Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_42.pdf [117.70 Kb]
Lakossági számítógép-használat

2006. október 19. 10:50
Az elmúlt egy évben a használati arány nem nőtt számottevően. A többség elismeri ugyan az előnyeit, de minden második honfitársunknak nincs szüksége PC-re, és nem is érdekli a számítógép.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés lakossági felmérésében a BellResearch kutatói a hazai PC-használati szokások mellett a számítástechnikával összefüggő
ismeretszintet és felkészültséget, valamint a számítógéptől visszatartó okokat is részleteiben elemezték.

Az alapok ismerete

A legalább 15 éves lakosságot reprezentáló kutatás eredményei szerint a vizsgált alapfogalmak közül az internet a legismertebb: az érintett, 8,5 millió fős sokaság túlnyomó többsége, 88 százaléka tud már róla, háromnegyedük a pontos jelentéssel is tisztában van. A kutatássorozat egy évvel korábbi adataival összevetve látható, hogy a mutató egy év alatt gyakorlatilag nem változott, kicsivel több mint egymillióan még mindig nem hallottak a világhálóról. A viszonylag ismertebb fogalmak közé tartozik még az e-mail, a vírus és a szoftver is, ezekkel a kifejezésekkel a válaszadók 60-75 százaléka találkozott már, míg például a spamről csupán 28 százalékuk hallott már valahol.

Képzési módok

A kutatás eredményei az informatikai ismeretek megszerzésének hiányosságaira is rávilágítanak. A vizsgált körbe tartozók közel kétharmada még semmilyen - szervezett vagy autodidakta - formában nem tanult a számítógép-használatról, az internettel kapcsolatban pedig honfitársainknak mintegy háromnegyede számít teljesen képzetlennek.

A tudásszerzők többsége iskolában [kötelező tantárgy vagy fakultatív foglalkozás keretében], illetve barát vagy ismerős segítségével tett szert ismeretekre, ugyanakkor az önképzés is fontos metódus ezeken a területeken.

A kutatók azt is kiemelték, hogy a PC és az internet elfogadottsága és értékelése jellemzően pozitív - viszont ez egy év alatt csupán kismértékben javult -, különösen a fiatalok és a legalább érettségivel rendelkezők körében. A válaszadók 69 százaléka nagy részben vagy teljes mértékben egyetért azzal az állítással, hogy a számítógép jelentős mértékben megkönnyíti az emberek életét. Ötvenöt százalékuk szerint az internetezők a mindennapi élet számos területén előnyben vannak a világhálót nem használókkal szemben, és csupán minden negyedik megkérdezett gondolja, hogy a vírusok és a számítógépes bunözők miatt az internet megbízhatatlan és veszélyes az átlagember számára.

Ötből ketten

A PC-használat elterjedtsége az utóbbi egy évben nem változott számottevően: öt lakosból kettő [a 15 év felettiek 40 százaléka, hozzávetőlegesen 3,4 millió lakos] használ valamilyen rendszerességgel számítógépet. A BellResearch elemzői rámutatnak, hogy az életkor változatlanul erőteljes befolyásoló tényező. Míg a 15-24 éves korosztály túlnyomó többsége [85 százaléka] kisebb-nagyobb rendszerességgel használ PC-t, illetve a 25-34 és a 35-44 évesek körében is minden második lakosról elmondható ugyanez, a 60 év felettiek körében az arány még mindig csupán 8 százalékra tehető.

A használók 53 százaléka ül a gép elé mindennap, további 35 százalékuk pedig heti rendszerességgel teszi ezt. A legjellemzőbb felhasználási területnek a szórakozás, a kikapcsolódás, illetve a tanulás és a játék számít, ami a PC-használók kor szerinti megoszlásának ismeretében nem meglepő.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/42. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 63 oldalas Számítástechnikai felkészültség és PC-használat modul tartalmát, és a lakossági szegmens IT-piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.