Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_47.pdf [109.00 Kb]
Lakossági internethasználat

2006. november 23. 09:32
Négy PC-használóból három már biztosan internetezik valamilyen rendszerességgel; továbbra is a fővárosi lakosság és a 15-24 éves korosztály a legaktívabb.

A BellResearch idei felméréséből kiderül, hogy a 8,5 milliós, 15 év feletti lakosság 29 százaléka használja valamilyen rendszerességgel a világhálót. A Magyar  Infokommunikációs Jelentés tavalyi eredményeivel összevetve a felhasználók száma idén 4 százalékpontos növekedést mutat, ily módon összesen mintegy 2,5 millió magyarországi internetezőről beszélhetünk.

Ez a szám a személyi számítógépet használók 3,4 milliós táborára vetítve 73 százalékos arányt jelent, ami az egy évvel ezelőtt mért hasonló hányados értékénél közel 9 százalékponttal magasabb.

Összefüggések

Az internetezők szocio-demográfiai profilját vizsgálva továbbra is szembetűnő a keleti országrészben élők lemaradása. Itt a 15 év feletti lakosság 21-23 százaléka internetezik csupán, szemben a fővárosban mért kiugró - 41 százalékos - elterjedtségi mutatóval.

Az internethasználók aránya Budapesten kívül még a megyeszékhelyeken élők körében magas, a városokban az átlag körül alakul, míg a községekben az országos szinttől továbbra is jelentősen elmarad [csupán 19 százalék]. A lemaradó területeken az alacsony használati arány elsősorban az alacsony szintű PC-ellátottsággal hozható összefüggésbe - mutatnak rá a BellResearch elemzői.

A kutatási eredményekből az is kiderül, hogy a 15-24 éves korosztály körében a legmagasabb [74 százalék] az internetezők aránya, ami részben a hozzáférési lehetőségek oktatási intézményeken belüli további bővülésének köszönhető. A világháló böngészése azonban az életkor növekedésével párhuzamosan egyre kevésbé jellemző, a 60 év felettiek korcsoportjában például már csupán minden huszadik lakos használja az internetet. Az internethasználat a fentieken kívül a közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkezők, az egyedülállók, illetve az eltartott státuszúak körében a leginkább jellemző.

Hozzáférők, kimaradók

A számítógép-felhasználók közül mintegy 921 ezerre tehető azoknak a száma, akik jelenleg egyáltalán nem interneteznek. Túlnyomó többségük még soha életében nem használta a világhálót, ennek ellenére a kimaradás indoklására felhozott egyik leggyakoribb érv az, hogy az internet [számukra] semmilyen hasznossággal nem bír.

Ugyanakkor közel egyharmaduknak a fő problémát az jelenti, hogy sehol sem férnek hozzá az internethez. A további indokok között a magas költségek, az időhiány, a hozzáértés hiánya, valamint az érdektelenség szerepel.

A BellResearch munkatársai a kutatás során a használat feltételeiről is megkérdezték a nem internetező PC-felhasználókat. A válaszadók több mint fele szerint az alacsonyabb internetezési költségek serkentőleg hatnának a használatra. Körülbelül ugyanennyien állították, hogy akkor böngésznék a világhálót, ha az az otthonukban hozzáférhető lenne, további egyharmaduk pedig akkor lépne fel a webre, ha az a munkához vagy egyéb tevékenységhez feltétlenül szükséges volna.

A jövőbeli igénybevételt elsősorban az aktuális napi hírek, a különböző elektronikus alapú közszolgáltatások, a távtanulás, illetve a vásárlást megkönnyítő online termékinformációk tehetik vonzóvá.


A cikk az IT-Business infokommunikációs hetilap 2006/47. számában jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a 82 oldalas A lakosság internethasználati szokásai modul tartalmát, és a lakossági szegmens internetpiaci elemzéseiből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.