Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
Desktopok és laptopok a közszférában

2007. január 16. 14:12
Az elmúlt egy évben számottevően nőtt a személyi számítógépek állománya, és emelkedett a hordozható PC-k elterjedtsége.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunkat a hazai közszféra elemzéseivel folytatjuk. A BellResearch 2006 első félévének végén 1004 szervezet körében készítette el a több mint 16 ezres alapsokaság négy fő ágát [központi költségvetés, önkormányzat, oktatás és egészségügy], illetve ezek 12 tevékenységcsoportját reprezentáló felmérést.

Alapok: asztali PC

Az informatikai infrastruktúra alapját képező személyi számítógép gyakorlatilag minden hazai intézménynél megtalálható, a penetrációs szint a közszféra valamenynyi szegmensében már évekkel ezelőtt elérte a 100 százalékot. A kutatási eredmények szerint a szervezeteknél használatban lévő PC-k állománya az elmúlt tizenkét hónapban számottevően emelkedett, a gyarapodás mértéke nemcsak a mutató előző évi értékét haladja meg, de kicsivel az üzleti szféra hasonló időszakban mért növekedését is.

Az egy intézményre jutó PC-k száma az egyes szegmensek között jelentős eltéréseket mutat: a központi költségvetési kör átlagosan 227 darabos gépparkjával toronymagasan vezeti a rangsort, ugyanakkor az önkormányzati forrásokból gazdálkodó szervezetekre csak 24 személyi számítógép jut. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest a mutató az egészségügyi intézmények kivételével valamenynyi szegmensben emelkedett.

Mozgolódás: laptopok

A jelenlegi PC-állomány túlnyomó többségében, mintegy 93 százalékban asztali gépekből áll. A mobilizálódás trendjei az intézményi szférát is elérték ugyan, és nő a laptopok elterjedtsége, illetve aránya, de ebben a körben a hordozható számítástechnikai eszközök beszerzése még távolról sem tekinthető bevett gyakorlatnak.

Legalább egy darab laptopot a szervezetek közel felénél [46 százalék] találunk, ami szignifikáns mértékű növekedés az előző évi penetrációs szinthez képest.

A kutatási eredményekből kirajzolódik, hogy a hordozható eszközök elsősorban a jellemzően nagy szervezeteket tömörítő, központi költségvetési forrásokból finanszírozott szegmensben terjedtek el, ahol az informatikai infrastruktúra számos egyéb tekintetben is fejlettebb az átlagosnál. Itt nagyjából minden intézménynél található legalább egy laptop, és ebben a körben a legnagyobb a mobileszközök teljes számítógép-állományon belüli aránya is - megerősítve, hogy ebben a szegmensben már a selejtezés is elérte az új beszerzések negyedét.

Az önkormányzati és az oktatási intézményeknél csak minden második szervezet rendelkezik legalább egy hordozható PC-vel, míg a legkevésbé ellátott terület az egészségügyi intézményeké, amelyek alig több mint harmadánál található ilyen eszköz.

Zsebre megy: PDA-hatás

A kéziszámítógépek, PDA-k elterjedtsége a laptopokénál sokkal alacsonyabb, a teljes intézményi szférára vetítve mindössze 4 százalékos. A BellResearch kutatói egyedül a központi költségvetési intézmények körében mutattak ki jelentősnek mondható PDA-penetrációt, itt a szervezetek több mint egyharmada [37 százaléka] rendelkezik legalább egy darab ilyen eszközzel.

Az önkormányzati, az oktatási és az egészségügyi intézmények körében kimondottan ritkának számítanak a PDA-k, ezekben a szegmensekben a penetráció csupán 1-4 százalékos szintet ér el.További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.