Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_39.pdf [616.18 Kb]
Vállalati IP-telefónia

2006. szeptember 28. 16:24
Az adat-hang integrációban rejlő lehetőségeket ma még nagyobbrészt csupán a nagyvállalati CIO-k ismerték fel, a megoldás terjedését a tájékozatlanság és az infrastruktúra hiányosságai egyaránt nehezítik.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatássorozatában a BellResearch a legalább tíz főt foglalkoztató cégek körében vizsgálta a vállalatok távközlési eszközökkel való ellátottságát, és az egyes telekommunikációs megoldások elterjedtségét.

A közelmúltban megjelent részpiaci modulban a kutatók a vállalati IP-telefónia, a telephelyek közötti, illetve a telephelyen belüli telefonforgalom informatikai hálózatra történő átterelésének gyakorlatát elemezték.

Nagyvállalati túlsúly

A 2006 elején felvett adatok szerint a vizsgált vállalati sokaság minden ötödik tagjánál működik valamilyen integrált adat–hang hálózati megoldás: informatikai hálózathoz illesztett IP-alközpont, IP-telefonkészülék, head-setes számítógép vagy videotelefon.Méretgazdaságossági szempontok és a megvalósítás költségigénye miatt ezeknek a rendszereknek a használata egyelőre elsősorban a nagyvállalatokra jellemző.

Mit várnak tőle?

A cégek többsége számára ugyanis ma még korántsem egyértelmű, valójában mit is várhatnak ezektől az innovatív megoldásoktól, miben tér ez el a hagyományos telefóniától, hol keletkezik megtakarítás, illetve milyen területeken szükséges pótlólagos beruházás.Beruházásigény és -védelemAz adat-hang integrációs megoldásokat a vállalatok többsége továbbra sem tekinti a versenyelőny lehetséges forrásának.

Az elzárkózás hátterében az információhiány mellett olyan objektív tényezők is megtalálhatók, mint az aktuális távközlési infrastruktúra kielégítő működése vagy új, digitális alközpontokba történt jelentősebb beruházások. Ugyanakkor közel sem adottak mindenhol a szélesebb körű elterjedés technológiai feltételei sem: az informatikai hálózat mindössze a cégek harmadánál, a távközlési hálózat pedig csak minden hatodik vállalatnál lenne alkalmas az IP alapú telefonrendszerek meghonosítására.

A mobilkommunikáció széles körű használata szintén az IP-telefónia terjedése ellen hat - mutatnak rá a BellResearch elemzői. Számos vállalat a zárt felhasználói csoport vagy a virtuális mobilalközponti szolgáltatás segítségével költséghatékony alternatívát találhat az adat-hang integrációs megoldás kiépítésével szemben még akkor is, ha így csak a szolgáltatások korlátozott körét vehetik igénybe.

Tudásszint

Az IP alapú megoldások témakörében a hazai vállalatok távközlési döntéshozóinak tájékozottsága az elmúlt egy évben összességében keveset javult. A 2005-ös kutatási eredményekhez képest a "jól informáltak" köre csak az 50 fő feletti szegmensekben bővült számottevően, ide a felmérésben megkérdezett nagyvállalati vezetők 61, illetve a középvállalati szakemberek 41 százaléka tartozik.

A 10 fő feletti cégek négyötöd részét kitevő kisvállalatoknál a tájékozottság szintje viszont továbbra is alacsony: a döntéshozóknak csupán hetede-nyolcada tartja magát jól informáltnak, és további 55 százalékuk rendelkezik bizonyos ismeretekkel az IP alapú megoldásokról, mintegy harmadrészük azonban még egyáltalán nem hallott ezekről.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/37. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 103 oldalas Alternatív megoldások a vezetékes telefóniában modul tartalmát, és az üzleti szegmens telekompiaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.