Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_35.pdf [541.52 Kb]
Adatkommunikáció

2006. szeptember 7. 12:32
Az elmúlt évben a belföldi telephelyek között adatkommuni-kációt folytató cégek száma nem változott; a legelterjedtebb technológia továbbra is a kapcsolt vonali megoldás.

A közel 31 ezer darab hazai, legalább tízfős, PC-vel rendelkező vállalat 38 százaléka, azaz mintegy 12 ezer cég tart fenn több telephelyet. Ezek a vállalatok a "központon" kívül több mint 44 ezer további szervezeti egységet tudhatnak magukénak, így összesen 156 ezerre tehető a vizsgált szegmens olyan belföldi telephelyeinek száma, ahol potenciálisan adatátvitel valósulhat[na] meg.

Tényleges adatátviteli tevékenységet a Magyar Infokommuni-kációs Jelentés eredményei alapján azonban az érintett körnek csak egynegyede, 3 ezer cég folytat telephelyei között.

Banki kapcsolat

Az adatkommunikáció penetrációs mutatója az elmúlt egy évben nem változott számottevő mértékben - értékelik az eredményeket a BellResearch kutatói -, és továbbra is fennállnak a vállalatméreti szegmensek közötti lényeges eltérések. A több telephelyes nagyvállalatok közel 70 százalékánál, a középvállalatok nem egészen kétötödénél találunk telephelyek közötti adatátvitelt, míg a kisvállalatok körében mindössze 17 százalékra tehető az arány.

A telephelyek közötti öszszeköttetések elterjedtségénél valamivel gyakoribbnak számítanak az egyéb belföldi végpontokkal kialakított adatkommunikációs kapcsolatok. A kutatási eredmények alapján a legalább 10 fős, minimum 1 számítógépet üzemeltető vállalatok 28 százaléka, azaz közel 9 ezer vállalat tart fenn ilyen adatátvitelt, elsősorban pénzintézetekkel.

Modemtől kezdve

Az igénybe vett technológiák között csökkenő arányban, de még mindig mintegy 6 ezer cégnél található kapcsolt vonali megoldás [is], ezzel a betárcsázás tekinthető a hazai üzleti szféra legelterjedtebb megoldásának. A dial-up magas arányának hátterében a vállalatok ilyen technológián megvalósuló banki  kapcsolatai, valamint a kereskedelmi, üzleti hálózatok napi forgalomjelentéssel kapcsolatos adatkommunikációs tevékenysége áll. A második leggyak-rabban igénybe vett adatkommunikációs szolgáltatás a DSL, mintegy 2800 cég használ ilyen adatátviteli összeköttetést [is]; a technológia használati aránya az adatkommunikációt folytató vállalatok körében évről évre emelkedik, 2006-ra 26 százalékot ért el.

Alkalmazási területek

Az adatátviteli hálózati kapcsolatot a vizsgált cégek leginkább a központi adatbázisok és fájlok elérésére, alkalmazások futtatására, elektronikus levelezésre, illetve adatbázisok, üzleti adatok és kimutatások továbbításra használják.

Az alkalmazási területek között a nagy- és középvállalatok körében szintén számottevő arányban van jelen a vállalat-irányítási rendszer elérése, az intranet használata, a többi telephely internet-hozzáférésének kiszolgálása, valamint az adatmentési-archiválási tevékenység is.

A vezetékes telefon-forgalom részleges kiváltására, illetve beszédtovábbításra a telephelyek közötti adatkommunikációt folytató, 10 fő feletti hazai szervezetek negyede-harmada használja adathálózatát. Ez ma inkább a magasabb adatkommunikációs fejlettségű nagyvállalatokra jellemző ugyan [40 százalékuknál van jelen], de az eredmények szerint a növekedést egyre inkább a közép- és kisvállalatok költségcsökkentési törekvése dinamizálja.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/36-37. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 152 oldalas WAN kommunikáció modul tartalmát, és az üzleti szegmens telekompiaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.