Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2007_13.pdf [124.74 Kb]
Intézményi adat-hang integráció

2007. április 10. 15:59
Az IP alapú alkalmazások ma még csak szórványosan jellemzik a hazai intézményeket. Áttörés ezen a területen a következő egy-két évben még nem várható.

A hazai közszféra 16 ezer intézményének távközlési kérdésekben illetékes döntéshozói meglehetősen kevés információval rendelkeznek az IP alapú megoldásokról,
mindössze 18 százalékuk tartja magát jól tájékozottnak a témában - olvashatjuk a Magyar Infokommunikációs Jelentés Távközlési megoldások és szolgáltatások című elemzési moduljában.

Átlagos és átlag feletti

Az integrált adat-hang hálózatok nehézkes és lassú terjedéséhez mindemellett az is hozzájárul, hogy az intézményi számítástechnikai hálózatok többsége ma még nem alkalmas erre a célra; csupán 11 százalékukban megfelelő ehhez a jelenlegi informatikai infrastruktúra. Kivételt csupán a központi finanszírozású költségvetési intézmények jelentenek, amelyeknél mind a rendelkezésre álló eszközök és hálózatok korszerűsége, mind a döntéshozók információellátottsága
jóval meghaladja az átlagot.

Az informatikai helyzetképpel összehasonlítva az intézmények vezetékes távközlési infrastruktúrája - a fejlett informatikai-, illetve távközlési megoldások megvalósításának, illetve megvalósíthatóságának szempontjából - még inkább elmaradottnak számít: az intézmények mindössze 2-3 százaléka éri el csupán az IP-alkalmazásokhoz szükséges, az intézmény egészét lefedő fejlettségi és kiépítettségi szintet.

Korántsem nélkülözhetetlen

IP alapú hang- és képátviteli megoldást, illetve egyéb számítógép-telefon integrációs megoldást a BellResearch kutatási eredményei szerint a hazai intézmények 13 százaléka használ, jellemzően inkább csak parciálisan. Ezek a szervezetek leggyakrabban olyan számítógéppel rendelkeznek, amelyről szoftveres megoldással és headsettel telefonhívást lehet kezdeményezni, közel 1800 intézményben található legalább egy darab ilyen felszereltségű PC.

Az IP-telefóniát kezelni képes alközpontokat a távközlési vezetők többsége ma még korántsem tartja nélkülözhetetlennek, és a videotelefon-berendezések előfordulása is kifejezetten ritkának számít a hazai intézményi körben. A call- és contact-center mint ügyfélkezelési megoldás szintén alig lelhető fel a magyar közszférában.

Szolgáltatásbérlet

A tavalyi év során a költségvetési intézmények negyede [26 százaléka] vett igénybe külső cégtől távközlési rendszerrel
kapcsolatos szolgáltatást. Ez az arány a központi költségvetési intézmények körében volt a legmagasabb [62 százalék], összességében pedig mintegy 4200 intézmény alkalmazott ezeken a területeken külső szakembert.

A távközlési tanácsadási szolgáltatások ugyanakkor csupán szórványosan vannak jelen a hazai közszférában. 2005-ben az intézmények mindössze 3-4 százaléka [körülbelül 500-600 szervezet] vett igénybe ilyen szolgáltatást. A tanácsadás mellett az outsourcing is csak elvétve fordul elő az intézmények gyakorlatában.

A távközlési fejlesztések, beruházások és beszerzések menedzsmentjének kihelyezésével az intézmények mindössze 4 százaléka élt, miközben a távközlési rendszerek felügyeletének, karbantartásának kihelyezését ennél nagyobb gyakorisággal, a szervezetek 16 százalékánál lehetett megfigyelni.


Elemzésünk az
IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.
Intézményi internet
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.