Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_37.pdf [450.61 Kb]
Üzleti mobilkommunikációs megoldások

2006. szeptember 14. 15:49
Egyre több az adatkommunikációra is alkalmas készülék, de a vállalatok nem használják ki a lehetőségeket - a mobil-adatátvitel egyelőre csak egy szűk kör igénye.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés adatai szerint az idei év elején a hazai cégek háromnegyed része rendelkezett céges mobiltelefon-előfizetéssel. Ez az arány az 1-9 főt foglalkoztató mikrovállalatok körében ennél valamivel alacsonyabb, míg a 250 fő feletti nagyvállalatok ellátottsága teljes körű.

Műszaki bázis

A BellResearch kutatói a Jelentésben az adatátvitelre alkalmas mobilkészülékek elterjedtségét is vizsgálták. Az aktív SIM-kártyával rendelkező cégek több mint kétharmadánál található legalább egy darab, wap kezelésére alkalmas mobiltelefon, ezek a vállalatok az üzleti szegmensben a teljes előfizetésszám 60 százalékát üzemeltetik.

Az előző év eredményeihez képest összességében közel 10 százalékkal nőtt a wapos telefonok penetrációja; a készülékkel rendelkezők aránya a vállalatmérettel párhuzamosan emelkedik, amit az is erősít, hogy a szolgáltatók kedvezményes ajánlatai inkább a nagyobb cégeket célozzák,
így a forgási/lecserélési sebesség magasabb, az újabb típusú készülékek pedig általában rendelkeznek ezzel a funkcióval.

A GPRS kezelésére képes telefonok elterjedtsége ennél valamivel kisebb, de még így is a gazdasági társaságok több mint fele tart fenn legalább egy ilyen mobiltelefont. Noha a tavalyi évhez képest számottevően nőtt a penetrációs mutató, még mindig alacsonyabb a wap esetében megfigyelt értéknél. A vizsgált sokaságban működő GPRS-képes mobiltelefonok a teljes előfizetés-állomány mintegy 45 százalékát teszik ki.

Az mms-üzenetek küldésére és fogadására képes mobiltelefonok elterjedtsége mintegy kétharmados, összességében pedig a cégek közel félmillió mms-képes mobiltelefont használnak. Ez szintén dinamikus növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest.

Vezetői levelek

Bár a többség rendelkezik a szükséges eszközökkel, a mobiltelefon-előfizető kis-, közép- és nagyvállalatok alig negyede folytat mobil-adatkommunikációt. A lehetőséget ezeknél a cégeknél összesen mintegy 50 ezer alkalmazott veszi igénybe, a használat aránya a vállalatmérettel nő.

A mobil-adatátvitel során alkalmazott átviteli technológiák tekintetében a gyorsabb GPRS alapú adatátvitel lényegesen elterjedtebb, mint a lassúbb CS vagy HSCSD technológiák.

Mobil-adatátvitelt jellemzően a felsővezetők folytatnak, és leginkább e-mailezésre, internetezésre használják az infrastruktúrát. A használat terjedése ellen hat a fogyasztói igények hiánya, de ide sorolhatók a magas tarifák és a korlátozott adatátviteli sebesség jelentette kényelmetlenségek is - mutatnak rá a BellResearch elemzői.

Haszonkulcs

Összességében elmondható, hogy a mobilalkalmazások jelenleg még a nagyvállalatok körében is csak alacsony mértékben terjedtek el. A kutatási eredmények szerint a vállalati döntéshozók többnyire igen csekély hasznosságot tulajdonítanak ezeknek a szolgáltatásoknak, és úgy vélik, hogy a munkavállalók viszonylag kis hányada venné hasznukat. Ennek következtében a mobil-adatkommunikáció terén valódi piaci áttörésre egyelőre nem számíthatunk.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/37. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 90 oldalas Vállalati mobilkommunikációs megoldások modul tartalmát, és az üzleti szegmens telekompiaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!


 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.