalatok átlagos költéseinek emelkedése mégis a piac bővülését eredményezte.

Piacalkotók

Az egyes vállalati méretszegmensek szokásait összehasonlítva jelentős különbségek figyelhetők meg: a leginkább karbantartást, fejlesztést, tanácsadást igénylő nagyvállalatok 75 százaléka, a középvállalatok 59 százaléka, míg a főleg szoftver- és hardvertelepítést, illetve -karbantartást igénybe vevő kisvállalatok csupán 43 százaléka bízott meg legalább egy külső informatikai szolgáltatót a különböző feladatok ellátására. Az alacsonyabb mutató ellenére - alapsokasági arányából fakadóan - a 10-49 főt foglalkoztató szegmens teszi ki a szolgáltatások keresleti oldalán megjelenő gazdálkodó szervezetek közel háromnegyedét. Ezzel szemben a teljes piaci volumen közel négyötödét (78 százalékát) a nagyvállalati szegmens költései jelentik; a középvállalatok további 14 százalékkal, míg a kisvállalatok csupán 8 százalékkal járultak hozzá az informatikai szolgáltatások piacának forgalmához 2005-ben.

A szolgáltatások száma

A gazdálkodó szervezetek mérete természetesen komoly hatással van az igénybe vett szolgáltatások számára is. Amíg a kisvállalatok háromnegyede mindössze egy vagy két területen alakított ki szerződéses viszonyt valamelyik informatikai szolgáltatóval, addig a középvállalatok 45 százaléka, a nagyvállalatoknak pedig több mint fele 3 vagy több területen vette igénybe külső szakértő cégek támogatását - mutatnak rá a BellResearch elemzői.

Vezet a kihelyezés

Az igénybe vett szolgáltatások profiljából jól látható, hogy a legalább 250 főt foglalkoztató gazdasági szervezetek a meglévő PC-parkjuk menedzselésére, a munkatársak betanítására, továbbképzésére tartottak leginkább igényt, míg a kisebb alkalmazotti létszámmal működő vállalatok körében főleg infrastrukturális és szoftveres fejlesztésekre volt szükség 2005 folyamán. A teljes vizsgált vállalati sokaságban az elmúlt évekhez hasonlóan tavaly is az outsourcing terhelte meg leginkább a társaságok IT-költségvetését, és a kiadások további növekedése is elsősorban ezen a területen várható. Az outsourcing mellett jelentős piacnövekedés várható 2006-ban az alkalmazásfejlesztés és karbantartás területén, az információtechnológiai tanácsadás, valamint a hálózati integráció esetében viszont a kutatásban megkérdezett vállalatok döntéshozói a kiadások csökkenésére számítanak - olvashatjuk a BellResearch elemzésében.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/25-26. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 26 oldalas IT-szolgáltatások modul tartalmát, és az üzleti szegmens IT-piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.