Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_44.pdf [102.01 Kb]
Vezetékes telefónia a háztartásokban

2006. november 2. 11:50
A vezetékes telefon penetrációjának csökkenése lassult; a piac átstrukturálódása megindult, lendületben az alternatív szolgáltatók.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés adatai szerint az elmúlt év folyamán a vezetékestelefon-előfizetések [azaz a hagyományos vezetékes és a kábeltelefonelőfizetések együttesen] elterjedtsége a háztartások körében nem változott jelentős mértékben: a BellResearch kutatói 2006-ban is az előző év 65 százalékos penetrációs szintjével megegyező értéket mértek. A Jelentés eredményei alapján úgy tűnik, hogy a lakosság körében lelassult a vezetékestelefon-előfizetések számának csökkenése.

Nemcsak vagy-vagy

A vezetékes előfizetés léte jellemzően nem kizárólagos: mobilkommunikációs csatornát és vezetékes telefont a hazai háztartások több mint fele használ párhuzamosan. A kizárólag mobiltelefonnal, illetve a csak vezetékes telefonnal rendelkező háztartások száma egyaránt kis mértékben csökkent a tavalyi évhez képest, míg a mindkettővel vagy egyikkel sem ellátott otthonok köre szinte ugyanilyen mértékben bővült.

Költségcsökkentő alternatíva

A hazai háztartások túlnyomó többsége továbbra is kizárólag a hagyományos vezetékes szolgáltatójától vesz igénybe vezetékes szolgáltatást, ugyanakkor jelenleg már a vezetékes telefonnal rendelkezők egynegyedét közelíti azok száma, akik költségcsökkentés céljából "alternatív" vezetékestelefon-szolgáltatást is használnak.

Kábel-kagylózás

A kábeltelevíziós hálózaton keresztüli telefonálás lehetőségéről egyelőre csupán minden második hazai háztartás értesült, és nekik is csak mintegy felük tartja ezt a megoldást egyenértékűnek a hagyományos vezetékes telefonnal. A kábeltelevíziós előfizetéssel rendelkező háztartások közel egyharmada tartotta biztosan megrendelhetőnek a kábeltelefont saját szolgáltatójánál, az igénybevétel aránya pedig a teljes alapsokaságban mindössze 1 százalék.

A világhálón keresztül, otthoni számítógépéről a magyarországi háztartások mintegy 4 százaléka folytatott telefonbeszélgetést az elmúlt egy évben. Az elemzők által feltérképezett jövőbeli használati tervek alapján - a jelenlegiekkel együtt - az internetező háztartások megközelítőleg egyharmada lehet potenciális felhasználó a következő tizenkét hónapban. A VoIn [Voice over Internet] lehetőségeit igénybe vevők többsége legalább heti rendszerességgel telefonál, és többnyire belföldön, de más településen élőkkel - barátokkal, ismerősökkel - tartja a kapcsolatot. Magyarországon a két legelterjedtebb VoIn-kommunikációs szoftver a Skype és az MSN Messenger.

Versenyképes klasszikus

A kutatási eredményeket öszszegezve a BellResearch elemzői megállapították, hogy a vezetékes telefonvonalak számának csökkenése a korábbiakhoz képest lelassult, továbbá megindult a piac átstrukturálódásának folyamata is. Az alternatív szolgáltatók, valamint a kábeltelefónia és a VoIn egyre nagyobb szerepet kap a háztartások telefonhaszná-latában - elsősorban a hagyományos vezetékes szolgáltatók rovására. Az erős verseny árcsökkentő hatása lényegesen versenyképesebbé tette a vezetékes telefont kihívóival, elsősorban a mobiltelefonnal szemben.


A cikk az
IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/44. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 149 oldalas Vezetékes telefon a háztartásokban modul tartalmát, és a lakossági szegmens telekom-piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.