Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_40.pdf [105.12 Kb]
Távközlési kiadások

2006. október 5. 10:26
A hangcélú szolgáltatások rovására növekszik a cégek adatátviteli kiadásainak aránya a távközlési büdzsében, átstrukturálódnak az üzleti telekommunikációs költések.

Magyarországon a társas vállalkozások több mint nettó 20 milliárd forintot fordítanak havonta távközlési szolgáltatásokra: internet-hozzáférésre, vezetékes és mobiltelefóniára, illetve adatátviteli szolgáltatásokra - olvashatjuk a Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb elemzésében.

Adatjellegű szolgáltatások

A BellResearch elemzõi a távközlési kiadások tervezésének gyakorlatát, a cégek telekommunikációs büdzséjének volumenét és struktúráját, valamint a piac trendjeit mutatják be. Az üzleti piacon a telekommunikációra allokált források egyötöde már adatjellegű szolgáltatásokhoz [internet-hozzáférés, adatátvitel és egyéb üzleti kommunikáció] kapcsolódik.

Költségkülönbségek

Egy hazai társas vállalkozás évente átlagosan mintegy 1 millió forintot költ adat- és hangcélú távközlési szolgáltatásokra - nem számolva a beruházás jellegű kiadásokat, mint például a telefonrendszerek kiépítésének erõforrásigényét vagy az egyéb távközlési hardver- és szoftvereszközök bekerülési költségeit.

A heterogén vállalati struktúrának köszönhetõen a különbségek jelentõsek: míg egy nagyvállalat éves szinten közel 50 millió forintot, addig egy mikrovállalat alig félmillió forintot fordít telekommunikációs szolgáltatásokra. A mikro- és kisvállalatok esetében még inkább árnyalja a képet, hogy a szervezetek soho jellege miatt sok esetben mosódik össze a cég üzletmenetével összefüggõ és a privát használat.

Hang vagy adat?

A kiadások struktúrájának trendjei azonban valamennyi méretszegmentumban azonosak: a távközlési „fogyasztói kosárban” csökken a hang-, és növekszik az adatkommunikációs költések aránya. Az adatpiac növekedésének motorját az utóbbi években a szélessávú internet-hozzáférések, illetve az IP-re épülõ komplex üzleti kommunikációs megoldások [például az IP-VPN] terjedése jelentette. Ma már a társas vállalkozások kétharmad része használ internetet, közel háromnegyed részük pedig szélessávon [elsõsorban ADSL-en] fér hozzá a világhálóhoz.

A nagyvállalatoknál az internethez, illetve az adat- és üzleti kommunikációs szolgáltatásokhoz kapcsolódó kiadások aránya megközelíti a 40 százalékot. A másik póluson a mikrovállalkozások állnak, ahol 100, telekommunikációra költött forintból 85 a vezetékes és a mobiltelefóniához - azaz voice típusú szolgáltatásokhoz - kapcsolódik.

Nem számolnak vele

A Jelentésben a kutatók az üzleti szegmens költségtervezési gyakorlatát is megvizsgálták. A legalább 10 fõt foglalkoztató hazai vállalatok valamivel több mint négyötöde éves szinten egyáltalán nem készít telekommunikációs büdzsét [ez a mutató az egyébként élenjáró nagyvállalatoknál is 46 százalék], és mindössze 13 százalékuk határozza meg írásos formában a keretszámokat.

Az informatika részeként

A költéseket tervezõ vállalatoknak körülbelül egyharmada készít önálló távközlési költségvetést, a legtöbben csak az informatika részeként foglalkoznak a telekommunikációs kiadások tervezésével - tájékoztatnak a kutatók.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/40. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 28 oldalas Távközlési kiadások modul tartalmát, és az üzleti szegmens telekompiaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.