Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
Intézményi alkalmazások

2007. január 30. 14:26
A hazai intézmények négyötöde használ valamilyen intézményirányítási alkalmazást. A szoftverek közötti információáramlás egyre szélesebb körben integrálódik.

Az összesen 16 260 magyarországi költségvetési szerv közel négyötöde, azaz több mint 13 ezer intézmény használ valamilyen szoftveres rendszert ügyviteli és egyéb folyamatainak támogatására - tudhatjuk meg a BellResearch által éves rendszerességgel kiadott Magyar Infokommunikációs Jelentés közelmúltban megjelent moduljából. Az egy évvel korábban mért penetrációs szinthez képest a mutató 2006-ra csupán csekély, statisztikailag nem szignifikáns mértékben növekedett.

Az ügyviteli folyamatokat támogató szoftverek használatának elterjedtsége - egyéb tényezők mellett - erőteljes összefüggést mutat az alkalmazottak számával: míg ugyanis a 10 főnél kevesebb főt foglalkoztató intézmények körében mindössze 72 százalékos a penetráció, 100 alkalmazott felett gyakorlatilag
teljesnek tekinthető az ellátottság.

Szoftveres támogatás

Tavaly is a bérszámfejtés, a munkaerő-gazdálkodás, illetve a kontrolling, számvitel területének szoftveres támogatása a legelterjedtebb, ugyanakkor a minőségbiztosítás és a projektmenedzsment továbbra sem igazán jellemző felhasználási terület. A támogatott folyamatok számát tekintve igen jelentős eltéréseket tapasztalhatunk: míg a központi költségvetés alá tartozó intézmények közel fele legalább hat területen használ ügyviteli folyamatokat támogató alkalmazást, addig az oktatási intézmények fele csupán egy-két folyamat esetében használ ilyen megoldást, az önkormányzati költségvetési és az egészségügyi intézmények pedig átlagosan négy-öt folyamatot támogatnak szoftveresen.

Kisebbedő szigetek

Az integrált rendszerek egyre nagyobb teret kapnak az intézményi szférában is: két évvel ezelőtt még az egymástól különálló szigetalkalmazások használata volt a legelterjedtebb, 2006-ban a szoftverek közötti információáramlás a szervezetek többségénél részben vagy teljes mértékben automatikusan valósul meg.

A kutatási eredmények szerint az intézmények közel fele vegyes rendszert - az integrált szoftverek mellett szigetalkalmazásokat is - használ, 8 százalékuk rendszerei pedig már integráltak, szemben az egy évvel korábban mért 5 százalékos aránnyal. Az integrált rendszerek használata az átlagnál magasabb arányban jellemző az általános központi közigazgatás, a közép- és felsőfokú oktatás, a fekvő- és a járóbetegellátás, illetve az egészségügy egyéb területén tevékenykedő intézményekre, ugyanakkor az alapfokú oktatásban, valamint a szociális ellátásban ez sokkal kevésbé elterjedt megoldás.

Erőforrás-gazdálkodás

A valamilyen ügyviteli folyamatot támogató alkalmazással rendelkező intézmények mintegy 4 százaléka, azaz közel 600 költségvetési szerv használ intézményirányítási [ERP] rendszert, vagyis olyan alkalmazást, amely az intézmény általános szervezési, pénzügyi, gazdálkodási folyamatai közül legalább egyet támogat. Az átlagnál szignifikánsan nagyobb arányban vesznek igénybe ilyen megoldást a központi forrásból finanszírozott, a legalább 50 alkalmazottal, a legalább 200 millió forintos költségvetéssel, illetve az 50 vagy több személyi számítógéppel rendelkező intézmények.

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.