Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2007_11.pdf [129.14 Kb]
Intézményi mobilmegoldások

2007. március 27. 18:59
Bár az eszközök technikai paraméterei lehetővé tennék, a költségvetési szféra intézményeinek csak töredéke él a mobil-adatátvitel lehetőségeivel. Készülékbeszerzéseinek hátterében többnyire az elavulás miatti csere áll.

A BellResearch a Magyar Infokommunikációs Jelentésben részletesen elemzi a hazai közszféra mobiltechnológiára épülő megoldásokkal való ellátottságát, valamint az intézmények kapcsolódó használati szokásait is - ezúttal a 2006 második félévében felvett adatok alapján.

Generációs különbségek

A legalább egy aktív mobiltelefon-előfizetéssel rendelkező, költségvetési forrásokból gazdálkodó körben három intézményből kettőnek van birtokában wap-képes készülék, míg a szervezetek valamivel több mint felénél, 55 százalékánál található mms kezelésére alkalmas mobilkészülék. GPRS kezelésére képes telefont az előfizetéssel rendelkező közintézmények közel felénél [45 százalék] találunk, míg az újabb adatátviteli technológiákat kezelni tudó eszközök penetrációja jellemzően alacsony: Edge-képes mobiltelefonnal csak minden tizedik, 3G-s készülékkel pedig csupán minden huszadik szervezet rendelkezik.

Igénytől függetlenül

Az egyes szegmensek meglehetősen eltérő képet mutatnak az adatátvitelhez kapcsolódó mobiltelefon-funkciók elterjedtségét tekintve. Míg az egészségügyi intézményeknek csupán a harmada-fele [36-54 százalék] rendelkezik az ezeket a technológiákat kezelni képes készülékekkel, addig a központi költségvetésből finanszírozott szervezeteknek hozzávetőlegesen a háromnegyede [65-78 százalék].

A legutóbbi felmérés adatait a Jelentés korábbi évekbeli kutatási eredményeivel öszszehasonlítva nyomon követhető a különböző adatátviteli technológiákat támogató eszközháttér dinamikus növekedése. A trendet vizsgálva azonban megállapítható, hogy a funkciók folyamatos terjedésének a hátterében elsősorban az új beszerzések állnak: nem az igény indukálta az új technológiákat kezelni képes készülékek beszerzését, hanem az újonnan vásárolt eszközök kínálnak egyre szélesebb mobilkommunikációs szolgáltatáspalettát a valódi igénytől függetlenül a felhasználók számára - hangsúlyozzák a BellResearch kutatói.

Mobil-adatkommunikációt a mobiltelefon-előfizetéssel rendelkező közintézmények csekély része, mindössze 7-8 százaléka folytatott a felmérés időpontjában. A hazai szervezeteknél ezt a lehetőséget összesen körülbelül 4 ezer alkalmazott veszi igénybe, mégpedig elsősorban internetezésre, illetve elektronikus levelezésre. A mobil-adatátvitel terjedésének útjában álló legfőbb tényezőknek az igény hiánya és a magas adatátviteli tarifák bizonyulnak, de a technológiát már használók szerint ide sorolható ezeken kívül a korlátozott átviteli sebesség is - mutattak rá az okokra a BellResearch elemzői.

Nem ismert haszon

A mobiltechnológiára épülő megoldások penetrációja az elmúlt évben sem változott jelentősen. A legalább egy sim-kártyával rendelkező intézmények csupán 1-2 százaléka használ mobil virtuális alközponti megoldásokat, tömeges sms-alkalmazást, mms-állókép vagy videoklip-funkciót és/vagy mobiliroda-szolgáltatást.

Ezek tervezett igénybevételi hajlandósága szintén igen alacsony, aminek hátterében pedig feltételezhetően az áll, hogy az intézmények kevéssé ismerik, és továbbra is alacsony hasznosságot tulajdonítanak ezeknek a megoldásoknak.


Elemzésünk az
IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.