Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2007_10.pdf [161.28 Kb]
Mobiltelefónia az intézményeknél

2007. március 20. 17:46
A közintézmények háromötöde rendelkezik mobiltelefon-előfizetéssel. A post-paid konstrukciók dominálnak, a pre-paid előfizetéssel rendelkezők aránya az utóbbi évben minden intézményi szegmensben csökkent.

A BellResearch készítette Magyar Infokommunikációs Jelentés Mobiltávközlési alapszolgáltatás címû modulja bemutatja a hazai közintézmények mobiltelefon-penetrációját, az általuk birtokolt előfizetések átlagos és teljes számát, a mobilszolgáltatók pozícióit és a kiadásokat, a számhordozással kapcsolatos változásokat, valamint az állományok alakulását.

Eltérő kép

A hazai költségvetési szervek 59 százaléka rendelkezik legalább egy mobiltelefon-előfizetéssel. Ugyanakkor míg az oktatási intézmények körében csupán kicsivel több mint egyharmados [37 százalék] a mobiltelefon-penetráció, addig a központi költségvetésből finanszírozott intézményeknél csaknem teljes körû [95 százalék] az ellátottság.

A részletes tevékenységcsoportok szerint az általános központi közigazgatás, a felsőfokú oktatás és a fekvőbeteg-ellátás büszkélkedhet 90 százalék feletti penetrációval, ezzel szemben az alap- és a középfokú oktatás, illetve a szociális ellátás területének mutatói [32-64 százalék] jóval kedvezőtlenebbek.

A kártyát lerakják

Az intézményi szférát a korábbi évekhez hasonlóan a post-paid előfizetések dominanciája jellemzi: a vizsgált szervezetek 88 százaléka rendelkezik utólag fizetendő, havidíjas konstrukcióval, míg pre-paid előfizetést [is] csupán 22 százalékuk használ. A tavalyi felméréshez képest szignifikánsan nőtt a számlás előfizetéssel rendelkező intézmények aránya: ez a tendencia elsősorban az oktatási és az egészségügyi szegmensben éreztette hatását, ahol 5, illetve 8 százalékkal nőtt az ilyen konstrukciók elterjedtsége.

Ezzel szemben a feltöltőkártyás előfizetéssel rendelkezők aránya az adatfelvételt megelőző egy év során minden szegmensben csökkent, különösen igaz ez a központi költségvetési körre [30-ról 12 százalékra] és az egészségügyi intézményekre [44-ről 33 százalékra] - mutattak rá a BellResearch elemzői.

Méretarányosság

Az egy intézményre jutó előfizetések - konstrukciótól független - száma jelentős eltéréseket mutat a szegmensek között. Az élen a jellemzően nagy alkalmazotti létszámmal mûködő, több telephelyes, központi forrásokból gazdálkodó intézmények állnak: itt egy-egy szervezet előfizetéseinek száma a sokasági átlag négyszeresét is meghaladja, míg a sor végén álló oktatási szférában az átlagos kártyaszámnak csak kevesebb mint egyharmada jut egy intézményre.

Lassú flottamozgás

A mobiltelefonszámok hordozhatóságának hatása a közszférában sem volt igazán jelentős: csupán az intézmények 5 százaléka vitt át a megelőző év során legalább egy mobiltelefon-előfizetést másik szolgáltatóhoz. A központi költségvetésből finanszírozott körbe tartozó, illetve az egészségügyben tevékenykedő intézményeknél az átlagnál nagyobb aktivitást lehetett tapasztalni ezen a téren: ebben a két szegmensben a szervezetek 10-10 százaléka hordozott legalább egy telefonszámot; ugyanakkor az önkormányzati forrásból finanszírozott és az oktatási intézmények körében ez az arány csupán 3-4 százalékra tehető.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.