Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2007_39.pdf [181.77 Kb]
Fix telefónia az üzleti szegmensben

2007. október 2. 10:33
A hagyományos vezetékes telefónia szerepe a vállalati szférában évről évre csökken. A cégek döntő többsége nem tartja reálisnak a vezetékes telefon teljes körű mobilos helyettesíthetőségét - az okok sokfélék.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatássorozatában a BellResearch a legalább egy főt foglalkoztató hazai cégek körében vizsgálta a fixtelefon-megoldásokat: a hagyományos analóg és isdn-telefóniát, a kábeltelefóniát, az internetes hangkommunikációt, valamint az adat-hang integrációt. A részletes elemzés a jelenlegi helyzet és a múltbeli folyamatok bemutatása mellett betekintést nyújt a piac várható alakulásába, a vélt okokba és a lehetséges következményekbe is.

Vezetékes erózió

Mind többet hallani arról, hogy az új üzleti kommunikációs megoldások népszerűségének növekedésével az úgynevezett hagyományos vezetékes telefónia szerepe mindinkább csökken. Tény, 2004 óta folyamatosan erodálódik az üzleti analóg és isdn-előfizetéssel rendelkezők köre - elsősorban a mikrovállalati szerződésfelmondásoknak köszönhetően. Csak az utóbbi három évben közel 7 százalékkal csökkent a penetrációs mutató értéke [ez 2007-ben 68 százalékos]. A képet kissé árnyalja, hogy a vállalatok általában tartózkodnak az összes "hagyományos" előfizetés visszamondásától.

Mindez jelentős részben annak köszönhető, hogy a fixtelefonmegoldást használó cégek [a hagyományos analóg és isdn-előfizetők mellett ide soroljuk a kábeltelefont és az internet alapú hangszolgáltatásokat igénybe vevőket is] túlnyomó többségénél az üzletvitel szempontjából elengedhetetlen a vezetékes telefon. További fontos tényező - mutatnak rá a BellResearch elemzői -, hogy a fix telefont használó vállalatok felénél a döntéshozók szerint a vezetékes telefonálásra fordított kiadások a cég teljes költségstruktúráján belül elenyészően kis súlyt képviselnek.

Visszafogási törekvések

Annak ellenére azonban, hogy viszonylag kevesen gondolnak a vezetékes telefonra mint meghatározó költségelemre, a felsővezetői költségcsökkentési törekvések a releváns vállalatok felénél jelen vannak. A "legnépszerűbb" kiadás-visszafogási gyakorlatnak az alkalmazottak vezetékestelefonhasználatának korlátozása, valamint a szolgáltatókkal szembeni kedvezőbb tarifák kiharcolása számít. Jelenleg a fix telefont használó cégek negyedénél ellenőrzik utólagosan szúrópróbaszerűen a híváslistákat, illetve 21 százalékuknál korlátoznak bizonyos hívásirányokat. A pinkódos rendszer, valamint a magánjellegű hívások esetében felállított költségplafon használata a cégek csupán egytizedére jellemző.

Még nem gondoltak rá

A költségcsökkentő intézkedések hatását és egyúttal a piaci folyamatok irányát egyértelműen mutatja, hogy a 10 főnél többet foglalkoztató cégek vezetékes telefonszámlája csak a legritkább esetben, mindössze 5 százalékuknál nőtt az elmúlt egy évben. A következő időszakban a legalább 10 fős cégek mintegy 5 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy a vezetékes infrastruktúrát teljes körűen mobilra cserélje. Míg a vezetékes megoldások lemorzsolódását prognosztizálók többsége szerint a mobillal költségmegtakarítást érhetnének el, illetve könnyebbé válna az egymással és a partnerekkel való kapcsolattartás, addig az elutasítók nem látják az átállásban a költségelőnyt, továbbra is elengedhetetlennek tartják a vezetékes telefont az irodai feladatok ellátásához, vagy eddig még nem is gondolkoztak ezen a kérdésen.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu


 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.