Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2007_42.pdf [161.76 Kb]
Kéziszámítógépek és okostelefonok

2007. október 25. 14:54
A kézbe illő mindenesek gyakorlati előnyeit mindinkább felismerik a hazai cégek. Az eszközök terjedése a nagyvállalati szférában a leggyorsabb.

Az egykori menedzserkalkulátorok kései leszármazottaiként számon tartott hordozható "miniszámítógépek" legfontosabb előnye, hogy apró méret és csekély súly mellett mindazoknak a funkcióknak a legfontosabbjait biztosítják [hozzáférés a levelezéshez, naptárhoz, számos fájlformátum megjelenítése és szerkesztése, internetböngészés stb.], amelyekre az irodai munka során a felhasználónak szüksége van.

A BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb adatai arra utalnak, hogy az ilyen eszközök által megtestesített mobilitás és funkcionalitás olyan "elegyet" alkot, amely a vállalatok széles köre számára teszi vonzóvá a termékkategóriát.

Elmosódó határok

A pda-k és az okostelefonok piacát vizsgálva nem hagyhatjuk figyelmen kívül a hordozható eszközök világát jellemző konvergencia jelenségét sem. Míg néhány éve a mobiltelefonkészülékek és a kéziszámítógépek szinte átjárhatatlan kasztokat alkottak, ma ránézve egy-egy eszközre nehéz eldönteni, hogy valójában mit is látunk. A sim-kártya behelyezése után telefonálásra is kiválóan alkalmas pda-k, illetve a nagyméretű kijelzővel felszerelt, a hagyományos kéziszámítógépek teljes funkcionalitását kínáló úgynevezett okostelefonok olyannyira elmosták a kategóriahatárokat, hogy a jövőben nem a termék eredete lehet kérdéses, inkább az általa kínált funkcionalitás lesz az, ami számít.

A funkciók skálája pedig egyre inkább bővül. Már számos gyártó kínálatában elérhetőek olyan termékek, amelyek mobiltelefonként, navigációs eszközként,  videolejátszóként, diktafonként és fényképezőgépként is használhatók, az internetet pedig akár wifi, akár 3g-s mobilhálózaton keresztül elérik. A kifejezetten mobileszközökre készített szoftverek skálája is bőségesnek mondható, amelyeket a legnépszerűbb pc-s alkalmazások pda-s adaptációi egészítenek ki.

Leltárfelvétel

Bár ezek az eszközök összességében ma még nem nevezhetők gyakorinak a vállalatok leltárában, terjedésük viharos gyorsasággal folyik. Az adatok szerint eddig leginkább a 250 fő feletti nagyvállalati szféra bizonyult az új technológia iránt nyitottnak. Ebben a szegmensben a gazdálkodó szervezetek csaknem kétötöde használ ezekből az eszközökből, míg az összes vállalatnak mindössze egytizede.

A hazai vállalatoknál megtalálható kéziszámítógépek és okostelefonok együttes száma meghaladja a 45 ezer darabot. Az állomány közelítőleg egyharmad-egyharmad része van a mikro- és a nagyvállalatok birtokában, míg a fennmaradó mennyiséget a kis- és középvállalatok használják közel egyenlő arányban.

A Jelentés részletesen foglalkozik az egyes gyártók és készülékfajták piaci szerepével, amiből többek között kiderül, hogy a pillanatfelvétel szerint a hagyományos [nem sim-képes] pda-k számítanak a legelterjedtebb eszköznek a hazai vállalatok körében, ezeket a pda-telefonok és az okostelefonok követik.

Óvatos becslés

A piac intenzív növekedését jól jellemzi, hogy 2006-ban a releváns - pc-vel rendelkező - vállalkozások 11 százaléka vásárolt ilyen eszközt, méghozzá átlagosan 2 darabot, így összesen csaknem 20 ezer új készülék került a vizsgált vállalati kör állományába.

A beszerzési tervekre vonatkozó adatok alapján a kínálati szereplők okkal lehetnek optimisták. A kutatásban megkérdezett döntéshozók közel 18 ezer új készülék beszerzésével számolnak. Ez a szám az eddigi tapasztalatok alapján inkább óvatos, semmint elbizakodott becslést jelent.


Elemzésünk az
IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.