Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
Intézményi IT-biztonság

2007. február 13. 14:57
Az elmúlt egy évben kicsivel tovább javult a hazai közintézmények informatikai biztonsági felkészültsége, azonban még mindig nagyon sok szervezet védelme mutat alapvető hiányosságokat.

A BellResearch elemzői a Magyar Infokommunikációs Jelentésben éves rendszerességgel adnak képet az IT-biztonsági piac keresleti oldaláról, ezen belül is részletesen elemezve a közszféra információbiztonsági megoldásokkal való ellátottságát, az alkalmazott eszközöket, valamint a fejlesztési költéseket és
terveket.

Antivírus-helyzetkép

Vírusok elleni védelmi megoldást a több mint 16 ezer hazai költségvetési szervezet 93 százaléka, összesen körülbelül 15 200 intézmény vesz igénybe számítógépein vagy legalább azok egy részén. A megelőző évben mért eredményekkel összehasonlítva az antivírus-szoftverek penetrációja kis mértékben, mindöszsze 3 százalékkal nőtt; a mutató lassan tart a teljes ellátottsági szint felé; a korábbi évekre is visszatekintve látható, hogy az elterjedtség növekedése egyre lassul. Az ellátottság még korántsem tekinthető teljesnek: mintegy ezer olyan közintézmény működik Magyarországon, amely semmilyen eszközzel sem óvja informatikai infrastruktúrájának akár csak egy részét is a vírusok ellen - mutatnak rá a BellResearch kutatói.

Az elterjedtségi mutató a központi költségvetési forrásokból gazdálkodó, jellemzően nagyméretű és egyébként is korszerűbb infrastruktúrával rendelkező intézmények körében a legmagasabb - itt gyakorlatilag minden szervezet használ antivírusszoftvert -, és az önkormányzat  finanszírozású intézményi körben ugyancsak átlag feletti [97 százalék].

Az egészségügy az elmúlt egy évben jelentős hátrányt dolgozott le, 81 százalékról a sokasági átlagnak megfelelő szintre emelkedett az antivírus-szoftverek penetrációja. A vírusvédelem az oktatásban a legkevésbé elterjedt, 89 százalékos; a penetrációs mutató értékét az alapfokú képzést nyújtó intézmények rontják le, a közép- és felsőfokú oktatásban közel teljes az ellátottság.

Hálózatvédelmi készültség

Tűzfalmegoldást az internethozzáféréssel ellátott hozzávetőleg 15 200 hazai intézmény 73 százaléka, mintegy 11 ezer szervezet vesz igénybe. A megelőző évi szinthez képest ezen a területen is mérsékelt növekedés tapasztalható: az ilyen megoldást használó szervezetek aránya 3 százalékkal nőtt, és az egyes intézményi szegmensek penetrációs mutatói közötti különbségek tovább csökkentek.

Egészséges javulás

A vírusvédelemhez hasonlóan a központi költségvetési szervezetek körében gyakorlatilag teljes az ellátottság, de az ebből a szempontból a legkevésbé védettnek tekinthető  egészségügyi szektorban is javult a helyzet, itt az internethez csatlakozó intézmények kétharmada használ valamilyen tűzfalmegoldást hálózatvédelem céljából.

Levélszűrők

A spamszűrés elterjedtsége az elmúlt egy évben jelentős mértékben növekedett, a kutatás adatfelvételének idején a magyarországi intézmények 37 százaléka védte felhasználói postafiókjait a kéretlen e-mailektől. A központi intézményi kör magasan vezeti a rangsort, itt 68 százalékos az ellátottság, ugyanakkor az egészségügy és az oktatás lemaradása jelentős, ezekben a szegmensekben csupán a szervezetek 27–32 százaléka szűri a levélszemetet.

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.