Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_46.pdf [110.55 Kb]
Internet a háztartásokban

2006. november 16. 14:16
Idén 80 ezerrel több háztartás csatlakozik a világhálóra, mint egy éve. A hozzáféréssel nem rendelkező otthonok többségében PC sincs.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményei szerint a mintegy 3,9 millió hazai háztartás  20 százaléka, azaz körülbelül 759 ezer otthon rendelkezik internet-hozzáféréssel. A tavalyi évhez képest 2-3 százalékkal, összesen mintegy 80 ezer új belépővel gyarapodott a világhálót elérő háztartások tábora - derül ki a BellResearch éves rendszerességgel elkészített, átfogó felmérésének lakossági elemzéseiből.

Fejlődő térségek

Az ellátottságnak az elmúlt egy évben végbement kismértékű növekedése az ország minden régiójában nyomon követhető, a főváros vezető pozíciója (33 százalékos internetpenetráció) azonban továbbra is megingathatatlannak látszik.

Ugyanakkor a korábbi lemaradók - főként a keleti régiókban, illetve a községekben élő háztartások - körében az átlagosnál nagyobb mértékben nőtt az internetezők száma, ezeken a területeken - úgy tűnik - megkezdődött a lassú felzárkózás.

A BellResearch kutatói arra is rámutatnak, hogy az internet-ellátottság terén főként a kisméretű, 1-2 főt számláló háztar-tások vannak lemaradva, valamint azok az otthonok, amelyek-ben nem él sem gyermek, sem fiatalkorú háztartástag. A penetrációs mutató általában ott a legalacsonyabb, ahol a háztartásfő nő, 60 év feletti, illetve legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik, de mindezek mellett természetesen a háztartás szubjektív és valós jövedelmi helyzete is erősen befolyásolja a kapcsolat meglétét.

Eszközháttér

A további terjedés egyik jelentős akadálya a megfelelő eszközháttér hiánya: az interneteléréssel nem rendelkező 2,3 millió háztartás háromnegyedében személyi számítógép sem található. Ahol rendelkezésre áll az alapvető hardver-infrastruktúra, ott a megkérdezettek - saját bevallásuk szerint - elsősorban a várható magas költségek, illetve a háztartás szűkös anyagi lehetőségei miatt maradnak távol az internettől.

Az akadályozó tényezők mellett azonban sok esetben igény sem merül fel az otthoni hozzáférés iránt: az elzárkózó háztartások 29 százalékában senkinek sincs szüksége az internetre, nem tartják hasznosnak a világhálót, míg 28 százalékukban a háztartástagok máshol (például munkahelyen vagy iskolában) oldják meg a hozzáférést, és emiatt nem építenek ki otthoni kapcsolatot.

Vonzerők

A PC-s háztartások egynegyedében - mintegy 207 ezer otthonban - tervezik egy éven belül az internet bevezetését. Az új belépőket leginkább az előfizetési csomag kedvező ára, a kapcsolat minősége, valamint a belépéshez kapcsolódó akciók, kedvezmények befolyásolják a szolgáltatóválasztás során. Ennek ellenére a többségük még nem hozott döntést a leendő internetszolgáltatót illetően.

A megkérdezettek jellemzően ADSL, illetve kábeltévés kapcsolat kiépítését valószínűsítik, de közel egyharmaduk egyelőre nem rendelkezik határozott tervekkel a hozzáférési technológiáról. A potenciális előfizetők számára a világháló legfőbb vonzerejét az internet alapú telefonálás, a távtanulás, az aktuális napi hírek elérése, illetve a digitális televízió szolgáltatás igénybevételének lehetősége jelenti.


A cikk az
IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/46. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 32 oldalas Internet a háztartásokban modul tartalmát, és a lakossági szegmens telekom-piaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.