Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_33.pdf [557.46 Kb]
Vállalati honlapok

2006. augusztus 24. 11:49
Az elmúlt egy évben tovább nőtt a honlappal rendelkező hazai cégek száma, de a gyarapodás mértéke messze elmarad a korábbiaktól; az oldalak többsége technológia és tartalom tekintetében egyaránt statikus.

A legalább egy alkalmazottat foglalkoztató, ugyanakkor internet-hozzáféréssel rendelkező magyarországi vállalatok 36 százaléka, összesen mintegy 55 ezer cég jelenik meg a világhálón saját honlappal - olvasható többek között a BellResearch által elkészített Magyar Infokommunikációs Jelentés közelmúltban megjelent, internetes megoldásokkal foglalkozó részpiaci elemzésében.

Új belépők

A honlapot fenntartó cégek száma a 2005. évi kutatási eredményekhez viszonyítva két és félezerrel emelkedett. Ez az egy évvel korábbi időszak 15 ezres gyarapodásának abszolút értékben csak a töredékét jelenti, arányaiban pedig nem éri el az internetellátottság elmúlt tizenkét hónapbeli emelkedésének mértékét - értékelik a változást az elemzők. Noha minden szegmensben kimutatható kisebb-nagyobb mértékű számbeli növekedés, az elmúlt időszak legtöbb új belépője a 10-49 főt foglalkoztató kisvállalatok közül került ki, míg egy évvel korábban a mikrovállalkozások voltak a legaktívabbak ezen a téren.

A legnagyobb arányban a korábbi kutatási eredményekhez hasonlóan a fővárosi székhelyű cégek vannak jelen a világhálón - a 10 fő feletti vállalatoknál az internetkapcsolattal rendelkezők mintegy 80 százaléka -; ehhez képest a vidéki régiók lemaradása továbbra is jelentős, ezekben a penetrációs mutató mindöszsze 52-63 százalékra tehető.

Fejlesztési gyakorlat

A honlapok elterjedtsége mellett a BellResearch kutatói a fejlesztési gyakorlatot is vizsgálták. Az 50 fő feletti szegmensben a céges oldalakat leggyakrabban [az esetek közel egyharmadában] belső részleg vagy munkatárs készíti el, emellett a nagyvállalatok egynegyede bízza a munkát professzionális webfejlesztő ügynökségre, a középvállalatok 29 százaléka pedig egyéb informatikai cégre.

A kisvállalatok internetes megjelenését ezzel szemben legtöbbször szabadúszó programozók és ismerősök készítik, itt csak minden kilencedik-tizedik cég fordul elsődlegesen honlapfejlesztéssel foglalkozó ügynökséghez.A honlap mögött álló technológiák elterjedtségi rangsorában továbbra is az egyedi, statikus html-oldalak állnak az első helyen; bár arányuk az elmúlt egy évben némileg csökkent, a 10 fő feletti szegmensben a cégek 57 százalékánál találunk ilyet.

A honlap egészét dinamikusan kiszolgáló tartalomkezelő rendszerek gyakorisága kis mértékben emelkedett [11 százalékra tehető], míg az internetes oldalakat is magában foglaló  integrált vállalati portálmegoldás szinte kizárólag a nagyvállalatoknál fordul elő, de ott is alacsony, csupán 3-4 százalékos arányban.

Magyarul, ritkán

A kutatási eredmények szerint az elmúlt egy évben a hazai cégek honlapjainak "nyelvtudása" csak a nagyvállalatok körében javult valamelyest, a kis- és középvállalatok oldalainak több mint fele [57 százaléka] kizárólag magyarul érhető el. A tartalmi karbantartás gyakorlata, a frissítések gyakorisága sem változott számottevően: a honlappal rendelkező cégek 60 százaléka havi rendszerességnél is ritkábban nyúl az oldalaihoz; ez az arány a nagyvállalati szegmensben is közel 40 százalékra tehető.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/33-34. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 73 oldalas Internetes alkalmazások és megoldások modul tartalmát, és az üzleti szegmens internetpiaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.