Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2006_49.pdf [121.66 Kb]
Eszköz- és tartalomhasználat

2006. december 12. 15:25
A dvd-t nézők aránya idén először megelőzte a videózókét; minden második internetező több időt tölt a világhálón, mint egy évvel ezelőtt.

A BellResearch által évente kiadott Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményei szerint a magyarországi háztartások 97 százalékánál található legalább egy televíziókészülék. Az otthonok csaknem kétharmadához [63 százalék] kábelen jut el a műsor, ugyanakkor parabolaantennás műholdvevővel csupán minden nyolcadik-kilencedik rendelkezik. Videólejátszót - az egy évvel korábbiakhoz hasonlóan - hozzávetőlegesen minden második háztartásban [54 százalék] találunk.

Az elemzők arra is rámutattak, hogy az idei évben már 14 százalékos különbség mutatható ki a vezetékes- és a mobiltelefon-ellátottság között [65, illetve 79 százalék] - ezzel tovább mélyült a tavaly mért 11 százalékos szakadék.

Műsorok, hordozók

Az eszközellátottság mellett a BellResearch kutatói az egyes médiatípusok használatának elterjedtségét, valamint az azokra fordított időt is részletesen vizsgálták. A felmérés szerint a 15. életévüket betöltött lakosságban gyakorlatilag mindenki szokott valamilyen rendszerességgel televíziót nézni, átlagosan napi 3 órát; ezt az arányt egyedül a rádió közelíti meg, amit a vizsgált lakossági kör 82 százaléka hallgat, naponta átlagosan 2,8 órát. Az internetet tízből három lakos használja, napi átlagban 1,2 órát töltve aktívan a hálón.

A műsoros adathordozók közül - az előző évek statisztikáihoz hasonlóan - még mindig a cd a legelterjedtebb, minden második megkérdezett szokott ilyen hanghordozót hallgatni. A dvd térhódítása idén is folytatódott: a tavaly mért 37 százalékkal szemben idén már a 15 éves vagy annál idősebb lakosok több mint kétötöde [44 százalék] néz valamilyen gyakorisággal dvd-t, és az arány idén haladja meg először az egyre inkább "elavultnak" számító adathordozót használók, a videózók arányát [38 százalék].

A hírek forrása

A legalább 15 éves, az internetet valamilyen rendszerességgel használó lakosok közül négyből három számára legalább egy területen az online média tölti be az elsődleges információforrás szerepét. Különösen jellemző ez a városokban élőkre, a 15-44 évesekre, a felsőfokú végzettséggel rendelkezőkre és a férfiakra. A hobbival, illetve speciális érdeklődéssel kapcsolatos tájékozódás céljából az átlagosnál gyakrabban veszik igénybe ezt az új médiát, ugyanakkor a napi hírek, illetve az aktuális témák esetében még mindig a televízió dominanciája figyelhető meg.

A világhálót használók csaknem fele nyilatkozta a kutatásban, hogy az elmúlt évben több időt töltött internetezéssel, ezzel szemben csupán 7 százalékuk számolt be csökkenésről. Ez a tendencia kizárólag erre a médiára jellemző, ugyanis a hagyományos média és a nyomtatott sajtótermékek területén egyértelműen csökkenést tapasztalhatunk. A BellResearch elemzői az interneten kívül egyedül a cd-hallgatásra és a dvd-nézésre fordított időre vonatkozóan mértek növekedést, azonban sokkal alacsonyabb arányút, mint az internet esetében.

Évzáró köszönet

A rovat idei utolsó cikkének végén ezúton szeretnénk köszönetet mondani a Magyar Infokommunikációs Jelentés és egyéb kutatások válaszadóinak a felmérésekben
való egész éves részvételért.További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.