Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
Informatikai költségvetés

2007. február 6. 14:33
A közszféra szervezeteinek többsége az előző évhez hasonlóan továbbra sem tervezi előre IT-kiadásait, az intézmények informatikai ráfordításaikat jellemzően saját erőből finanszírozzák.

Az informatikai kiadások tudatos tervezése az IT-szervezeten belüli szerepének és fontosságának, valamint az adott intézmény racionális gazdálkodásának is egyfajta mutatója. A BellResearch a Magyar Infokommunikációs Jelentésben részletesen feltérképezte a hazai költségvetési szféra informatikai ráfordításainak tervezési gyakorlatát, illetve az ilyen irányú költések összetételét és változását.

Írott-íratlan büdzsé

A felmérés eredményei szerint a költségvetési forrásokból gazdálkodó magyarországi intézmények negyedénél-ötödénél készült informatikai büdzsé írott formában, ez a szervezetek több mint felénél tételesen részletezi a tervezett források és IT-kiadások nagyságát és összetételét. Az intézményi szektor további egytizede pedig nem foglalja össze ugyan egységes, írott formában az informatikai költségvetés keretszámait, de hozzávetőlegesen tisztában van azzal, hogy mekkora összeget fordíthat informatikára.

Semmilyen formában

Összességében tehát a költségvetési szektorban a szervezetek kétharmada [67 száza-léka] semmilyen formában nem tervezi éves informatikai ráfordításait - emelik ki a BellResearch elemzői. A számokat az Infokommunikációs Jelentés egy évvel korábbi eredményeivel egybevetve tisztán látható, hogy a költség-tervezési tudatosság a teljes intézményi szektort tekintve nem javult, sőt kis mértékben romlott: az IT-költéseiket bármilyen módon tervező szervezetek aránya hozzávetőleg 5 százalékkal csökkent.

Formalizált gyakorlat

Az informatikai költségvetés összeállításának gyakorlata a központi költségvetési intézmények körében tekinthető a leginkább formalizáltnak: minden második szervezet írásban, mintegy 36 százalékuk tételesen, további 11 százalékuk pedig egyéb módon tervezi előre a forrásokat és a kiadásokat.

Tudatos közigazgatás

Az IT-büdzsé tervezését illetően az általános központi közigazgatás szervezetei a legtudatosabbak, itt az "egyáltalán nem tervezők" aránya mintegy 14 százalékra tehető, míg az informatikai ráfordításaikat ugyancsak az átlagosnál jóval nagyobb arányban tervező fekvőbeteg-ellátó, illetve felsőfokú oktatási intézmények 63, illetve 66 százaléka irányozza elő éves kiadásait valamilyen formában.Ezzel szemben azonban az alapfokú oktatásban és a szociális ellátásban a szervezetek csupán egynegyede [26 százaléka] határozza meg előzetesen az IT-re fordítandó éves keretösszeget.

Fentről jön

Az IT-büdzsé kialakítása többnyire [az intézmények 72 százalékánál] házon belül történik, ami az előző évhez képest közel 10 százalékkal kisebb hányadot jelent. Minden tizedik szervezetnél a felettes, illetve a felügyeletet ellátó intézmény készíti el az informatikai költségvetést - ez a megoldás
főként az egészségügyben és az oktatásban tekinthető elterjedtnek.

Mintegy 16 százalékra - a tavalyi hányad kétszeresére - tehető az IT-ráfordításaikat a felettes intézménnyel közösen tervező szervezetek aránya, ezzel az eljárással kiemelten az oktatásban [itt az intézmények 33 százalékánál] találkozhatunk.

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.