Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2007_41.pdf [140.52 Kb]
Nyomtatók üzleti piaca

2007. október 16. 15:48
A hazai vállalatoknál átlagosan minden ötödik alkalmazottra jut egy printer. Az egyes szegmensekben nagy a különbség, de a kutatási eredmények erőteljesen koncentrált piacot írnak le.

Az üzleti folyamatok és a kommunikáció elektronikus csatornákra és eszközökre terelése az utóbbi években a hazai vállalatok körében is általánossá vált, azonban a technológia fejlődésével sem utal komoly jel arra, hogy a papír használata kikopna az irodai gyakorlatból. Úgy tűnik, a korszerű nyomtatási megoldások elterjedése éppen hogy megkönynyíti a dokumentumok papírra vetését, így a felhasználók szívesen használják ezeket az eszközöket.

Nélkülözhetetlen eszköz

A BellResearch által elkészített Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményei rámutatnak: a nyomtató olyan hardver, amelyet egyetlen vállalkozás sem tud és nem is akar nélkülözni. A penetráció minden vizsgált szegmensben teljes, gyakorlatilag az összes pc-használó vállalat rendelkezik nyomtatóval, sőt az adatok szerint még az 1-9 fős mikrovállalatok is kettőt üzemeltetnek ezekből az eszközökből.

Mindez nagyon jól utal rá, hogy az információk papíron való megjelenítéséhez erősen ragaszkodnak a munkavállalók. Noha a mai, hálózatba kötött, nagy teljesítményű nyomtatókkal egész irodák, telephelyek kiszolgálása gazdaságosan megoldható egyetlen eszközzel, a nyomtatók cégmérethez viszonyított magas száma arra utal, hogy a centralizációs - és gazdaságossági - törekvésekkel szemben sokszor az egyén kényelme kerül előtérbe. Persze az sem feltétlenül racionális, ha egyegy kinyomtatott oldalért emeleteket kell le- vagy felsétálni, a vállalatok papírtakarékosságra [környezetvédelemre] való törekvésének mindenképpen ellentmond, ha kis túlzással minden második íróasztal mellé kerül egy-egy nyomtató.

Állománykoncentráció

A jelentés legfrissebb adatai szerint jelenleg több mint 610 ezer eszköz áll a nyomtatóval rendelkező üzleti szervezetek használatában. A mennyiség csaknem felét a mikrovállalatok üzemeltetik, míg a fennmaradó állomány nagyjából egyenlő arányban oszlik meg a 10-49 fős kis-, az 50-249 fős közép-, illetve a 250 fő feletti nagyvállalatok körében. A tavalyi évben összességében minden második cég vásárolt legalább egy új nyomtatót. A beszerzések iránt nyitottabbnak bizonyultak a közepes és a nagyvállalatok, amelyek 7080 százalékát találjuk a beszerzők között, szemben a mikro- és kisvállalatok 25, illetve 45 százalékos adatával. A Jelentés arról is számot ad, hogy a vállalatméreten felül milyen tényezők voltak hatással a nyomtatóbeszerzésekre: a 10 főnél többet foglalkoztató vállalatok körében például a telephelyek száma és az árbevétel alakulása is kapcsolatban áll a megvalósult beszerzésekkel.

A vásárolt mennyiségben az egyes szegmensek jelentős különbségeket mutatnak. A mikro-és kisvállalatok jellemzően 1-1, a középvállalatok 3, a nagyvállalatok 12-13 nyomtatót szereztek be. Az értékesített hardverek több mint fele a mikrovállalatoknál talált gazdára, a fennmaradó hányadon körülbelül azonos arányban osztozott a további három vizsgált szegmens.

Márkapiramis

A Jelentés részletesen beszámol az egyes gyártók, márkák mutatóiról is. Amennyiben kizárólag az értékesített darabszámokra fókuszálunk - az egyes márkák kínálata is igen jelentős diverzitást mutat az ár és a teljesítmény tekintetében -, látható, hogy 5-6 jelentős gyártó dominanciája érvényesül a piacon, míg a piramis csúcsát egyetlen vállalat foglalja el. A 2006-ban a 10 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok szegmensében értékesített eszközök több mint négyötödét a legnépszerűbb öt gyártó szállította, ami erősen koncentrált piacra utal.


Elemzésünk az IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.