Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2007_09.pdf [138.23 Kb]
Intézményi vezetékes telefónia

2007. március 6. 15:39
Az analóg telefonvonalak várhatóan csak lassan tűnnek el, de változatlanul feltörekvőben a digitális technológia.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés adatai szerint 2006 első félévének végén az összes magyarországi intézmény mintegy háromnegyede rendelkezett legalább egy analóg vezetékes telefonvonallal, míg ISDN2-előfizetést ötből három intézménynél [60 százalék] lehetett megtalálni. Az analóg és az ISDN2-előfizetésekhez képest az ISDN30 technológia használata jóval kevesebb intézményi előfizető esetében fordult elő: az intézmények mindössze 6-7 százaléka rendelkezett ilyen technológiájú vezetékes telefonkapcsolattal.

Analógról digitálisra

A tendenciák azt mutatják, hogy a digitális fővonalak mind nagyobb arányban váltják ki az analóg vonalakat, és ez különösen a nagyobb méretű központi költségvetési, illetve önkormányzati intézmények esetében szembetűnő. A technológiai fejlődés útján a vizsgált szervezetek ma már addig jutottak, hogy az egészségügyi és az oktatási intézményeknek is több mint fele rendelkezik ISDN2 típusú vezetékes telefon-előfizetéssel.

Az ISDN30 viszonylag alacsony használati aránya a technológia alapvető jellemzőjéből fakad: a kisebb méretű intézmények az esetek döntő többségében nem igényelnek 30 darab vagy több fővonalat. Ebből fakadóan nem meglepő, hogy a magas alkalmazotti létszámmal és ezzel együtt jelentős vonaligénnyel jellemezhető központi költségvetési szervezetek több mint egyharmada tart igényt ekkora vagy még nagyobb kapacitásra.

Csatornaszámok

A BellResearch kutatói megvizsgálták azt is, hogy a Magyarországon tevékenykedő intézmények körében a vezetékes hangcsatornák száma hogyan változott az egy évvel ezelőtti állapothoz képest [egy ISDN2-fővonalat kettő, egy ISDN30-fővonalat pedig harminc hangcsatornaként vettek számba]. Az eredmények azt mutatták, hogy az elmúlt időszakhoz viszonyítva 3-4 százalékos növekedés következett be, miközben a belső struktúra jelentősen megváltozott. Míg az analóg vonalak száma csupán minimálisan [1-2 százalékkal] csökkent, addig mind az ISDN2-, mind az ISDN30-vonalak száma megközelítőleg 7 százalékkal bővült.

A vonalak digitalizáltságában leginkább az egészségügyi intézmények látszanak lemaradni. Míg a központi költségvetési intézmények körében a vezetékes hangcsatornák közel kétharmada ISDN alapú volt, addig az egészségügyi intézmények esetében jellemzően még az analóg technológia dominált.

Lassú csere

A prognózisok szerint a fővonalak számában a közeljövőben sem várható jelentős változás, ugyanis már évek óta megfigyelhető jelenség, hogy az intézményi  körben a vezetékes hangcsatornák száma csak csekély mértékben ingadozik. Az új előfizetéseket rendszerint ellensúlyozzák az intézmények megszüntetése miatti, illetve a költségtakarékossági okokból végrehajtott vonallemondások. A strukturális átalakulás, a digitalizáltság fokának növekedése várhatóan továbbra is folytatódik, bár valószínű, hogy az analóg telefonvonalak teljes lecserélése még hosszú időt vesz majd igénybe.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.