Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_31.pdf [106.95 Kb]
Üzleti internet-ellátottság

2006. augusztus 10. 11:41
Az elmúlt egy évben tovább nőtt a hazai cégek internet-ellátottsága, bár a bővülés mértéke alatta marad a korábbi évekének.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés napokban elkészült részpiaci elemzésében a BellResearch a hazai üzleti szféra internetpenetrációját mérte fel, kitérve az új belépők megfogalmazta igényeire és a várható trendek felvázolására.

Bekapcsolódó mikrovállalatok

Egy év alatt a legalább egy főt foglalkoztató magyarországi vállalatok internetellátottsága mintegy 5 százalékkal emelkedett. A növekedés eredményeképpen az üzleti szféra penetrációs mutatója 2006 elejére elérte a 67 százalékot, tehát már csak a cégek egyharmadának nincs egyetlen hozzáférése sem. Ezen belül a több telephelyes vállalatok - ebbe a körbe minden ötödik-hatodik hazai cég esik - ellátottsága jóval magasabb, közel 90 százalékuknál található legalább egy behálózott munkaállomás.

A növekedés bázisát elsősorban a mikrovállalati szegmens adta. Az elmúlt egy év legtöbb "új belépője" az 1-9 fős mikrovállalatok köréből került ki. Ez a szegmens egyfelől méretét tekintve meghatározó súlyú a hazai üzleti szférában, másrészt pedig a többinél számottevően alacsonyabb ellátottságából adódóan jelentős növekedési potenciált hordoz. Az év elejére az internetpenetráció a mikrovállal-kozások körében is megközelítette a kétharmados arányt (63 százalék), ami azonban az egy évvel korábban a döntéshozók bevezetési tervei alapján prognosztizált szint alatt marad.

Igény a sávszélességre

Természetesen a nagyobb vállalatok körében, amelyek többsége már régóta kiépített informatikai rendszerrel rendelkezik, az internetellátottság mértéke is jóval magasabb: a legalább 50 dolgozót foglalkoztató közép- és nagyvállalatok gyakorlatilag mindegyikénél van internetcsatlakozás, legalább egy vállalati telephelyen. Ezekben a szegmensekben a telítettségközeli helyzet következtében a penetrációs mutató már nem tud jelentősen növekedni, de a sávszélesség tekintetében megfigyelhető, egyre növekvő igények az elmúlt évben is piacbővülést eredményeztek. Ebből adódóan az internetellátottság várható további emelkedése elsősorban a mikro- és kisvállalati szektort érinti - hangsúlyozzák a BellResearch kutatói, akik a növekedés következő két évre várható mértékéről részletes trendelemzést készítettek.

Változó források

Az üzleti internetpiac bővülésének forrásai az elmúlt években folyamatosan változtak. A kezdeti gyors növekedés eredményeképpen a nagy- és középvállalatok döntő többsége mára már rendelkezik hozzáféréssel, a mennyiségi növekedés súlypontja áttevődött a kis- és a mikrovállalati szegmensre. A nagy- és középvállalatok körében a piaci bővülést ma már inkább az egyre jobb minőségű szolgáltatások iránti igény indukálja, és minden jel szerint a jövőben is ennek a tendenciának a folytatódása várható.

Az első hozzáférésüket 2006-ban kiépíteni tervező cégek - többnyire 1-9 fős vállalkozások - többsége a DSL technológiát választja, emellett a mikrovállalkozások körében számottevő hányadot képvisel még a modemes, illetve a kábeltévés kapcsolat; ugyanakkor az internethasználati tapasztalattal nem rendelkező cégek körében a technológiaválasztás terén bizonytalan döntéshozók aránya is jelentős.

 
A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/31-32. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain az 50 oldalas Internet-ellátottság modul tartalmát, és az üzleti szegmens internetpiaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.