Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2007_43.pdf [175.55 Kb]
Vállalati kliensszoftverek

2007. október 30. 14:29
Egy tipikus hazai irodai gép Windows XP-t futtat, és valamely MS Office-verzió is működik rajta. Bár a piacon a redmondi óriás szoftvereinek számos alternatívája jelen van, a cégek túlnyomó többsége a megszokott termékek mellett teszi le a voksát.

A BellResearch által idén hetedik alkalommal elkészített Magyar Infokommunikációs Jelentés szoftvereszközökkel foglalkozó modulja alapján határozottan kirajzolódik a hazai vállalatok kliensoldali alkalmazásokkal kapcsolatos magatartásprofilja, jól láthatók a döntéshozók preferenciái. Mind az alkalmazott operációs rendszereket, mind az irodai csomagokat kissé konzervatív módon, a verzióváltásokat tekintve jelentős kivárással választják meg.

Kivételeket keresve

Kevesek számára lehet meglepő, hogy az idén hatéves Windows XP a legelterjedtebb operációs rendszer, az már viszont kevésbé magától értetődő, hogy a Win9x termékvonal [Windows 95, 98, ME] valamely tagját miért alkalmazza még ma is a magyarországi társas vállalkozások negyede. A kliensoldali operációs rendszerek között a nem Microsoft termékek használata csak a vállalatok elenyészően kis, 1-2 százalékos hányadát jellemzi. Az egyéb rendszereket igénybe vevők legtöbb esetben valamely Linux-disztribúciót preferálják.

Az adatok alátámasztják, hogy irodai pc nem képzelhető el irodai szoftvercsomag nélkül. Az efféle alkalmazások penetrációja az 1-9 fős mikrovállalatok kivételével valamennyi szegmensben gyakorlatilag teljesnek mondható; összességében a vizsgált több mint 190 ezer vállalkozás 85 százaléka használ valamilyen irodai szoftvert. Jellemzően a szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és opcionálisan egyéb alkalmazásokat magukban foglaló irodai csomagokat kedvelik a döntéshozók.

Késések és kötődések

Az irodai programok kiválasztásakor a hazai vállalatokat az operációs rendszereknél is tapasztalt Microsoft-kötődés, valamint az óvatos, a legújabb szoftvereket két-három generációs késéssel követő magatartás jellemzi. Az MS Office alternatívájaként számon tartott egyéb programcsomagok [OpenOffice, StarOffice, MagyarOffice stb.] használata inkább csak komplementer jelleggel, az MS Office alkalmazások mellett fordul elő.

Az alternatív programcsomagok iránt a legnyitottabbnak a középvállalati szegmens 50–249 fős cégei bizonyultak, ahol a döntéshozók több mint negyede adott számot valamely egyéb irodai programcsomag alkalmazásáról. A Jelentés egyik fontos tanulsága, hogy a Microsoft Office termékeit nélkülözőket - árérzékenysége okán – legnagyobb arányban az 1-9 fős mikro-, illetve a 10-49 fős kisvállalati szférában találjuk.

A költségekre való fokozott érzékenységre utal a tény, miszerint az MS Office alternatívái közül választók elsősorban a kisebb árbevételű, alacsonyabb alkalmazotti létszámmal jellemezhető, egy telephelyes vállalkozások közül kerülnek ki. A szóban forgó két szegmensben a releváns [valamilyen irodai programcsomagot használó] cégek 8-10 százaléka kizárólag más szállító termékét veszi igénybe.

Generációs távolság

A legtöbbek által használt MS Office-család legelterjedtebb tagjai 50-50 százalék körüli penetrációval az Office 2000, illetve a rákövetkező, XP fantázianevet viselő verziók. Ez az aktuális fejlesztésektől [Office 2007] két-három generációs lemaradást jelez.

Némileg árnyalja a képet, hogy az egyes alkalmazáscsomagok installált bázison mért részesedése, melyet a Jelentés részletesen taglal, némileg kedvezőbb. Különösen a nagyvállalati körben jellemző az újabb programverziók alkalmazása. Itt - részben a szegmens kedvezőbb finanszírozási lehetőségei miatt - az MS Office-t futtató számítógépek többségén már a 2003-as kiadást használják.


Elemzésünk az
IT-BUSINESS hetilapban jelent meg. A szerkesztett, diagramokkal illusztrált anyag honlapunkról letölthető.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu


 További anyagok
Így készül a Jelentés
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.
Távközlési csomagok
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.