Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_43.pdf [112.36 Kb]
Informatikai eszközök a háztartásokban

2006. október 25. 10:55
Az elmúlt egy évben mérsékelten növekedett a lakossági nyomtatóállomány, a beszerzések egyre nagyobb része történik hipermarketekben. A digitális fényképezogépek és az mp3-lejátszók gyors ütemben terjednek.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés idei lakossági felmérésének eredményei szerint a közel 1,6 millió, személyi számítógéppel rendelkező hazai háztartás közül mintegy 919 ezernél található - legalább egy darab - nyomtató is.

Lassú növekedés

A friss számokat a kutatás előző évi adataival összevetve látható, hogy a vizsgált periódusban a printerek elterjedtségének változása elmarad a számítógép-penetráció növekedésének mértékétől, és az állomány növekedésének abszolút értéke is kisebb, mint az egy évvel korábbi időszakban - mutatnak rá a Jelentésben a BellResearch kutatói.

Még vezetnek a szakboltok

Az otthon használt nyomtatók túlnyomó többsége [84 százaléka] tintasugaras technológiát alkalmaz, az arány a fotónyomtatók egyre növekvo népszerűségével várhatóan tovább emelkedik. Ezzel párhuzamosan a fekete-fehér technológia is háttérbe szorul, az üzemben lévő eszközök közel 80 százaléka színes képeket is nyomtat.

A beszerzési források között továbbra is a számítástechnikai szaküzletek a legnépszerűbbek, a háztartások minden második nyomtatót itt vásároltak. Ugyanakkor a bevásárlóközpontok és a hipermarketek az egy évvel korábbihoz hasonló tendenciát követve folyamatosan törnek előre, a tavalyi részesedésük 2006-ra 5 százalékkal növekedett.

Sokallják a költséget

A kutatók a piac növekedési esélyeit is vizsgálják a Jelentésben. A számítógéppel már rendelkező, de nyomtatót még nem használó háztartások kétharmada azért nem szerzett be ilyen eszközt, mert úgy érzi, nincs rá szüksége. A finanszírozási problémák is jelentős visszatartó erőnek minősülnek: a felmérésben meginterjúvolt háztartásfők 18 százaléka drágának tartja a készüléket, míg 9 százalékuk a fenntartással kapcsolatos költségeket sokallja.

Gyarapodó kellékek

A perifériák elterjedtsége a tavaly mért eredményekhez hasonló. A vizsgált eszközök között a pendrive számít a legelterjedtebbnek [több mint 550 ezer otthonban találunk ilyet, és a tervezett beszerzések között is ez számít a leggyakoribbnak], míg például szkennerrel minden ötödik PC-használó háztartás rendelkezik. Az internetes kommunikációt támogató webmikrofon és webkamera az utóbbi egy évben 3-4 százalékos növekedést könyvelhetett el.

Sokan fotóznak

A digitális fényképezogépek térnyerése idén is folytatódott: a 2005-ben mért 15 százalékos elterjedtséghez képest idén már minden negyedik-ötödik hazai háztartásnál megtalálható ez az eszköz; az átlagnál nagyobb az elterjedtségi mutató a fővárosi, a legalább 3 fős, a kedvező anyagi körülmények között élő, illetve a gyermekes háztartások körében. A hazai lakosság digitális fényképezogépeinek száma megközelíti a 915 ezer darabot, és ez a tavaly mért értéknek több mint másfélszerese. Az mp3-lejátszók elterjedtsége szintén megugrott, az állomány nagysága idén már meghaladja a 700 ezret - olvashatjuk a Magyar Infokommunikációs Jelentésben.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/43. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 68 oldalas Informatikai eszközök a háztartásokban modul tartalmát, és a lakossági szegmens IT-piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.