Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_29.pdf [164.24 Kb]
IT-fejlesztések

2006. július 27. 10:55
A legfőbb cél a működési hatékonyság növelése, a versenyképesség fokozása. A fejlesztéseket leginkább a szűkös gazdasági lehetőségek korlátozzák.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés közelmúltban megjelent részpiaci elemzésében a BellResearch a magyarországi üzleti szféra informatikai fejlesztéseinek irányát, illetve az ezeket meghatározó tényezőket és szereplőket mutatja be.

Komplexebb célrendszer

A legalább tíz alkalmazottat foglalkoztató vállalatok körében a leggyakrabban [a cégek 54 százalékánál] a belső működési hatékonyság növelése, a versenyképesség megőrzése, fokozása határozza meg a gazdálkodó szervezetek egészét érintő komplex IT-projektek fejlesztési prioritásait. Emellett további jelentős befolyásoló erővel bírnak a költség-megtakarítási szempontok [46 százaléknál], valamint a hibalehetőségek minimalizálásának és az adatbiztonság
növelésének tervei [32 százaléknál].

Az adatokból markánsan kirajzolódik, hogy a 250 fő feletti nagyvállalatok célrendszere jóval komplexebb, mint a kisebb szervezeteké.

Fejlesztési irányok

A megvalósult IT-fejlesztések középpontjában - a felméréssorozat előző évi eredményeihez hasonlóan - 2005-ben is a munkaállomások hardverés szoftveroldali korszerűsítése, az internetes honlap, valamint egyedi informatikai alkalmazások fejlesztése állt. A nagyvállalatoknál ezek mellett jelentős arányban fordultak elő az ERP/MRP rendszerrel kapcsolatos fejlesztési feladatok, mentési rendszerek kialakítása, illetve adatkommunikációs és hálózati megoldások fejlesztése - ezek a középvállalatoknál csak ritkán, a kisvállalati szegmensben pedig elvétve jelennek meg, az utóbbi körben a cégek fele semmilyen fejlesztési fókuszterületet nem jelölt meg.

A közeljövőre vonatkozó terveket illetően szintén a nagyvállalatok bizonyulnak a legaktívabbaknak, a legtöbb szervezetnél az alkalmazásfejlesztés, illetve az irányítási rendszerek és az internetes alkalmazások kialakítása áll a lista élén.

Hol szorít a cipő?

Az informatikai fejlesztések legfőbb akadályaként a vizsgált vállalatok döntéshozóinak legnagyobb hányada [69 százaléka] a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is a rendelkezésre álló költségkeret szűkösségét említi.

A döntéshozók által megfogalmazott véleményeken kívül a fejlesztések elé mindenképpen jelentős akadályt gördíthet az IT-tervezés hiánya és a beruházások maradékelven történő megvalósítása: írásos, részletesen kidolgozott informatikai stratégiával még a nagyvállalatoknál is csupán a szervezetek 43 százaléka rendelkezik, a kisebb cégekre a tudatos és formális tervezés még kevésbé jellemző - mutatnak rá a BellResearch elemzői.

A büdzsé elosztása

A 2005-ös informatikai költésekhez legnagyobb részben, 60 százalékban a nagyvállalatok járultak hozzá, ahol az egy alkalmazottra jutó átlagos kiadás a szegmensek között a legmagasabb, a kisvállalatokénak több mint kétszerese. A mikro- és kisvállalatok IT-büdzséjük legnagyobb hányadát hardverkiadásokra fordítják, míg a szervezet méretének növekedésével az informatikai szolgáltatások aránya is nő, a nagyvállalatok többet költenek szolgáltatásokra, mint eszközökre vagy szoftverekre.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/29-30. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 22 oldalas IT-fejlesztések modul tartalmát, és az üzleti szegmens IT-piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!


 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.