Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2007_34-35.pdf [177.37 Kb]
Vállalati ip-telefónia

2007. szeptember 4. 10:43
Ma még csupán alig 2 százalékra tehető ugyan az ip-alközpontok aránya, de az installált alközpontok mind nagyobb része ip-képes. Az idei beszerzésekben ezek hányada a nagyvállalatoknál elérheti az egyharmadot, miközben az analóg alközpontok iránti igény marginálissá válhat.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatássorozatának keretében a BellResearch a legalább egy főt foglalkoztató cégek körében mérte fel a vállalatok távközlési eszközökkel való ellátottságát és az egyes telekommunikációs megoldások elterjedtségét.

Az üzleti piac idei, friss elemzéseiben a kutatók részletesen vizsgálják az alközpontok állományának összetételét, a telekommunikációs rendszerekkel kapcsolatos beruházási terveket, a vállalati iptelefóniát, illetve az ezekhez kapcsolódó megoldásokat és fejlesztési terveket.

Nem lehet tévedni

Napjainkban mindinkább bizonyosságot nyer, hogy a hazai vállalati szféra már rendelkezik a telekommunikációs igényeinek adekvát kielégítéséhez szükséges alközponti berendezésekkel. Ennek jele, hogy a penetrációs szint az utóbbi években konzerválódni látszik: 2007-ben a legalább 1 fős cégek 22 százaléka rendelkezik alközponttal, de a közép és nagyvállalatok esetében a 90 százalékot is meghaladja a mutató értéke. A kulcsfolyamatot az utóbbi időszakban nem az ellátottság növekedése, hanem annak strukturális átalakulása jelenti. A BellResearch kutatói a változások mögött álló okokat vizsgálták.

Idén, év elején professzionális telephelyi ip-telefonrendszerrel mintegy 800-1100 vállalat, míg telephelyek közötti integrált adat-hang hálózattal 600-800 szervezet rendelkezett; ez utóbbiak nagyobbrészt bérelt vonali kapcsolatokra, kisebb arányban pedig ip-magánhálózatra épültek. A rendszerek megtérülése az esetek jelentős részében nem kérdés.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy nem téved nagyot az az informatikai vezető, aki az átállástól akár 20 százalékot is elérő költségmegtakarítást vár el.

Milliárdok más módon

Az ip-telefónia persze közel sem az egyetlen megoldás a távközlési kiadások lefaragására - tűnik ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből. Jellemző példája ennek, hogy a mintegy 53 ezer, alközponttal rendelkező vállalat közül minden ötödik használ gsm-adaptert, további 5 százalékuk pedig közvetlen gsm-kapcsolatot. Az okok nyilvánvalóak: csupán ennek a megoldásnak a segítségével a cégek éves szinten összességében több milliárd forintos megtakarítást érnek el.

Az alközpontok cseréjének [digitális és ip-képes berendezések beszerzésének] további indítéka lehet - vagy gyakorta inkább csak lehetne -, hogy olyan innovatív funkciókat is elérhetővé tesznek, amelyek érzékelhetően hozzájárulhatnak a vállalati hatékonyság növeléséhez. A BellResearch elemzéséből azonban egyértelműen kiderül, hogy a vállalati döntéshozók jelentős része jellemzően nincs is tudatában az általuk elérhető szolgáltatások körének. Az alapfunkciókon túlmutató, magasabb hozzáadott értéket képviselő szolgáltatáselemeket, mint például a hívásnaplózást, a hangpostát, a konferenciabeszélgetést vagy a hangrögzítést például a releváns cégek kevesebb mint negyede használja.

Trónkövetelő

Az alközponti állomány struktúrájának folytatódó átalakulása mindazonáltal elkerülhetetlen: a régi berendezések amortizációs idejének lejártával a szállítók ma már inkább a digitális és ip-képes eszközöket ajánlják. Az újonnan installált alközpontok többsége digitális, az analóg alközpontok iránti kereslet marginálissá vált, s eközben az új trónkövetelő, az ip-alközpont részaránya folyamatosan nő.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu


 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.