Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_27.pdf [105.56 Kb]
Üzleti IT-biztonság

2006. július 18. 12:36
Az elmúlt egy évben tovább nőtt az IT-biztonsági megoldások elterjedtsége a legalább egy PC-s vállalatok körében, a mikrovállalati szegmens felzárkózóban van.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb elemzései szerint a legalább egy darab személyi számítógéppel rendelkező hazai cégek kilencven százaléka használ valamilyen IT-biztonsági megoldást - tűzfalat, vírusirtót, spamszűrőt vagy egyéb szoftvert.

Kisebb eltérések

A penetrációs mutató a vállalatméret növekedésével emelkedik, viszont örvendetes módon évről évre kisebb az eltérések nagysága: míg a középés nagyvállalatoknál szinte minden cég alkalmaz legalább egyféle biztonsági megoldást, az 1-9 főt foglalkoztató mikrovállalatok körében ez az arány idén már megközelíti a 90 százalékot.

Ám a fejlődés ellenére mintegy 16 ezer, PC-vel rendelkező magyarországi cég még semmilyen megoldással nem védi informatikai rendszerét. Ezek a vállalkozások szinte kizárólag a mikro- és a kisvállalati szegmensben találhatóak, de számuk egyre csökken.

Vírusinvázióra felkészültek

Az IT-biztonsági megoldások körében egyértelműen a vírusvédelmi szoftverek a leginkább elterjedtek. Antivírusprogrammal mintegy 159 ezer hazai vállalat, a legalább egy PC-s cégek 85 százaléka rendelkezik. Ezek a szoftverek is a nagyobb méretű vállalatoknál gyakoribbak, a szegmensek közti különbségek azonban itt is csökkentek a korábbi évekhez képest.

Napjainkban nem csupán a nagyvállalatok szembesülnek biztonsági kérdésekkel, a védekezés szükségességét egyre több mikro-, kis- és középvállalat ismeri fel.

A növekvő tudatosság mellett a penetráció növekedéséhez az is hozzájárul, hogy az antivírus-megoldások egyre könnyebben - sok esetben ingyenesen - elérhetők.

Ritkább a tűzfal

Tűzfalmegoldást a vizsgált hazai vállalatok 64 százaléka alkalmaz, az üzleti ügyfelek száma ezen a részpiacon mintegy 120 ezerre tehető. Az adatok az elmúlt évhez képest a mikrovállalatok körében ugrásszerű növekedést mutatnak a tűzfalhasználat tekintetében, azonban a használati arány még az idén sem érte el a szegmens cégeinek kétharmadát.

Bizonyos - a mikrovállalatokénál kisebb - növekedést a többi vállalati szegmens is produkált - mutatnak rá a BellResearch kutatói. Azonban míg a nagyvállalatok vírusvédelmi és tűzfalas megoldást egyaránt igénybe vesznek, addig a mikro- és a kisvállalatok körében a tűzfalak alkalmazási aránya jóval alacsonyabb.

Bővülő piac

A szegmensek 2005-ös IT-biztonsági kiadásai nagyjából hasonló hányadban oszlottak meg a nagyvállalatok, a kis- és középvállalatok és a mikroszegmens között.

Az arányokat a nagyvállalatok kiemelkedően magas átlagos költése és a mikrovállalatok alapsokasági számossága magyarázza, a fennmaradó egyharmadot pedig közel fele-fele arányban tudhatják magukénak a kis- és a középvállalatok.

A döntéshozók tervei alapján a BellResearch elemzői jelentős, 25 százalékos bővülést prognosztizálnak az idei évre az IT-védelmi piacon, elsősorban a mikro- és kisvállalatok körében. Ennek oka egyrészt az informatikai védelmi szoftverek penetrációjának további emelkedése, másfelől pedig a használók idei költési tervei jóval meghaladják a tavalyi kiadásokat.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/27-28. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 22 oldalas IT-biztonság modul tartalmát, és az üzleti szegmens IT-piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.