Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2007_12.pdf [109.03 Kb]
Távközlési eszközök az intézményeknél

2007. április 3. 09:14
Lassan, de biztosan az alközpontok terén is dominánssá válik a digitális technológia, és növekszik az adat-hang integrációra felkészített berendezések száma.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés távközlési eszközökkel és berendezésekkel foglalkozó modulja szerint a 2006. júniusi adatfelvételkor a hazai költségvetési intézmények több mint 500 ezer darab vezetékes hálózathoz kapcsolódó telefonkészülékkel és megközelítőleg 15 ezer telefon-alközponttal rendelkeztek.

Konzerválódó különbségek

A BellResearch elemzői rámutattak, hogy az alközponti berendezések penetrációs mutatói nem változtak jelentősen az elmúlt esztendő során, sőt a szegmensek közötti eltérések konzerválódni látszanak. Míg a központi költségvetési intézmények körében évek óta 90 százalék feletti elterjedtséget mérnek, a költségvetési szervek több mint kétötödét kitevő oktatási intézmények közül csupán minden második rendelkezik legalább egy alközponttal.

Az eltérések az egyes szervezetek által használt alközpontok számában is megmutatkoznak: az önkormányzati az oktatási szervezetek munkáját átlagosan 1, az egészségügyi feladatot ellátó intézményekét 2, a központi költségvetési intézményekét pedig 3-4 ilyen berendezés segíti.

Korszakváltás

Műszaki szempontból az elmúlt években az alközponti állomány digitalizáltsági fokának emelkedését figyelhettük meg. A tendencia irányát jól mutatja, hogy míg a 2005-ös esztendőben a költségvetési szektor által igénybe vett alközpontok fele volt digitális eszköz, addig 2006-ban ez az arány már elérte az 58 százalékot. A technológiailag fejlettebb berendezések a központi költségvetési szegmensben még ennél is nagyobb hányadot jelentettek - az eszközök 69 százaléka itt már digitális volt -, miközben az egészségügyi intézmények infrastruktúráját nagyrészt még mindig analóg eszközök alkották.

Vezeték nélkül

A digitális technológia mellett az IP-telefónia [de legalábbis a megvalósítás technikai lehetősége] is egyre inkább teret nyer. A 2005-ös mutatókhoz képest 10 százalékkal nőtt az adat-hang integrációra, azaz a telefonforgalmat informatikai hálózatra átterelő berendezések száma.

A vezetékes hangforgalom - további - csökkenését eredményezheti a GSM-adapterrel ellátott alközpontok számának növekedése. A vizsgálat időpontjában az alközponttal rendelkező hazai költségvetési intézmények 18 százaléka használt GSM-adaptert, ám a központi költségvetési intézmények körében ennél jóval magasabb, mintegy kétharmados [63 százalék] volt az e költségcsökkentési megoldással élők aránya. A GSM-adapterek működéséhez elengedhetetlen SIM kártyákból mintegy 5800 darabot használtak a költségvetési intézmények, ami azt jelenti, hogy az ezeket az eszközöket működtető intézmények egyidejűleg több [átlagosan két darab] SIM-kártyával rendelkeztek.

A BellResearch kutatóinak részletes elemzése kiterjedt a végberendezések vizsgálatára is. Ebből kiderül, hogy az intézmények túlnyomó többsége hagyományos telefonkészülékeket használ; mindöszsze 14 százalékuk rendelkezik DECT, azaz hordozható vezetékes telefonkészülékekkel, és csupán 3 százalékuknál - legnagyobbrészt a központi költségvetési és az önkormányzati szegmensben - található legalább egy IP alapú telefonálásra alkalmas asztali végberendezés.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Intézményi adat-hang integráció
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.