Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2007_32-33.pdf [136.69 Kb]
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság

2007. augusztus 28. 10:44
A BellResearch idén hetedik alkalommal készítette el a Magyar Infokommunikációs Jelentést. Az IT-BUSINESS Piackutatás rovatában hetente adunk közre "ízelítőket" a Jelentés friss, részletes tanulmányaiból, hogy bepillantást nyújtsunk az elemzésekbe, és kedvet csináljunk a teljes modulokhoz.

Hatékony üzletvitel informatikai támogatás hiányában aligha képzelhető el, a fejlett it-megoldások elemi infrastrukturális alapját pedig a személyi számítógépek jelentik. A hazai vállalati szféra nagyobb szereplőinek pc-ellátottsága már jó ideje gyakorlatilag teljes körűnek mondható, az elmúlt
évek kutatási eredményei ezen a téren a legkisebb cégek fokozatos felzárkózását mutatják. A Jelentés idei adatai szerint személyi számítógépekből átlagosan 6-7 darab, összesen 1,3 millió szerepel a hazai vállalatok leltárában. A tíz vagy több főt foglalkozató cégek 97 százaléka, az egy-kilenc fős mikrovállalatok négyötöde rendelkezik legalább egy darab működő pc-vel. Drasztikus növekedésről nemigen számolhatunk be, viszont a hordozható eszközök
"csendes forradalmáról" már annál inkább.

Laptopok feljövőben

Bár a legtöbb cég használ asztali vagy hordozható számítógépeket, az egy-egy vállalat állományában megtalálható pc-k száma jelentős eltéréseket mutat. Míg a néhány fős mikrovállalkozások legfeljebb 2-3 számítógépet üzemeltetnek, a több száz fős nagyvállalati szegmensben az átlagos pc-szám meghaladja a 300-at.A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vállalatok által használt személyi számítógépek egyre nagyobb részét teszik ki a hordozható eszközök, és a helyhez kötötten használható asztali pc-k szerepe visszaszorul. 2007-ben már a vállalatok által használt személyi számítógépek közel ötöde hordozható pc, ami 5 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. A jelentős változás trendszerűségét az is alátámasztja, hogy a felmérés során meginterjúvolt 1600 informatikai döntéshozó beszerzésre vonatkozó tervei alapján a notebookok aránya a jövőben tovább növekszik.

Felmerül a kérdés, hogy mi motiválja a vállalatokat az egyre olcsóbb, de az asztali gépeknél némileg még mindig drágább hordozható eszközök beszerzésére. Ennyire előtérbe kerülne a helyhez kötöttségektől mentes munkavégzés? Vagy a beosztottak megirigyelték a pár éve jobbára még csak a felsővezetők [és informatikusok] asztalán látható egykori státuszszimbólumokat, és az árak mélyrepülésével igyekeznek szert tenni egy saját darabra? A válasz minden bizonnyal is-is.

A perifériákat egy egységben tartalmazó, akár elektromos hálózat nélkül is órákig működőképes notebookok kétségtelenül kevesebb helyet foglalnak el az asztalon, és sok szempontból praktikusabbak is, mint a "hordozhatatlan", ház-monitor-billentyűzet-egér és számtalan vezeték kombinációjából összeállított asztali gépek.

Élen a mikrók

Figyelemre méltó, hogy a hordozható gépek aránya az informatikai fejlesztésekben rendszerint a sereghajtók közé tartozó mikrovállalati szegmensben a legmagasabb, és összességében is itt találjuk a legtöbb notebookot. Ennek részbeni oka, hogy a célcsoport attitűdjében, preferenciáiban gyakran képez átmenetet a lakossági és vállalati felhasználók között, így előnyös a hordozható gép, amit akár otthon, akár az irodában használni lehet. Másrészt az is a notebookok arányának növekedéséhez vezet, hogy ebben a szegmensben a számítógép-használat még nem teljes körű, de évről évre növekszik. A kutatási eredmények pedig azt mutatják, hogy az új beszerzések kapcsán a mikrovállalatok döntéshozói inkább a már elérhető árú, de fejlettebb technológiát választják.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu


 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.