Cikkeink és előadásaink    
Publikációk
/
Cikkeink és előadásaink
Azon beszélgetünk... - Az internetes telefon az üzleti szegmensben

2007. január 19. 14:45
Az internettelefónia lakossági felhasználásáról egy évvel ezelőtt írtunk az Antenna Magazinban. A VoIN azóta is izgalmas és egyre forróbb téma. Mostani összeállításunkban a nyílt interneten bonyolított telefonforgalom üzleti szegmensben betöltött szerepével foglalkozunk. A piac fő kérdése itt az, hogy vajon a vállalatoknál is hasonló sikerekre számíthat-e a VoIN, mint lakossági körben.

Tisztázzuk először is, mit értsünk in­ternettelefon alatt! A VoIN [voice over internet] olyan beszédkommunikációs eszköz vagy alkalmazás, amely a nyílt internetet használja az internetprotokoll szerint képzett beszédcsomagok továbbítására. Végberendezésként PC [fejhallgató-mikrofon, illetve a használt alkalmazáshoz készült telefonformájú periféria kiegészítéssel] vagy IP-telefon, illetve analóg telefon adapterrel [ATA] kiegészített hagyományos telefonkészülék is használható mindkét oldalon. A VoIN rövidítés utal arra, hogy az egyébként VoIP [Voice over IP] technológiára épülő megoldás átviteli közege a nyílt internet.

Mitől terjed?

A VoIN elterjedésének alapja az a robbanás­szerű fejlődés, amely a szélessávú internet-hozzáférésben tapasztalható a világon. Az IP alapú telefonálás igazi tömegesedése a lakosság körében akkor indult el nálunk is, amikor a fejlett országokhoz hasonlóan jelentős fölénybe került a szélessáv a keskenysávhoz képest. Nincs ez másképp az üzleti szférában sem. A BellResearch évente kiadott Magyar Infokommunikációs Jelentésének idei eredményei szerint jelenleg a legalább egy PC-vel felszerelt hazai társas vállalkozások 83%-a rendelkezik internet-hozzáféréssel valamelyik telephelyén, ezek több mint háromnegyedének van szélessávú kapcsolata. Ez az összes működő vállalat valamivel több mint a felét jelenti, több mint 100 ezret.

Korai még szabályozni?

Csak a közelmúlt piaci eseményei késztették a hazai távközlési szolgáltatókat és a szabályozókat arra, hogy érdemben foglalkozzanak az internetes telefóniával. Eddig ugyanis a telkók csupán a szolgáltatói és a vállalati IP rendszerekre koncentráltak, a VoIN kérdéskörét túlzottan lakossági fókuszúnak tartották. Hasonlóan keveset hallottunk a szabályozóktól is a témáról, mert szerintük a magánhálózatok és a tisztán internetes adatforgalom [még ha beszéd is a tartalma] semmilyen szabályozást nem igényelnek. Úgy vélik, még fejletlen a piac, és meg kell várni, hogy kialakuljon valamilyen gyakorlat, amiben esetleg a szabályozónak is lehet feladata.

A teljes cikk az Antenna Magazin honlapján olvasható.További anyagok
A magyar vállalkozások felének még honlapja sincs
Milyen digitális eszközöket használnak a magyar kkv-k? - ezt vizsgálta egy hazai kutatás, amiből vegyes kép rajzolódott ki. Honlap-ellátottságban sokkolóan rosszul állnak a magyar kisvállalkozások, miközben a felhőszolgáltatások használata iránt egyre nagyobb a nyitottság, és többen még fizetni is hajlandóak érte.  
Stratégiák és kihívások a recesszióban
Piacismeret és kutatás a válság idején
Nyugdíj: félünk, de nem teszünk semmit
Paradigmaváltás és kiaknázatlan mobillehetőségek
Okostelefonok és mobilalkalmazások a vállalatoknál - Business & Technology 2011
Nem elég felelősek a hazai kkv-k?
A lakosság csaknem felének nincs semmilyen megtakarítása
Reménykednek a kkv-k
Lakáshitel: 20 év szigorított
Egyelőre kevés kkv vált
Változó ingatlan- és hitelpreferenciák
Magyarország más
Okostelefonok - de minek?
Kiszolgálva vagy kiszolgáltatva?
Bután veszik fel a magyarok a hiteleket
CIO'10 Konferencia - Mélyből a csúcsra
25 órás munkanap
Az üzletet kell lesniük az informatikai vezetőknek
Ész nélkül vesszük fel a lakáshitelt
Pénzügyi bizalom és a válság hatásai
Még döcögős a hazai virtualizáció
Utána sem számolunk - kihelyezés magyar módra
Hazai szerverkörkép: sok még a lehetőség
Közösségi hangok
Takaréklángon - pénzügyi kultúra
Fő folyamatok és fogyasztói szokások a távközlési piacokon - Tele.hu 2009 konferencia
Az ICT-Piac Nagykönyve 2009
Szemléletváltás takaréklángon - felmérés az energiatudatosságról
Üzleti vagy lakossági előfizetést?
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.