Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2007_40.pdf [156.69 Kb]
Fix telefónia ip alapokon

2007. október 9. 17:37
Az adat-hang integrációs megoldásokat elsősorban a nagyvállalati kör alkalmazza a hagyományos fix telefónia alternatívájaként, ugyanakkor az internetes hangkommunikációs megoldások egyre inkább hódítanak.

A BellResearch elemzői a Magyar Infokommunikációs Jelentésben részletesen vizsgálják a fix telefónia részpiacait [analóg, isdn, cs/cps, szolgáltatói voip, voin], bemutatva az ip-rendszereket és az adat-hang integrációt, valamint a vezetékes telefónia változó szerepét. Az elemzések részletesen foglalkoznak az üzleti szegmens ip alapú fixtelefon-megoldásaival is.

Az ip alapú telefónia a BellResearch megközelítése szerint a telephelyi, valamint telephelyek közötti adat-hang integráció mellett a szolgáltatói hálózatokra épülő megoldásokat, azaz a kábeltelefóniát és egyéb "menedzselt" voip-szolgáltatásokat, valamint a nyílt internetre épülő voint is magában foglalja.
A megoldások közös jellemzője, hogy a hang továbbítása csomagkapcsolt, ip alapú hálózaton zajlik, a különbségeket pedig - leegyszerűsítve - az átvitel eltérő infrastruktúrája, illetve annak eltérő tulajdonosa jelenti.

Valós alternatíva?

Az ip-telefonrendszerek bizonyos méretjellemzők megléte esetén jelenthetnek, jelenthetnének alternatívát. Ma még a legalább 10 fős vállalatok mindössze 2 százaléka alkalmaz helyi hálózatára épülő ip-telefonrendszert, és közel ugyanennyien üzemeltetnek legalább két telephelyük között hasonló - jellemzően bérelt vonalra vagy ipvpnre épülő - megoldást. Az alacsony penetrációs mutatók mögött méretgazdaságossági okok állnak: a hazai üzleti szférában továbbra is a nagyvállalati kör az, amely igazán hatékonyan képes átállni telephelyi, illetve telephelyek közötti ip-telefóniára.

A beszédcélú kommunikáció adathálózatra terelésének fő mozgatórugóját még mindig a költségcsökkentés lehetősége jelenti. A piaci tapasztalatok szerint a bevezetett ip-telefonrendszerek megtérülése legkésőbb már középtávon megvalósulhat.

A BellResearch kutatási eredményei szerint a hazai társas vállalakozások 3 százaléka használ kábeltelefóniát. Bár a technológia elviekben a hagyományos
infrastruktúraszolgáltatás helyettesítőjének, azaz inkább versenytársának tekinthető, az attitűdvizsgálatok érzékelhető mértékű technológiai elutasítottságot mutatnak. Az üzleti terjedés hátterében nem az ismertség hiánya áll - ez ugyanis minden szegmensben legalább 90 százalékos -, hanem sokkal inkább a kábeltelefónia [hang]minőségével és megbízhatóságával - leginkább a szünetmentesség feltételeivel - szembeni kritikus hozzáállás. Mindezek ellenére a penetráció növekvő tendenciát mutat a hazai vállalatok körében; a megoldást használó cégek túlnyomó többsége 10 fő alatti, és a közeljövő növekedési potenciálját is várhatóan a mikrovállalati szegmens jelenti.

Szavatolt színvonalon

Nyílt internet alapú hangkommunikációt az üzleti szféra 12 százaléka használ, ami többségében ingyenes megoldásokban merül ki; a fizetős konstrukciók alkalmazása marginálisnak tekinthető. A voin egyik legnagyobb hátránya, hogy a szolgáltatás "best effort" jellegű, nem biztosít megfelelő szolgáltatásminőséget, ami az üzleti célú felhasználók számára a hangminőség és az adatbiztonság szempontjából különösen kritikus lehet. A döntéshozók többsége tisztában van a hátrányokkal, az internetes telefonálást ismerőknek is csupán egyötöde tartja a szolgáltatást e tekintetben maradéktalanul megfelelőnek. Mindezek ellenére emelkedik a penetráció, a tavalyi évhez képest 3 százalékkal nőtt a voint használó hazai cégek aránya. A voip-megoldásokkal
kapcsolatos fejlesztési tervek is tetten érhetők, de a BellResearch kutatói szerint a jövőben már azok a - még inkább sporadikus - úgynevezett szolgáltatói voip-megoldások lesznek életképesek, amelyeknél az operátor biztosítja a szükséges szolgáltatási szerződéseket.


Elemzésünk az
IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.